Premium σταγόνες θάλασσας!

buffet

Ισχυρότατη δόση από θαλασσινό αεράκι με ιώδιο και υψηλή περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά μάς «χτύπησε» σήμερα με την μεσημεριάτικη ζέστη! Την τιμητική του είχε το αβγοτάραχο Μεσολογγίου (ως ελληνική υπερτροφή & αναγνωρισμένο προϊόν Π.Ο.Π.), το οποίο κατάφερε στον υπέρτατο βαθμό να μας ανασύρει μνήμες καλοκαιριού! Δεν ήθελαν και πολύ οι μαθητικές ομάδες να αρχίσουν να  συζητούν τα σχέδιά τους για το ερχόμενο καλοκαίρι, μέχρι που έπεσαν με τα μούτρα να ετοιμάσουν για όλους μας τις γαστρονομικές λιχουδιές αυτής της συνάντησης:

Παραδοσιακό αβγοτάραχο με αποξηραμένα σύκα· ήταν ο ιδανικός συνδυασμός για μια εισαγωγή στην αρωματική-γευστική πολυπλοκότητα του αβγοτάραχου: το διακριτικά γλυκό με ελαφρές νότες καπνιστού σύκο της σμυρναίικης ποικιλίας «Τζαϊλάτα» αντιστάθμισε την ελαφρώς πικρή νότα των ταριχευμένων αβγών.

figBott

Ακολούθησε μια δροσερότατη τορτίγια με φρέσκα φύλλα σαλάτας, φύλλο από χλωρό κρεμμυδάκι, κατίκι Δομοκού, άνηθο και φετούλες/τρίμμα αβγοτάραχου (παραδοσιακού και μελίχλωρου). [αφορμή στάθηκε η συνταγή από εδώ]

botTortilla

Συνεχίσαμε το παιχνίδι πικρού-γλυκού με μια γλυκιά ντοματένια παρασκευή φακής-ροβίτσας, όπου εκεί το τρίμμα αβγοτάραχου μόνο του εμπλούτισε διατροφικά τα δύο όσπρια· εδώ αντί για κουτάλι χρησιμοποιήσαμε μικρά αφράτα παξιμαδάκια από χαρουπάλευρο. [έμπνευση από αυτή τη συνταγή]

ospria bot

Οι νότες ιωδίου διακριτικά μας συνόδευσαν και στην πόση: μαθητική ομάδα ανέλαβε να συνθέσει ένα δροσερότατο mocktail Bloody Mary σύμφωνα με αυτή τη συνταγή. Χρησιμοποιήσαμε αφρίνα Μεσολογγίου και στην παρασκευή του ντοματένιου ποτού αλλά και στο χείλος του ποτηριού, ενώ η γεύση απογειώθηκε όταν τρίψαμε 1-2 στροφές από το καινοτόμο Trikalinos Sea Salt Bottarga Breeze!

BotMocktail

Η μεσημεριανή περιήγησή μας στο αβγοτάραχο κορυφώθηκε με έναν gluten free χονδρό φιδέ από καλαμποκάλευρο, ο οποίος έβρασε μέσα σε μια απλή ντοματένια σάλτσα αρωματισμένη με φύλλα λουΐζας και ξύσμα λεμονιού· τα λεμονάτα αρώματα περπάτησαν άνετα στο στόμα μας με τη λιπαρότητα των μελίχλωρων χρυσαφένιων αβγών και τη βοτανική οξύτητα από ντοματίνια κονφί! [η έμπνευση της  παρασκευής από εδώ]

PastaBot

Σαφώς «ταΐσαμε» και τον εγκέφαλό μας με ολιγόλεπτα θεάματα από το YouTube· πολύ χρήσιμα τα επόμενα ολιγόλεπτα βίντεο για τη σημερινή πρωταγωνίστρια υπερ-τροφή μας: εδώεδώεδώ και εδώ.  

Η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε γλυκά-δροσερά-καλοκαιρινά. Επειδή το υπόλοιπο του σχολικού έτους δεν μας επαρκεί για ένα προγραμματισμένο αφιέρωμα στο χαρούπι, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε το απόλυτο χαρουπο-παγωτό (η συνταγή από εδώ), εμπλουτισμένο με “μαυρομάτα” σταφίδα και ελληνικά γκότζι μπέρι… οι φράουλες εποχής και το ελληνικό αμύγδαλο φιλέ μάς πρόσφεραν και αυτά τις υπηρεσίες τους!

