Αρχική » Ημερίδες - Εκδηλώσεις » 1ο Μαθηματικό Βιωματικό Εργαστήριο, Καλαμαρί 23/11/2019

Κατηγορίες

Σκακιστική άσκηση

2021

2021

2020

2020

ΣUMMA 2019

ΣUMMA 2019

ΒΑΣΗ μαθηματικού Α.Π.Θ

ΒΑΣΗ μαθηματικού Α.Π.Θ

2016-2020 Βάση Τμήματος

θεματογραφία

θεματογραφία

eclass

eclass

δδε πέλλας

δδε πέλλας

Ανακοινώσεις
Δ.Δ.Ε Πέλλας

Τ.Θ.Δ.Δ 2022

Ι.Ε.Π

39 Σ-Λ ΑΛΓΕΒΡΑ Α ΓΕΛ

forms test

25 Σ-Λ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ Α ΓΕΛ

forms test 2

ΑΛΓΕΒΡΑ Β ΓΕΛ

forms test 3

ΘΕΩΡΙΑ Γ ΓΕΛ (79 Σ-Λ)

80 ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ ΓΕΛ

Ergasia 25-eclass(14.4.21)

ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΜΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΓΚΟΥΡΟ

diagwnismoi 201121

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

Pythagoras

Μάθημα: Διανύσματα

Μάθημα: Ακολουθίες

Important exercise

Μαθήματα Γεωμετρίας Α ΓΕΛ 2020

Μάθημα: Κύκλος (Β Θετ)

my eclass 2

Μάθημα:Παραμετρική Εξίσωση α΄ βαθμού

Είμαι και Εδώ!Personal Room

1ο Μαθηματικό Βιωματικό Εργαστήριο, Καλαμαρί 23/11/2019

Απευθύνεται σε όλους τους Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές και γενικά σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τα Μαθηματικά.

Σκοπός του μαθηματικού εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες, να συνεργαστούν βιωματικά, να συζητήσουν και να προβληματιστούν (στην αντίστοιχη θεματική ενότητα που θα επιλέξουν), στις μεθόδους και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να οργανώσουν καλύτερα ώστε να εμπλουτίσουν το καθημερινό μάθημα.

Στόχος είναι ο γόνιμος διάλογος στην κάθε θεματική ενότητα τόσο στο παιδαγωγικό, όσο και στο επιστημονικό επίπεδο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν την προσωπικές τους απόψεις, να αλληλεπιδράσουν με τα υπόλοιπα μέλη της κάθε ομάδας και στο τέλος να προκύψουν επωφελή συμπεράσματα για όλους.

Υπάρχουν πέντε θεματικές ενότητες.

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή σε μία θεματική ενότητα.

Αν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στην ενότητα που επιθυμείτε, μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις υπόλοιπες ενότητες.

Ο αριθμός θέσεων σε κάθε ενότητα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το Μαθηματικό Βιωματικό Εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Πρόγραμμα 1ου Μαθηματικού Βιωματικού Εργαστηρίου

16.30 – 17.00 : Προσέλευση

17.00 – 17.30 : Σύντομη ενημέρωση από τους υπευθύνους των θεματικών ενοτήτων

17.30 – 19.00 : Εργαστήρια

19.00 – 19.30 : Συμπεράσματα των εργαστηρίων

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 1. κα. Μαριάννα Τζεκάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια Διδακτικής Μαθηματικών Α.Π.Θ , κα. Μαρία Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Μαθηματικών Μ.Ε. 1ου Γ.Ε.Λ. Σταυρούπολης, Master Διδακτικής των Μαθηματικών 

ΘΕΜΑ : «Άτυπη και τυπική αποδεικτική διαδικασία στα Μαθηματικά»

Η αποδεικτική διαδικασία αποτελεί θεμέλιο της μαθηματικής ανάπτυξης και έχει ιδιαίτερη θέση στα Προγράμματα Σπουδών, ως μια ιδιαίτερη και απαραίτητη μαθηματική διεργασία. Σχετίζεται με τη φύση της μαθηματικής δραστηριότητας και των Μαθηματικών αλλά και την ίδια τη μαθηματική μάθηση. Αν και κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η μαθηματική απόδειξη προσεγγίζεται στις μεγάλες τάξεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου, η έρευνα έχει τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της ανάπτυξης αποδεικτικού συλλογισμού από τις μικρότερες ηλικίες. Στο προτεινόμενο εργαστήριο θα γίνουν σύντομες αναφορές στη τυπική και άτυπη αποδεικτική διαδικασία στις διάφορες ηλικίες και θα δοθούν στους συμμετέχοντες δράσεις τόσο της Άλγεβρας όσο και της Γεωμετρίας μέσα από τις οποίες θα επιδιωχθεί να συνδέσουν άτυπες μορφές αποδεικτικής διαδικασίας με τις μεταγενέστερες τυπικές μαθηματικές αποδείξεις.

