I like maths

Μήπως τα Μαθηματικά της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, να διδάσκονται από Μαθηματικούς ;

Τα Μαθηματικά Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού ,

περιέχουν βασικές και θεμελιώδεις έννοιες που δυσκολεύουν τους μαθητές μας.

Μερικές απ αυτές είναι, τα κλάσματα, οι πράξεις τους και η επίλυση προβλημάτων με κλάσματα και μην ξεχάσω την υποβαθμισμένη Γεωμετρία.

Ο διδάσκων , κατά την ταπεινή άποψη μου, πρέπει να έχει αρκετά καλή γνώση των εννοιών αυτών.

Για μένα ο πιο κατάλληλος είναι ένας μαθηματικός.

Να σας δώσω ένα – δυο παραδείγματα.

 • Γράψτε τρεις αριθμούς ανάμεσα στο 1/7 και στο 2/7 . Ξέρω Δημοτικά στα οποία δεν γίνεται η άσκηση αυτή γιατί είναι ΔΥΣΚΟΛΗ !!
 • Ποιος είναι ο επόμενος του 1/7 ; Έλα ντε !!

Οι ασκήσεις αυτές υπάρχουν στο σχολικό βιβλίο της Ε΄ Δημοτικού.

Πρέπει να λύνονται. Πώς λύνονται όμως , αν λύνονται !

Παρόμοια παραδείγματα με αυτά του βιβλίου επιβάλλεται να δίνονται για εξάσκηση και εμπέδωση.

Δεν μπορώ τέλος , να μην σχολιάσω,  το απίστευτο για μένα γεγονός ό, τι απ το 2016-2017 ή λίγο πιο πριν (δεν είμαι σίγουρος !!),  η εισαγωγή στα Παιδαγωγικά τμήματα δεν προϋποθέτει εξέταση στα Μαθηματικά (Πανελλήνιες Εξετάσεις).

Περισσότερα παραδείγματα μαθηματικών Ε΄ τάξης υπάρχουν στο ΑΡΧΕΙΟ .

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μου.

Ο συντάκτης του Ιστολογίου.

 

 

 

 

 

2 Σχόλια στο “Μήπως τα Μαθηματικά της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, να διδάσκονται από Μαθηματικούς ;”

 1. Καλησπέρα θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τη λύση στο δύσκολο πρόβλημα και βέβαια πως θα την εξηγησουμε σε ενα μαθητη Ε’ Δημοτικου

  • Αγαπητέ,
   προφανώς και εκφράζω την υποκειμενική μου άποψη , η οποία πηγάζει από προσωπική εμπειρία, η κόρη μου πηγαίνει στην Στ΄ Δημοτικού, αλλά και από συζητήσεις με άλλους γονείς.

   Τα τελευταία χρόνια έχει αφαιρεθεί το μάθημα των μαθηματικών γενικής παιδείας απ τις πανελλήνιες και η πλειοψηφία των φοιτητών και μετέπειτα δασκάλων δεν ασχολείται με τα μαθηματικά απ τη Β΄ Λυκείου.
   Αν δεν μπορείς να τα καταλάβεις και δεν σου αρέσουν πώς θα εμπνεύσεις τους μαθητές σου ; Άρα οι μαθητές σου , αν τους λες για π.χ ότι ο μεγαλύτερος τριψήφιος ζυγός είναι το 888, εξηγώντας τους ότι όλα τα ψηφία πρέπει να είναι άρτιοι αριθμοί , κάνεις κακό! Τα παιδιά αρχίζουν και μπερδεύονται, κατόπιν τα φοβούνται και στο Γυμνάσιο όσοι δεν θα μπορέσουν να δουν τα μαθηματικά διαφορετικά θα τα παρατήσουν. Το ζώ κάθε μέρα, με αυξητικές τάσεις χρόνο με το χρόνο.

   Βεβαίως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις . Δάσκαλοι που τα αγαπούν (τα μαθηματικά) και κάνουν και τους μαθητές τους να τα αγαπούν , όπως για π.χ εδώ : https://e-takshmou.blogspot.com/ όμως αυτοί είναι λίγοι, δυστυχώς!
   Οπότε εμμένω στην άποψη μου.

   Τώρα σε ποιο παράδειγμα αναφέρεσαι , πες μου και θα σου παρουσιάσω έναν τρόπο που θα το προσέγγιζα για να το πω στους μαθητές μου.

Αφήστε μια απάντηση

Σαν σήμερα

 1. 21/02/: Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας
  Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών. Αφορμή για την υιοθέτησή της το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 12 Φεβρουαρίου του 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπανγκλαντές) ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους «Μπενγκάλι» και την υιοθέτηση της επίσημης πακιστανικής «Ουρντού». Η Αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα.

Μπες και Δεν θα χάσεις !

Πρόσφατα σχόλια