CarobIceCream

Η σημερινή μας δράση δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την αυθόρμητη γενναιοδωρία του Κου Ζαφείρη Τρικαλινού και της εταιρείας του, ο οποίος απλόχερα μας έστειλε τα μοναδικά γαστρονομικά προϊόντα του!  Τον ευχαριστούμε θερμά! Ίσως στο μέλλον, και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, να επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις της ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ Ε.Ε. στη Δάφνη για μια δια ζώσης συνάντηση με τον χορηγό μας.

dwraTrikalinos

Ευχαριστώ επίσης θερμά τις συναδέλφους Κλάρα Αναστασία, Κωνσταντινίδου Βαρβάρα, Νιάρχου Γεωργία και Παπακυρίλλου Αλεξάνδρα για την όλη υποστήριξη της δράσης αυτής.

 

 

Κόκκινο χρυσάφι από την ελληνική γη.

crocuscup
Λεπτομέρειες για το εικονιζόμενο κύπελο εδώ . Ακρωτήρι Θήρας, 16ος αι. π.Χ.

Διεθνώς διάσημος ο ακριβός και πολύτιμος κρόκος Κοζάνης (ελληνική ζαφορά, Greek red saffron, προϊόν Π.Ο.Π. από το 1999), αλλά κάμποσα μέλη των μαθητικών ομάδων μας σήμερα τον πρωτογνώρισαν και τον πρωτογεύτηκαν! Ξεκινήσαμε με μια εισαγωγική συζήτηση για τις βιοδραστικές ουσίες των στιγμάτων του άνθους, όπως την πικροκροκίνη (πικάντικη και κάπως πικρή γεύση), την α-κροκίνη (ένα από τα ιδιαίτερα καροτενοειδή για το χρώμα του) και τη σαφρανάλη (για το χαρακτηριστικό άρωμά του). Αναφερθήκαμε επίσης στα ευεργετικά οφέλη του κρόκου: προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, τον αντικαταθλιπτικό ρόλο του, τις αντικαρκινικές επιδράσεις του σε εργαστηριακές καλλιέργειες, και την εντυπωσιακή επίδρασή του κατά του Αλτσχάιμερ.

RISOTTO ALLA MILANESE stepbystep

Εννοείται δεν παραλείψαμε να χρησιμοποιήσουμε τον κρόκο μαγειρικά στο εργαστήριό μας: το διάσημο risotto alla Milanese είχε την τιμητική του! Σε μισή ώρα είχαμε μεταμορφώσει μισό κιλό ρύζι carnaroli σε ένα πλούσια κρεμώδες έδεσμα με ελληνική πλέον ταυτότητα στα συστατικά του: πρωταγωνιστής ο κρόκος ως προς το χρώμα και το άρωμα, παρέα με ένα αρωματικό ηπειρώτικο αιγοπρόβειο βούτυρο και με ένα πικάντικο αρσενικό Νάξου στη θέση της ιταλικής παρμεζάνας.

Καλύψαμε επίσης τη ζαχαροπλαστική ανησυχία μας αναφορικά με τον κρόκο με μία πανάλαφρη vegan πουτίγκα αμυγδάλου από (βολιώτικα) αμύγδαλα και γάλα αμυγδάλου στο πνεύμα της οθωμανικής κρέμας keşkül, αλλά με τον κρόκο πρωταγωνιστή στο χρώμα και διακριτικό συναγωνιστή των αρωματικών αμυγδάλων.

Τα προαναφερθέντα εδέσματα συμπληρώθηκαν με ένα εμπορικό ρόφημα κρόκου προκειμένου να υπογραμμίσουμε τον πιο άμεσο και εύκολο τρόπο πρόσληψης του πολύτιμου βοτάνου/μπαχαρικού.

 

“Μαυρομάτες”…. the black gold!

stafides1Την κορινθιακή σταφίδα εξετάσαμε στη σημερινή συνάντησή μας· με δυνατό ιστορικό υπόβαθρο το εν λόγω αγροτικό προϊόν, αν σκεφτεί κανείς ότι στο τέλος του 19ου αιώνα αποτελούσε το 70% των εξαγωγών της χώρας και κύριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας στην Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.
Στη γευσιγνωσία μας συμπεριλάβαμε κορινθιακές σταφίδες από τις προαναφερθείσες περιοχές, οι δε προτιμήσεις των ομάδων έδωσαν συνολικό προβάδισμα (ως 1η και 2η προτίμηση) στη σταφίδα της Ζακύνθου:

Stafides Protimiseis
Συζητήσαμε τη διατροφική αξία της σταφίδας ως υπερτροφής: πλούσια σε φυτικές ίνες και ειδικά με τις φρουκτάνες της να αποτελούν ευεργετικό πρεβιοτικό για τη χλωρίδα του παχέος εντέρου· επίσης πλούσια πηγή καλίου (ανώτερη και από την μπανάνα) αλλά και σημαντικών αντιοξειδωτικών, δίχως να παραβλέψουμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1, Β2, Β6, και C, μολονότι οι σταφίδες αποτελούν προϊόν ξήρανσης. Η υψηλή περιεκτικότητα της σταφίδας σε σάκχαρα που αποδίδουν άμεσα ενέργεια, μας έφερε στο νου παλαιές διαφημίσεις στις οποίες η σταφίδα προτεινόταν ως ιδανική θερμαντική τροφή και ως κατάλληλη για σχολικό κολατσιό!