 1. κ. Σπυρίδων Δουκάκης, Εκπαιδευτικός ΠΕ03 & ΠΕ86,Pierce-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.Συνεργάτης του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHeLab) του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστήμιου 

ΘΕΜΑ : «Διδάσκοντας την έννοια της συνάρτησης με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.Ποιος, πώς, πού, πόσο, πότε και γιατί;»

Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών και των οδηγιών για τη διαχείριση της ύλης των Μαθηματικών, η πρόσθετη διδακτική που μπορούν να διαδραματίσουν τα ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινή διδακτική πρακτική.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με υπάρχουσες έρευνες (Doukakis, 2015) οι εκπαιδευτικοί διακρίνονται σε αυτούς/ές που:

 • Δεν έχουν αναγνωρίσει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία ή ότι μπορούν τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να υπάρχουν στο πλαίσιο της καθημερινής διδακτικής πρακτικής.
 • Έχουν αναγνωρίσει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά εργαλεία ή ότι μπορούν τα ψηφιακά εργαλεία να υπάρχουν στο πλαίσιο της καθημερινής διδακτικής πρακτικής, αλλά δεν είναι πρόθυμοι/ες να τα ενσωματώσουν.
 • Έχουν αποδεχτεί ότι μπορούν να προσπαθήσουν να εμπλέξουν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους στη μάθηση Μαθηματικών με τη χρήση κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων, ως μέρος μιας διαδικασίας που θα καθορίσει αν θα αποκτήσουν θετική ή αρνητική διάθεση απέναντι στην ενσωμάτωση αυτή.
 • Έχουν προσαρμόσει τη διδακτική τους πρακτική, αναπτύσσοντας δραστηριότητες όπου οι μαθητές/ήτριες διδάσκονται και μαθαίνουν Μαθηματικά με τη χρήση κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων.
 • Διερευνούν και χρησιμοποιούν κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία, τα οποία ενσωματώνονται ουσιαστικά στη διδασκαλία και τη μάθηση των Μαθηματικών.
 • Εξελίσσονται και αξιολογούν τα αποτελέσματα των αποφάσεών τους για την ένταξη των ψηφιακών εργαλείων στη διδακτική τους πρακτική και επιχειρούν τροποποιήσεις και αλλαγές.

Εργαζόμενοι με την έννοια της συνάρτησης, θα επιχειρήσουμε μία συζήτηση για:

α) την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων,

β) τον τρόπο με τον οποίο μπορούν, με κατάλληλο διδακτικό σχεδιασμό, να συμβάλλουν εκπαιδευτικά λογισμικά (όπως το GeoGebra) στη βαθύτερη κατανόηση συγκεκριμένων μαθηματικών ζητημάτων (είδη συναρτήσεων, πολλαπλοί τρόποι αναπαράστασης κ.ά.) και

γ)  την αξιολόγηση των μαθητών/ριών μας σύμφωνα με ένα πλαίσιο διαμορφωτικής διδασκαλίας (Δουκάκης & Ζυμπίδης, 2018).

 1. κ. Χαράλαμπος Σακονίδης,Καθηγητής Διδακτικής των Μαθηματικών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 

Θέμα «Η ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης στην υποχρεωτική εκπαίδευση: σε αναζήτηση υποστηρικτικών διδακτικών προσεγγίσεων»

Αντικείμενο της εισήγησης είναι τα χαρακτηριστικά και οι διεργασίες της μαθηματικής σκέψης που θέλουμε να αναπτύξουν οι μαθητές  αρχικά στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο, ώστε να εξελιχθούν σε κριτικούς πολίτες. Επιπλέον,  οι πόροι (resources) και οι διδακτικές πρακτικές που υπηρετούν αυτήν την ανάπτυξη με συνέπεια στις δυο βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν σε δραστηριότητες ανάλυσης σχετικού εκπαιδευτικού υλικού και αποσπασμάτων από διδασκαλίες που προσφέρουν την δυνατότητα περαιτέρω επεξεργασίας και ‘εργαλειοποίησης’ των ιδεών και προτάσεων που θα παρουσιαστούν.

