ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ / -ΤΡΙΩΝ ΤΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ-ΑΝΤΙΠΑΡΟ

IMG 20230514 175400

Μονοήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πάρο – Αντίπαρο πραγματοποίησε η Β΄ τάξη την Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος και συγκεκριμένα των μαθημάτων της Γεωγραφίας και των Θρησκευτικών. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Μαϊτού Κυριακή, Σορώκος Νίκος, Μαγκανάρη Στέλλα και Παναγιωτίδου Δέσποινα.

IMG 9123f385a2045d098327c39e6cd65a75 V

IMG 5a6f682000a5e07a968b27d3d68de75e V

Μετά την άφιξη στην Παροικία, πρωτεύουσα της Πάρου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον επιβλητικό ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, έναν από τους σπουδαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς του Ελλαδικού χώρου.
Ξεναγήθηκαν από τον εφημέριο, ο οποίος έκανε αναφορά στην παράδοση για την οικοδόμηση του ναού, την αρχιτεκτονική του, τις εκδοχές για την ονομασία του. Αναφέρθηκε σε δύο από τα σημαντικότερα μνημεία του ναού που βρίσκονται μέσα στο Ιερό Βήμα της Εκατονταπυλιανής: το Κιβώριο, ένα μαρμάρινο επιστέγασμα της Αγίας Τραπέζης και το Σύνθρονο, ένα μικρό αμφιθέατρο στο βάθος της κόγχης του Ιερού Βήματος.
Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στον Παριανό Νικόλαο Μαυρογένη, ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας και δραγουμάνο του σουλτάνου στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ο οποίος θα αποκαταστήσει διάφορες ζημιές που είχε υποστεί ο ναός, τόσο από επιδρομές όσο και από ισχυρό σεισμό, και θα κάνει διάφορες δωρεές. Ο μεγάλος αυτός ευεργέτης της Εκατονταπυλιανής ήταν θείος του πατέρα της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης Μαντώς Μαυρογένους, η οποία ήταν θαμμένη στον αυλόγυρο της Εκατονταπυλιανής.
Παράλληλα, με ιδιαίτερα βιωματικό τρόπο, οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για όλο το κτιριακό συγκρότημα: τον κυρίως ναό, τα παρεκκλήσια, καθώς και τα γύρω κελιά, τα οποία, ως οχυρωματικό έργο, προστάτευαν τον χώρο. Στο τέλος, τα παιδιά θα δεχτούν κεράσματα και δώρα από τον εφημέριο.

IMG 20230513 223623

IMG 42bdba55836917920789964f99a68df5 V

Στη συνέχεια με το πούλμαν που τους συνοδεύει από τη Νάξο, οι μαθητές θα φτάσουν στο λιμάνι της Πούντας και θα επιβιβαστούν σε πλοίο ανοιχτού τύπου με προορισμό την Αντίπαρο. Εκεί θα επισκεφθούν το σπήλαιο της Αντιπάρου, το μοναδικό κατακόρυφο σπήλαιο της Ευρώπης που φιλοξενεί τους πιο εκλεκτούς σταλακτίτες. Ο χώρος του σπηλαίου χρησιμοποιήθηκε ως φυσικό καταφύγιο από τη νεολιθική εποχή και έπειτα.

IMG 67012608df61275055dc3ab447c0c39c V 1
Το εσωτερικό του σπηλαίου ήταν μαγευτικό. Τα παιδιά θαύμασαν το μεγαλείο της φύσης.

IMG 20230514 175446
Στην είσοδο του χώρου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Σπηλιώτη.
Γυρίζοντας πίσω στο λιμάνι, αφού περιηγηθούν στα πλακόστρωτα σοκάκια της Αντιπάρου, θα επιβιβαστούν και πάλι στο πλοίο για να επιστρέψουν στην Πάρο.
Επόμενος σταθμός η Αλυκή, όπου θα απολαύσουν το γεύμα σε ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι.
Από εκεί θα κατευθυνθούν μέχρι το ψηλότερο σημείο του νησιού, το χωριό Λεύκες, ένα πολύ όμορφο, παραδοσιακό χωριό, που ήταν παλιότερα η πρωτεύουσα της Πάρου. Τα παιδιά θα παίξουν και θα χορέψουν στο γήπεδο, στην είσοδο του χωριού.
Τελευταία στάση θα είναι η γραφική Νάουσα, η δεύτερη σε πληθυσμό κωμόπολη του νησιού μετά την Παροικιά. Οι μαθητές θα περιπλανηθούν στα στενά σοκάκια της, το υπέροχο λιμανάκι της και τη μεγάλη αγορά της που περιλαμβάνει κάθε λογής καταστήματα. Το γεφυράκι με τις πάπιες να κολυμπούν στα νερά του μικρού ποταμού, που διασχίζει τη Νάουσα, θα «ξελογιάσει» τους μαθητές.
Κάνοντας τον γύρο του νησιού τα παιδιά, χάρηκαν τις ομορφιές του.

IMG 20230513 223853
Το βράδυ επιστρέφουν και πάλι στην Παροικιά. Περιμένοντας το πλοίο για τη Νάξο, οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους/τις συνοδούς – καθηγητές τους περιηγήθηκαν στα γραφικά σοκάκια της Παροικιάς.
Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές/-τριες για την άψογη στάση τους κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας, καθώς και τους/τις συναδέλφους-συνοδούς για την άριστη συνεργασία!
Επιστρέφουμε στη Νάξο με το πλοίο της γραμμής και πάλι, γεμάτοι ικανοποίηση, γιατί η επίσκεψή μας αυτή μάς έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τον τόπο μας και να εμπλουτίσουμε τις εμπειρίες μας.