Old ads

Εμείς πάντως σήμερα απολαύσαμε τις σταφίδες μας με 2 παρασκευές: μία παραδοσιακή, αλμυρή και άκρως θερμιδική, την μπαζίνα Αρκαδίας (βλ. συνταγή εδώ)· και μία γλυκιά, ένα pancake φούρνου με κανέλα το οποίο ενισχύσαμε με μέλι (βλ. συνταγή εδώ) και σταφίδες.stafides2stafides3

Μέλισσα, μέλια και λοιπά μελισσοπροϊόντα.

HoneySeminar1

Την 1η μας επιμορφωτική δράση εκτός σχολείου πραγματοποιήσαμε σήμερα με τις μαθητικές ομάδες που υλοποιούν το φετινό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας. Βρεθήκαμε στο αγαπημένο Open Farm, στην ιστορική λαχαναγορά του Ρέντη, και παρακολουθήσαμε ένα workshop αφιερωμένο στη μέλισσα και τα προϊόντα της. Υπό την καθοδήγηση της γλαφυρής Κας Βαρβάρας Κουνέλη (η ίδια ερασιτέχνης μελισσοκόμος)

  • γνωρίσαμε τον κόσμο της μέλισσας (στοιχεία για τη βιολογία, την κοινωνική οργάνωση και την οικολογία του εντόμου) και το επάγγελμα του μελισσοκόμου (εξοικειωθήκαμε με τον επαγγελματικό εξοπλισμό ενός μελισσοκόμου, κατανοήσαμε τον τρόπο εξαγωγής του μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων, καθώς και τις εργασίες ενός μελισσοκόμου ανά εποχή του έτους),
  • δοκιμάσαμε διάφορους τύπους μελιού της χώρας μας, ώστε να εντοπίσουμε βασικές οργανοληπτικές διαφορές τους…και σαν να μην έφτανε η ερασιτεχνική γευσιγνωσία, προχωρήσαμε και στη βαθμολόγηση (στην κλίμακα 1 έως 10) των μελιών (σύνηθες στους άπειρους διάσημους influencers-γευσιγνώστες του διαδικτύου):

HoneyTastingData

Λαμβάνοντας υπόψιν τις τιμές των τυπικών σφαλμάτων δεν φαίνεται να προέκυψαν σαφείς γευστικές προτιμήσεις των μαθητών/μαθητριών. Σίγουρα το μέλι καστανιάς και αυτό της φάβας δεν ενθουσίασαν τον εφηβικό ουρανίσκο, οι δε κλασικοί τύποι ελληνικού μελιού (θυμαρίσιο, πεύκου, ελάτης, ανθέων, βελανιδιάς) εμφάνισαν τις μεγαλύτερες μέσες τιμές στη 10βαθμη κλίμακα.

Με αφορμή δε τη μεθαυριανή Κυριακή της Τυρινής, η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε γλυκά με ένα πρωτεϊνούχο cheesecake [η συνταγή εδώ] με γλυκαντική ύλη ένα θυμαρίσιο μέλι Λήμνου αντί ζάχαρης, το οποίο αυτονόητα απολαύσαμε με πρόσθετο μέλι.

HoneyCheesecake

Με αλεύρι αμυγδάλου και αλεύρι φαγόπυρου.

Breads2024

BreadMaking2024

Με επιτυχία, για 3η σχολική χρονιά, έλαβε χώρα στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών η αρτοποίηση από τις μαθητικές ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας. Ήταν μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε την αλκοολική ζύμωση στην παρασκευή ψωμιού και να θέσουμε κάποιους προβληματισμούς σχετικά με τη γλουτένη (βλ. το παρόν φύλλο εργασίας). Ακολουθήσαμε αυτή τη συνταγή και την επόμενη μέρα απολαύσαμε τον νόστιμο κόπο μας.

BreadPreferences

Από τις διαφορετικές παρασκευές μας: ισοβάθμησαν ως 1η προτίμηση, το ψωμί με αλεύρι φαγόπυρου και με αλεύρι αμυγδάλου· στη 2η θέση των προτιμήσεων πρωταγωνιστής αναδείχθηκε το ψωμί με αλεύρι φαγόπυρου· στην 3η θέση επικράτησε το ψωμί με αλεύρι αμυγδάλου· συγκεντρωτικά, το ψωμί με αλεύρι αμυγδάλου ερέθισε περισσότερο όλα τα μέλη των ομάδων και προσπέρασε το ψωμί με αλεύρι φαγόπυρου.