 1. κ. Θεοδόσης Ζαχαριάδης, Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 ΘΕΜΑ : «Η σημασία των αντιπαραδειγμάτων στη διδασκαλία και στη μάθηση των Μαθηματικών»

Ένα παράδειγμα ονομάζεται αντιπαράδειγμα όταν χρησιμοποιείται για να αποδειχθεί ότι ένας ισχυρισμός είναι λανθασμένος. Στο εργαστήριο θα αναδειχθεί η σημασία των αντιπαραδειγμάτων στα μαθηματικά και η αξιοποίηση τους στη διδασκαλία. Θα συζητηθούν τα είδη αντιπαραδειγμάτων, καθώς και ποια αντιπαραδείγματα μπορούν, όχι μόνο να απορρίψουν λανθασμένους ισχυρισμούς, αλλά και να οδηγήσουν στη διατύπωση σωστών ισχυρισμών. Επίσης θα εξεταστούν περιπτώσεις λανθασμένων ισχυρισμών και θα συζητηθεί αν μπορεί να απορριφθούν θεωρητικά ή είναι απαραίτητη η κατασκευή κατάλληλου αντιπαραδείγματος.

 1. κ. Ιωάννης Θωμαϊδης, Δρ. Μαθηματικών – τ. Σχολικός Σύμβουλος

 ΘΕΜΑ : «Η διδακτική αξιοποίηση της Ιστορίας των Μαθηματικών»

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να αξιοποιηθεί η Ιστορία των Μαθηματικών ως πηγή ιδεών και υλικού για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας του μαθήματος σε ολόκληρο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αναλύονται τα μαθηματικά προβλήματα που συνδέονται με την ιστορική εξέλιξη των αρνητικών αριθμών και ορισμένων συναφών εννοιών όπως η απόλυτη τιμή, η διάταξη στην αριθμητική ευθεία και η αξιωματική θεμελίωση των πραγματικών αριθμών. Εξετάζεται η συνάφεια των συμπερασμάτων της ιστορικής ανάλυσης με προβλήματα της διδασκαλίας και μάθησης στις σύγχρονες σχολικές τάξεις και με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο εργαστήριο σχεδιάζονται και αξιολογούνται αντίστοιχες διδακτικές δραστηριότητες.

 Με εκτίμηση οι υπεύθυνοι του Μαθηματικού Βιωματικού Εργαστηρίου

Ιωάννης Σαράφης (Μαθηματικός)

Νικόλαος Παλάζης (Κοινωνιολόγος)

Ιωάννα Καρδάκου (Πληροφορικός)

Χριστίνα Τίκβα (Πληροφορικός)

Αθανάσιος Πέρδος (Φυσικός – Πληροφορικός)

 


Σχολιάστε

Translate

Αρχείο

Ώρα Ελλάδος

Νοέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Σαν σήμερα

29/11: Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό
Η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1977, με σκοπό να κάνει γνωστό στο διεθνές κοινό το παλαιστινιακό πρόβλημα.

Μέλος της Lisari Team

Lisari Team

15 Επαναληπτικά Κριτήρια Αξιολόγησης

.jpg

Επιμελητής Ιστολογίου-Βιογραφικό!

55 Μαθήματα Ανάλυσης Γ’ Λυκείου

Άλγεβρα Α΄ – Επανάληψη

Πόσες Πιθανότητες έχεις να κερδίσεις το Τζόκερ ;

Τι είναι το Άπειρο ;

Το Δίλημμα του Φυλακισμένου !

Πρόβλημα Γενεθλίων!

Σύνδεση στη Webex (Εκπαιδευτικοί)

Διανυσματικές Ακτίνες!

Σύνθεση Συναρτήσεων!

Πείραμα Ερατοσθένη

Τι είναι η Κβαντική Φυσική;

Εσωτερικό Γινόμενο

Όριο καθώς το x τείνει στο Άπειρο!

Μήκος Τόξου-Κυκλικός Τομέας

Όρια-Περίπτωση 0/0

Συνέχεια Συνάρτησης (6 Βιντεο)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΕΛ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Μάθημα:Απόλυτη Τιμή

mathima a alg 091120

Μάθημα:Λογισμός Πιθανοτήτων

Μάθημα:Τριγωνομετρία

Sin(2pi*x)*Sin(2pi*y)

Μάθημα: Εξίσωση β΄βαθμού

Algebra A

Μάθημα: Συνάρτηση 1-1

Σχολικά Βιβλία ΓΕΛ σε ψηφιακή μορφή

Απόψεις!

Iordanis X. Kosoglou
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων