Σε ένα εαρινοθερινό μεταίχμιο, – οι οπωρώνες των εσπεριδοειδών είχαν ήδη προλάβει να απαλλαγούν από τα ευωδιαστά άνθη τους, ενώ ο δυνατός αέρας του Αιγαίου απέτρεπε να σκέφτεσαι την απόλαυση της θάλασσας– πετύχαμε τη Χίο πριν από ένα μήνα από σήμερα, μετά τις πασχαλινές διακοπές, όταν την επισκεφτήκαμε για ένα τριήμερο με αφορμή τη μοναδική μαστίχα της ως υπερτροφή.
Το ραντεβού μας από την πρώτη κιόλας μέρα ήταν στο Μουσείο Μαστίχας Χίου (ΜΜΧ). Τύχαμε θερμής υποδοχής και στη συνέχεια εξαιρετικής ξενάγησης από την Κα Ελένη Παϊδούση, ενώ 5 ομάδες μαθητών μας καταπιάστηκαν με την εκπαιδευτική δραστηριότητα του μουσείου σχετικά με τη δημιουργία των οχυρωμένων οικισμών στα Μαστιχοχώρια και την αρχιτεκτονική εξέλιξή τους από τη γενουατική περίοδο έως την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας …η εφηβική φαντασία εδώ εκφράστηκε απολύτως ελεύθερη έως και σουρεαλιστική με τις μακέτες που προέκυψαν στο τέλος.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε στην είσοδο της έκθεσης η βιολογία του μαστιχοφόρου σχίνου με τις πολλές υποποικιλίες του (αποτέλεσμα ενός μεθοδικού ευγονισμού από τους καλλιεργητές επί αιώνες) στα χωριά του νησιού, και η ικανότητά του να διαιωνίζεται εύκολα με παραφυάδες αν και σκληροτράχηλο φυτό…η καλλιεργειά του όμως επίπονη και απαιτητική με τις συνεχείς πολύμηνες φροντίδες του θάμνου χάριν του μοναδικού προϊόντος του.
Επίσης στο κάτω επίπεδο του μουσείου λύσαμε κάθε απορία μας σχετικά με την παραγωγή της διάσημης τσίκλας ΕΛΜΑ…. Μα ήταν εντυπωσιακοί οι κάδοι κουφετοποίησης και το βαρελάκι για το γυάλισμα των κουφέτων!
Κλείσαμε την πολύωρη περιήγησή μας στο ΜΜΧ είτε με βόλτα στον φυσικό μαστιχώνα της υπαίθριας έκθεσης είτε με μια δροσιστική χιώτικη μανταρινάδα στο καφέ/πωλητήριο του μουσείου.
Ο γαστρονομικός χαρακτήρας της επίσκεψής μας στο νησί συνεχίστηκε την επόμενη μέρα στη Μικροζυθοποιία Χίου εντός του Κάμπου (δυστυχώς λόγω κορωνοϊού δεν κατορθώσαμε να επισκεφτούμε το ξακουστό Μουσείο Εσπεριδοειδών).
Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς παράγεται βήμα-βήμα η περίφημη μπύρα του νησιού από αφοσιωμένους ανθρώπους με μεράκι, όπως οι ιδιοκτήτες Κοι Αμύγδαλος Ιάκωβος και Ναζλίδης Μάνος, οι οποίοι μας δέχτηκαν στις εγκαταστάσεις τους υπό την καθοδήγηση του Κου Βορριά Κωνσταντίνου που μας ξενάγησε και μας εξήγησε όσο καλύτερα μπορούσε το βασικό πρωτόκολλο ζυθοποίησης.
Ήταν μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για την αλκοολική ζύμωση (την οποία απωλέσαμε πια από τα μαθησιακά αντικείμενα της Β΄ Λυκείου) με πρώτη ύλη τους διάφορους τύπους βύνης, ειδικές ζύμες ζυθοποιίας και αρώματα λυκίσκου… τα οποία εδώ επιμελώς συμπληρώνονται και από μαστιχέλαιο για κάτι δυνατό & πρωτότυπο: μπύρα με μαστίχα! Στο ζυθοποιείο κινητοποιήσαμε μόνο τη μύτη μας για να διαπιστώσουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των προϊόντων της εταιρείας.
Την πολιτιστική συνιστώσα της εκδρομής μας (επισκέψεις στα Μεστά, στο Πυργί, στη Νέα Μονή, στους ανεμόμυλους στα Ταμπάκικα, και στην Πέτρα του Ομήρου όπως και στην ίδια τη Χώρα είτε μέρα είτε by night) την καλύψαμε πληρέστατα στον υπόλοιπο χρόνο της παραμονής μας στη Χίο με τη βοήθεια του ακούραστου Κου Μιχάλη Χατζηαναγνώστου από τον Ταξιδιωτικό Οργανισμό Manessis , ο οποίος πρόθυμα & σταθερά συντονιζόταν με τον παλμό της ομάδας μας!
Αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα: ο χρόνος δεν μας έφτασε για το κεντρικό και το βόρειο τμήμα του νησιού…ευελπιστούμε σε μελλοντικό σχεδιασμό εκδρομής μας.
ΥΓ/ Στην παρούσα ανάρτηση μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη μαστίχα καθώς και δοκιμασμένες γλυκοαλμυρές προτάσεις αρωματισμένες με μαστίχα… απλώς κλικάρετε στους ακόλουθους συνδέσμους οι οποίοι κρύβουν παρουσιάσεις των μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:
Εργασία 1η Εργασία 2η Εργασία 3η Εργασία 4η Εργασία 5η Εργασία 6η Εργασία 7η Εργασία 8η Εργασία 9η Εργασία 10η Εργασία 11η Εργασία 12η
Αφήστε μια απάντηση