BreadTasting2024

Το κατίκι Δομοκού, το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς και οι ελιές Αμφίσσης ως συνοδευτικά συνέβαλαν στο να μην μείνει ψίχουλο, ειδικά, από τους προαναφερθέντες δύο τύπους ψωμιού.

Διατροφή: υγεία, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή.

Με την 1η μας συνάντηση μέσω webex σήμερα με τους υπευθύνους του Κ.Ε.ΠΕΑ. Ιεράπετρας-Νεάπολης Λασιθίου ουσιαστικά ενεργοποιήσαμε άτυπα (αναμένεται η σχετική έγκριση) και εγκαινιάσαμε τις συναντήσεις μας ως ομάδα μαθητών της Β΄ Τάξης που πρόκειται να υλοποιήσουν για το τρέχον σχολικό έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο Θαυματουργές φυσικές υπερτροφές made in Greece: γευστική περιδιάβαση με επιστημονική διάθεση και σε πνεύμα αειφορίας.Seminar1

Ο υπογράφων επιδιώκοντας να εμπλουτίσει το επιτυχημένο από τα προηγούμενα σχολικά έτη πρόγραμμα για τις ελληνικές υπερτροφές με τη διάσταση της αειφορίας στη διατροφή, έκρινε αναγκαία τη συμμετοχή του σχολείου στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Αειφόρου Εκπαίδευσης με τίτλο: «Διατροφή, Περιβάλλον & Yγεία». Οπότε έτσι προέκυψε το σημερινό ωριαίο πρόγραμμα επιμορφωτικής δράσης για τους μαθητές μου: Η πρώτη παρουσίαση (Eat4Change: από το πιάτο μας στην προστασία του κλίματος)  από την κα Ελένη Σβορώνου-WWF Ελλάς μας παρέσυρε ευχάριστα με το αλληλεπιδραστικό περιεχόμενό της, ενώ ακολούθησε η κα Σφακιανάκη Ειρήνη από το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου σχετικά με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και ενεργειακών ποτών από τους εφήβους για τα οποία μας σύστησε εναλλακτικές πιο υγιεινές προτάσεις-λύσεις.

DSC05031cut

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις επόμενες δράσεις του Θεματικού Δικτύου.

Θαλασσινή υπερτροφή για μια γκουρμέ λήξη!

Στην τελευταία, αποχαιρετιστήρια συνάντησή μας ως μαθητικός Όμιλος σήμερα, δώσαμε χαρακτήρα επίσημο με έναν τόνο πολυτέλειας! Γνωρίσαμε το αξεπέραστο αβγοτάραχο από τις θάλασσες του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού, τη μοναδική ελληνική υπερτροφή την οποία λίγοι γνωρίζουν γευστικά, ίσως λόγω του κόστους του, και συνάμα απαιτητική λιχουδιά ως προς τα συνοδευτικά με τα οποία θα την καταναλώσεις!

Αρχικά παρακολουθήσαμε το επόμενο διαφωτιστικότατο ντοκιμαντέρ,

και ακολούθως βυθιστήκαμε στα αρώματα της θάλασσας που είναι εγκλωβισμένα στις κερωμένες ωοθήκες και το τρίμα αβγοτάραχου από αυτούς τους παραγωγούς εδώ και εδώ. Έμπνευση για τους μεζέδες μας οι προχωρημένες γευστικές προτάσεις από τις ιστοσελίδες των παραγωγών με μικροτσαχπινιές από εμάς: πουρές σελινόριζας & γλυκοπατάτας αρωματισμένος με εστραγκόν και μαραθόσπορο με την οξύτητα του λεμονιού διακριτικά·

φετούλες χαρουπόψωμου με κατίκι Δομοκού, αποξηραμένο βερίκοκο και σταγόνες μελιού-παλαιωμένου βαλσαμικού ξυδιού πάνω στο αβγοτάραχο·

φετούλες μπαγκέτας με κατίκι-φράουλα (να ’τη και η εποχικότητα) και ψημένα φύλλα nori,

ή με μους αγκινάρας-άνηθου (πάλι η εποχικότητα), σχοινόπρασο και φρέσκο λαδολέμονο με ελαιόλαδο μάκρης·

χοντρός φιδές από αλεύρι φαγόπυρου και καλαμποκάλευρο μέσα σε σάλτσα κίτρινης ντομάτας-βασιλικού μαγειρεμένης με αγουρέλαιο από την ποικιλία μανάκι.

