Οκτ 08
12

Πρώτη πέθανε η…κότα!

Κάτω από (Βιβλία, Ελλάδα, Ποίηση-Λγοτεχνία) από στις 12-10-2008 και με ετικέτα

prota-i-kota.PNGΠάντα είχα την αίσθηση ότι υστερώ σε ένα πεδίο που απο μαθήτρια μου άρεσε. Την ποίηση. Ωριμάζοντας ( ο Θεός να το κάνει) σιγά σιγά άρχισα να ξαναδιαβάζω τους ποιητές, αλλά όλο και περισσότερο επιβεβαιωνόταν ο…φόβος μου. Πολλά δεν ήξερα! “Κυκλοφορώντας” στο διαδίκτυο, άρχισα να συνειδητοποιώ, ότι θα φύγω απο αυτήν την ζωή ημιμαθής. Κοινώς: ένα στουρνάρι και μισό! Μετά τον Σπεράντζα, τον Πολέμη, τον Παλαμά, τον Σολωμό, τον Καβάφη, τον Τριπολίτη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Αναγνωστάκη,την Δημουλά, ότι άρχισα να μαγεύομαι με λόγια και νοήματα γεμάτα αλήθειες κρυφές και φανερές, ανακάλυψα και διάβασα:

…Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος η νέα ποιητική συλλογή του Σάκη Σερέφα με τίτλο “πρώτα πέθανε η κότα”. Πρόκειται για την έβδομη ποιητική συλλογή του συγγραφέα μέσα σε 24 χρόνια. Ο ποιητής, στο επίμετρο του βιβλίου, κατατάσσει θεματικά τα 25 ποιήματά του ως εξής: Ποιήματα με κότα, Ποιήματα με σεξ, Ποιήματα με Σάββατο, Ποιήματα με αλκοόλ, Ποιήματα με πρέζα, Ποιήματα με πολύ υψηλές ιδέες και πανανθρώπινα μηνύματα, Ποιήματα με ουτιδανές ιδέες. Ο Σάκης Σερέφας έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 30 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, μεταφράσεις ποίησης και θέατρο. Τον Φεβρουάριο του 2008 θα ανεβεί στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το νέο θεατρικό έργο του με τίτλο “Λειωμένο Βούτυρο”.

ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Να ένας άνθρωπος
που πηγαίνει πανέτοιμος να κάνει κάποιο σεξ.
Στον δρόμο του συναντάει μια κότα με κοφτερή ομορφιά
πούπουλα χρυσαφιά, ράμφος φιλντισένιο
τον κοιτάζει κατάματα εκείνος βιάζεται την κλωτσάει
καημένη κότα κράζουν όλοι.
deadchik.gif Πήγε ο άνθρωπος το ‘κανε το σεξ του
η κότα ράμφισε τρία μυρμήγκια παραπέρα ηρέμησε
έφυγε κι ο κόσμος που είχε μαζευτεί
ερήμωσε ο τόπος, πέρασε καιρός.
Πρώτη πέθανε η κότα.

Δύο μεγάλα ερωτηματικά αντικατέστησαν τις κόρες των ματιών μου! Γιατί πέθανε η κότα; Απο κλωτσιά; Επειδή ράμφισε τα τρία μυρμήγκια; Μήπως επειδή ο άνθρωπος έκανε “κάποιο” σεξ; “Κάποιο¨; Δηλαδή υπάρχει και “κάποιο άλλο”; Ο κόσμος γιατί είχε μαζευτεί; Για την πλουμιστή, χρυσαφένια κότα ή για το “κάποιο” του ανθρώπου; Δεύτερος ποιός πέθανε;…

Επιστράτευσα τις φίλες μου τις “φιλόλογες”! Εκεί… έγινα φιόγκος. Ένοιωσα ότι μιλούσαν …Αραμαϊκά ή την γλώσα των Χετταίων! Βρήκα τις επτά συλλογές του ποιητού. Λίγο -λίγο θα σας παραθέτω τις …απορίες μου. Κάθε βοήθεια καλοδεχούμενη…



2 σχόλια στο “Πρώτη πέθανε η…κότα!”

  1.   ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ είπε:

    arganasta Λέει: Το σχόλιό σας αναμένει την έγκριση του διαχειριστή.
    Οκτώβριος 12th, 2008 στις 1:14 μ.μ.

    sine qua non

    Εύλογες απορίες εκφράζεις , αλλά εμένα η γνώμη μου είναι να μην το παιδέψεις άλλο. Και όλους τους φιλολόγους του ΠΣΔ να επιστρατέψεις κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να σου πει? τι είχε στο μυαλό του? ο ποιητής όταν έγραφε το ποήμα! Βέβαια μια λύση είναι να ρωτήσεις τον ίδιο! Εγώ τέτοια ποιήματα δεν τα αναλύω, τα βλέπω σαν έργα τέχνης σε μουσείο που γράφει ?don?t touch the exhibits”

  2.   ΠΟ είπε:

    @sine
    Διασκέδασα πολύ με την επιλογή σου. Όμως δε νομίζω ότι μπορώ ν? απαντήσω σ? όλα τα ερωτήματα που σε βασανίζουν, θέτεις και στη συνέχεια καλείς σε βοήθεια. Ας πούμε δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί πέθανε η κότα. Μια πιθανή αιτία είναι η γρίπη των πουλερικών? Υπόθεση κάνω. Τώρα για το σεξ μάλιστα, να βοηθήσω και να πω τη γνώμη μου. Λοιπόν ο ποιητής λέει «κάποιο σεξ » θέλοντας να το υποτιμήσει και να το απαξιώσει. Διαφορετικά νομίζω θα έλεγε «ΤΟ σεξ».
    Υ.Γ: Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι ο θάνατος της κότας δεν προκλήθηκε από τα τρία μυρμήγκια που ράμφισε?

Αφήστε μια απάντηση