Είναι αλήθεια ότι κάποια μέλη του Ομίλου δεν τα κατάφεραν άνετα με το αβγοτάραχο ως γευστική πρόκληση. Πιστεύω οι 2 γεύσεις παγωτού στο τέλος, μαζί με την ελιά της μάκρης ως γλυκό του κουταλιού (δώρο προς εμάς από τον Κύκλωπα) και τα γνώριμά μας & πετυχημένα σοκολατένια δαμάσκηνα γεμιστά με καρύδι από τη συνάδελφο Αλεξάνδρα Παπακυρίλλου να αποζημίωσαν τον όποιο δύσκολο ουρανίσκο.

Σχετικά με τα ευεργετικά οφέλη του αβγοτάραχου, λεπτομέρειες εδώ.

Σφηνάκια πράσινου χρυσού υπέρ υγείας!

Τα ελαιόλαδα της σημερινής δοκιμής μας (από αριστερά προς τα δεξιά): μάκρη, κολοβή, τσαμπιδοελιά, μανάκι, λιανολιά, τσουνάτη και κορωνέικη.

Η σημερινή σχεδόν 2μιση ωρών συνάντησή μας πάλι ήταν αφιερωμένη στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μόνο που αυτή τη φορά ικανοποιήσαμε την περιέργειά μας να δοκιμάσουμε το προϊόν που προέκυψε από τις συγκομιδές του Φθινοπώρου 2022 σε διαφορετικές καλλιεργούμενες ποικιλίες ελιάς πλην της κορωνέικης. Ο οργανοληπτικός πλούτος σύνθετος & απερίγραπτος! Επιλέξαμε μονοποικιλιακά ελαιόλαδα κυρίως με επίσημο ισχυρισμό υγείας, και μετατρέψαμε το σχολικό εργαστήριο σε ένα olive oil bar (δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από ένα αντίστοιχο επαγγελματικό, για μην το χαρακτηρίσω και ανώτερο!) γεμάτο health tonicsφυσικά ελιξίρια υγείας για όλα τα μέλη του Ομίλου μας. Η γευσιγνωσία ακολούθησε την πρακτική που εφαρμόσαμε στην προηγούμενη συνάντηση με τα ελαιόλαδα κορωνέικης ποικιλίας, αν και αυτή τη φορά για κάθε ελαιόλαδο επιδιώξαμε μια προσχεδιασμένη τροφική ζεύξη (food pairing) με ξεχωριστό συνοδευτικό τρόφιμο ανά ελαιόλαδο [βλ. τη Σημείωση στο τέλος]. Έχοντας ως βάση αναφοράς την κορωνέικη της 1ης μας προτίμησης από τη Μεσσηνία, συγκρίναμε μαζί της 6 μονοποικιλιακά ελαιόλαδα κυριολεκτικά προερχόμενα από τα 4 σημεία του ορίζοντα, ακολουθώντας μια γεωγραφική διαδρομή από βορρά προς νότο, από δυτικά προς ανατολικά και ξανά πίσω στον βορρά· γευτήκαμε και νησιωτικούς και στεριανούς ελαιώνες με την εξής διαδοχή: κορωνέικη (Αμπελόφυτο/Μεσσηνία) → λιανολιά (Κέρκυρα) → τσαμπιδοελιά (Αρχαία Ολυμπία/Ηλεία) → μανάκι (Καλέντζι/Κορινθία) → τσουνάτη (Χανιά/Κρήτη) → κολοβή (Πλωμάρι/Λέσβος) → μάκρη (Μάκρη/Αλεξανδρούπολη). Όλα τα προαναφερθέντα ελαιόλαδα (περιορισμένης ή μη κυκλοφορίας, τα προμηθευτήκαμε από εδώ και εδώ) ανοίχτηκαν επί τόπου, και κάθε γευσιγνώστης μας συμπλήρωσε το παρόν φύλλο αξιολόγησης· τα εικονιζόμενα αποτελέσματα που ακολουθούν, προέκυψαν από τις απαντήσεις 18 ατόμων (τα 15 μέλη του ομίλου μας μαζί εκτάκτως με 3 καθηγήτριές μας):

Ως προς το χρώμα τους, το ελαιόλαδο της τσουνάτης φάνηκε να μην πολυδιαφέρει από αυτό της κορωνέικης, ενώ στα υπόλοιπα ελαιόλαδα εντοπίσαμε πιο πράσινους τόνους, και ειδικά περισσότερο πράσινο όλων το ελαιόλαδο της μάκρης. Αναμενόμενο κάτι τέτοιο, αφού οι καρποί συλλέγονται σχετικά άγουροι, οπότε οι χλωροφύλλες τους έχουν την ευκαιρία να εκχυλιστούν στο τελικό προϊόν.

Ως προς τη μύτη και έχοντας ως μέτρο σύγκρισης το μέτριο φρουτώδες της κορωνέικης, διαπιστώσαμε ότι η λιανολιά, η τσουνάτη και η κολοβή μάς έδωσαν εξίσου μέτριο φρουτώδες, ενώ ως έντονα φρουτώδεις αξιολογήσαμε την τσαμπιδοελιά, το μανάκι και τη μάκρη, με τις δύο τελευταίες να συναγωνίζονται στην ένταση.   

Σε ό,τι αφορά το πικρό στοιχείο, δεν απείχαμε ως ερασιτέχνες γευσιγνώστες από τις επίσημες επαγγελματικά χαρακτηρισμένες ποιότητες που ισχύουν για αυτά τα ελαιόλαδα: η μάκρη και το μανάκι αξιολογήθηκαν από εμάς ως ήπια προς μετρίως πικρά ελαιόλαδα παράλληλα προς την κορωνέικη· στο μεταίχμιο μέτριου προς έντονα πικρού η κολοβή, και αναμφίβολα έντονα πικρές η λιανολιά και η τσουνάτη· το δε πικρό της τσαμπιδοελιάς για τους μισούς σχεδόν γευσιγνώστες μας αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα έντονο!

Ως προς το πικάντικο «αποτύπωμά» τους, ήπιες/μέτριες: η μάκρη, η κολοβή και το μανάκι, παράλληλα προς την κορωνέικη της επιλογής μας. Έντονα πικάντικες η τσαμπιδοελιά και η τσουνάτη, ενώ πιο πικάντικη όλων η λιανολιά.

Δεν γνωρίζω πόσο επηρέασαν τα συνοδευτικά τρόφιμα, στην τελική τους απόφαση, τους γευσιγνώστες μας σχετικά με το ποιας ποικιλίας ελαιόλαδο θα επέλεγαν ως πρώτο/δεύτερο/τρίτο: Από τα ήπια, «γλυκά» ελαιόλαδα, η μάκρη και το μανάκι συγκέντρωσαν πολλές ψήφους 1ης προτίμησης, ενώ εντός πρώτης τριάδας προτιμήσεων βρέθηκαν σταθερά οι «επιθετικές» τσαμπιδοελιά και λιανολιά. Το αποτέλεσμα στον ουρανίσκο και οισοφάγο των δύο τελευταίων  προφανώς μετριάστηκε από τα βρασμένα ρεβύθια και την καυτή πατάτα ατμού, ενώ η μάκρη συνόδευσε τέλεια την “υπερ-τροφική” μους σοκολάτας από κακάο-αβοκάντο-μέλι που παρασκευάσαμε (η συνταγή εδώ). Τέλος, η προτεινόμενη από τον ελαιοπαραγωγό ζεύξη ψαριού με μανάκι ενθουσίασε αρκετούς από τους γευσιγνώστες μας, όταν δοκίμασαν τρυφερά κομμάτια σκέτου τόνου ή σολωμού al naturale μέσα στο προαναφερθέν ελαιόλαδο.

Από αυτή τη συνάντηση σίγουρα αποχώρησαν πολλοί ουρανίσκοι εκπαιδευμένοι ή έστω συνειδητοποιημένοι ότι το γενετικό απόθεμα της ελιάς σε αυτή τη χώρα εκτός από πλουσιότατο είναι και ικανότατο να αποδώσει εξαιρετικά υγειοπροστατευτικά ελαιόλαδα σε κάθε τόπο με τις κατάλληλες πρακτικές καλλιέργειας και ελαιοτριβείου.  

Σημείωση: Τα ελαιόλαδα που χρησιμοποιήσαμε, –μετά από κάθε δοκιμή ξεχωριστά το καθένα από το ειδικό ποτηράκι γευσιγνωσίας–, συνδυάστηκαν με τα εξής τρόφιμα: κορωνέικη μαζί με ψωμί/μήλο Granny Smith· λιανολιά με ρεβύθια βρασμένα σε νερό, σε θερμοκρασία δωματίου· τσαμπιδοελιά με καυτή πατάτα βρασμένη στον ατμό· μανάκι με κομμάτια από νερόβραστο φιλέτο τόνου/σολομού σε θερμοκρασία δωματίου· η χανιώτικη τσουνάτη με ροζ ντομάτες και ντοματάκια βιολογικής καλλιέργειας επίσης από τα Χανιά, σε θερμοκρασία δωματίου· η κολοβή από το Πλωμάρι Λέσβου με βιολογική φέτα από τον Μανταμάδο Λέσβου· η μάκρη με μους σοκολάτας και ανθό αλατιού από το Μεσολόγγι. Το συγκεκριμένο food pairing επιλέχτηκε αφενός ως τρόπος καθαρισμού του ουρανίσκου μας πριν ακολουθήσει το κάθε επόμενο ελαιόλαδο, και αφετέρου διότι ήταν μεσημέρι και κάπως πεινούσαμε μετά από το πρωινό πρόγραμμα μαθημάτων…επίσης όλες αυτές οι διαδοχικές δοκιμές των ελαιολάδων θα ήταν άκρως βαρετές μόνο με ενδιάμεση κατανάλωση ψωμιού ή μήλου, δεδομένου ότι οι επαγγελματίες γευσιγνώστες αποφεύγουν να δοκιμάζουν περισσότερα από 5 ελαιόλαδα τη φορά· εμείς, παρότι άπειροι ερασιτέχνες, τα καταφέραμε με 7 διαφορετικά ελαιόλαδα “στο μενού”.

Κορωνέικο ελαιόλαδο: ένας άλλου τύπου φρουτοχυμός!

Τα τέσσερα ελαιόλαδα της σημερινής γευσιγνωσίας μας. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κρήτης.

Μια σύνθετη γευστικά βόλτα εν μέσω φρέσκων αρωμάτων καταφέραμε σήμερα στο σχολικό εργαστήριό μας! Ήταν η πρώτη συνάντηση του Ομίλου (αν και η συμμετοχή των μελών μειώθηκε αυτή τη φορά στα 2/3) αφιερωμένη στη ρευστή χρυσή υπερτροφή: το ελληνικό ελαιόλαδο! Σκεφτήκαμε για αρχή να γνωρίσουμε αισθητηριακά (όραση, όσφρηση, γεύση) το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μόνο από τη βασίλισσα ποικιλία Κορωνέικη. Προμηθευτήκαμε από εδώ αντιπροσωπευτικά premium ελαιόλαδα της εν λόγω ποικιλίας με αναγνωρισμένη γεωγραφική προέλευση (Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Σητεία Κρήτης). Χρησιμοποιήσαμε βιοαποικοδομήσιμα ποτηράκια γευσιγνωσίας από PLA (πολυγαλακτικό) μιας χρήσης (τα οποία εντοπίσαμε εδώ και αγοράσαμε από εδώ) και ακολουθήσαμε τους κανόνες γευσιγνωσίας όσο πιο κοντά στα επαγγελματικά πρότυπα (λ.χ. από ελαιόλαδο σε ελαιόλαδο «καθαρίζαμε» το στόμα μας με μήλο Granny Smith ή ψωμί ημέρας και εμφιαλωμένο νερό· ο δε χώρος μας είχε σταθερή θερμοκρασία 22°C και ελεγχόμενο ηλιακό φως). Συμπληρώσαμε το παρόν ερωτηματολόγιο (στα ακόλουθα γραφήματα συγκεντρωμένα τα αποτελέσματα από 10 γευσιγνώστες), αλλά το κυριότερο κάθε ελαιόλαδο από τα 4 της δοκιμής ήταν αφορμή για γόνιμη συζήτηση με τις συγκρίσεις να πρωταγωνιστούν!  

Πιο πράσινες νότες εντόπισαν οι γευσιγνώστες μας στα ελαιόλαδα από Ηλεία και Λακωνία, ενώ κάπως πιο ανοιχτόχρωμα τα άλλα δύο. Και τα τέσσερα ελαιόλαδα χαρακτηρίζονται από μέτριας έντασης φρουτώδη αρώματα (σύμφωνα με τις ιστοσελίδες του προμηθευτή), εμείς όμως το σητειακό ελαιόλαδο το βρήκαμε από έντονα έως πολύ έντονα αρωματικό έναντι των άλλων τριών. Σαφώς διακρίναμε τα αρώματα φρεσκοκομμένου γρασιδιού/ φύλλων πράσινης σαλάτας, ντομάτας ή αγκινάρας. Ως προς το πικρό στοιχείο, το σητειακό ελαιόλαδο όπως και αυτό της Μονεμβασιάς μας «χτύπησαν» ως ιδιαιτέρως έντονα στη γεύση. Τέλος, έντονα πικάντικα χαρακτηρίσαμε όλα τα ελαιόλαδα πλην του μεσσηνιακού, με το σητειακό ειδικά να «τρέχει» πιο μπροστά ως κάπως πιο πικάντικο όλων.

Από αυτήν την κούρσα των (εντελώς υποκειμενικών) συγκρίσεων, οι (αρχάριοι) γευσιγνώστες του Ομίλου μας ανέδειξαν αυθόρμητα ως 1ο στις προτιμήσεις τους το μεσσηνιακό ελαιόλαδο και 2ο αυτό από την Αρχαία Ολυμπία. Όλες αυτές οι διαφορές –είτε μικρές είτε μεγάλες για τον καθέναν από εμάς– που αισθανθήκαμε και διαπιστώσαμε μεταξύ των συγκεκριμένων ελαιολάδων δεν αντανακλούν άλλο από αναμενόμενες παραλλαγές στο βασικό γευστικό/αρωματικό προφίλ της κορωνέικης ποικιλίας ελιάς, όπως αυτές διαμορφώνονται κυρίως από το μικροκλίμα του εκάστοτε ελαιώνα και το υψόμετρο της περιοχής του, από τις πρακτικές καλλιέργειας κάθε παραγωγού, από τη συνολική εργασία του ελαιοτριβείου.

Σε επόμενη συνάντησή μας, προγραμματίζουμε να επαναλάβουμε τη σημερινή (ερασιτεχνική) γευσιγνωσία με ελαιόλαδα από διαφορετικές ποικιλίες ελιάς έχοντας ως μέτρο σύγκρισης/αναφοράς τη μεσσηνιακή κορωνέικη της 1ης μας προτίμησης.

 

Παλαιότερες αναρτήσεις μας σχετικά με το ελαιόλαδο: εδώ, εδώεδώεδώ και εδώ. 😉

Μέλι: εκλεκτή τροφή για Θεούς, Ημίθεους & μας.

Το απόλυτο φυσικό κοκτέιλ-υπερτροφή: ένα ποικίλα γλυκό, υδάτινο συνονθύλευμα σακχάρων (πρωταγωνιστούν η φρουκτόζη και η γλυκόζη), οργανικών οξέων, ενζύμων (φυτικής προέλευσης αλλά και από τους αδένες των μελισσών) και άλλων πρωτεϊνών, αμινοξέων, βιταμινών, μεταλλικών ιόντων, ιχνοστοιχείων, φλαβονοειδών με αντιοξειδωτική αξία, αλκαλοειδών και γυρεόκκοκων! Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν τη ποικιλότητα των φυτικών ειδών της χώρας μας τα οποία αξιοποιούν οι μέλισσες, το γεωγραφικό ανάγλυφο και τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες κατά τόπους, και ασφαλώς τη νομαδικότητα της μελισσοκομίας, μπορούμε άνετα να καταλάβουμε γιατί το ελληνικό μέλι είναι μοναδικά αξεπέραστο!  

Ο Όμιλός μας έθεσε ως στόχο μέχρι την έναρξη των διακοπών του Πάσχα να γνωρίσει γευστικά έναν αριθμό μελιών (άλλα κοινά και άλλα ασυνήθιστα, 34 στο σύνολό τους και διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης, βλ. εδώ), και ακολούθως κάθε μέλος των μαθητικών ομάδων να αναγνωρίσει 4 άγνωστα μέλια έχοντας ως βάση τη γευστικές εμπειρίες που συσσώρευσε (φύλλο εργασίας εδώ).

Κατά τη σημερινή συνάντησή μας, στο 1ο μέρος της, σμίξαμε διαδικτυακά με τον Κο Γιώργο Καρυπίδη, υπεύθυνο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. (ΚΠΕ) Παρανεστίου, ο οποίος, ως έμπειρος μελισσοκόμος, μας έλυσε κάμποσες απορίες σχετικά με τη βιολογία της μέλισσας, την ηθολογία μιας μελισσοκοινωνίας, ενώ μας αποκάλυψε χρήσιμα tips σχετικά με το (γνήσιο) μέλι. Στο 2ο μέρος, αξιοποιήσαμε ένα μέλι πορτοκαλιάς πάνω σε φετούλες ψωμιού με κατίκι Δομοκού ή τσαλαφούτι Αμφιλοχίας παρέα με γύρη ερείκης· ακολούθως γευτήκαμε μια σεφουκλωτή πίτα (με αφορμή τη συνταγή εδώ) περιχυμένη με μέλι θυμαριού ή μέλι μάραθου, και κλείσαμε επισήμως γλυκά με μια μους ταχινιού που είχε ως βάση της το μέλι θυμαριού (βλ. συνταγή εδώ).

Ευχαριστούμε θερμά τον Κο Καρυπίδη Γιώργο για τον χρόνο που μας αφιέρωσε σήμερα και μας ενθουσίασε με όσα μας παρουσίασε, και την Κα Αιγινήτου Νικολέτα (η γραμματέας του σχολείου μας), η οποία επιμελήθηκε έμπειρα την τελική παρασκευή της σεφουκλωτής μας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση