Οκτ 09
09

Ενα σκαθάρι απειλεί τους φοίνικες …

Κάτω από (Γεωλογία, Ελλάδα, Περιβάλλον-Οικολογία) από στις 09-10-2009 και με ετικέτα ,

rhynco1.jpgSOS εκπέμπουν οι φοίνικες στη χώρα μας, που απειλούνται από το κόκκινο σκαθάρι (rhynochophous ferrugineus), «εισαγόμενο» έντομο που ενδημεί στους κορμούς των φοινικοειδών και σταδιακά τα καταστρέφει. Σε πολλές περιοχές της χώρας, στην Κρήτη, την Ρόδο, την Ηλεία, αλλά και την Αττική, η ασθένεια διαγιγνώσκεται πλέον διά γυμνού οφθαλμού- οι ειδικοί μιλούν για 3.000 δέντρα που έχουν πληγεί, μεταξύ των οποίων πολλά υπεραιωνόβια. «Η αρχή του κακού έγινε το 2004 με την αθρόα εισαγωγή φοινίκων για καλλωπιστικούς λόγους» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σπύρος Ανδριόπουλος, επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών για τη διάσωση των φοινικοειδών στην Ηλεία». «Χιλιάδες φοίνικες έφθασαν στην Ελλάδα από χώρες της Ε.Ε., αλλά και από την Αίγυπτο, χωρίς όμως να συνοδεύονται από τα απαραίτητα φυτο-υγειονομικά διαβατήρια ή να έχουν ελεγχθεί επισταμένα από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες». Οι φοίνικες αυτοί σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκαν «Δούρειοι Ιπποι», αφού «κουβαλούσαν» είτε προνύμφες είτε το ίδιο το έντομο και λίγους μήνες αργότερα εκδήλωσαν συμπτώματα μαρασμού. Σύντομα σε πολλά φυτά διαπιστώθηκε αιφνίδια κάμψη και απότομη ξήρανση των κεντρικών φύλλων τους, στην καρδιά του φοίνικα, άνοιγμα του δένδρου σε μορφή ομπρέλας και «φάγωμα» των κεντρικών φύλλων- απομεινάρια από την καταστροφική επέλαση του σκαθαριού.

«Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το έντομο μεταφέρεται από δένδρο σε δένδρο, ακόμα και όταν απέχουν μεταξύ τους έως και 7 χιλιόμετρα», επισημαίνει ο κ. Ανδριόπουλος. «Τα κρούσματα εντοπίζονται στα δένδρα με μαλακό κορμό, ιδίως δε στα φοινικοειδή, τους κάκτους και τους αθανάτους» συμπληρώνει ο κ. Λειβαδάρας, γεωπόνος από την Κρήτη. «Ωστόσο, όταν το έντομο δεν έχει ακόμα «εντοπίσει» τον επόμενο φοίνικα για να μεταναστεύσει, μπορεί να τραφεί και με κηπευτικά», τονίζει. Σημειώνεται, ότι οι πολυάριθμοι φοίνικες που φυτεύτηκαν κυρίως την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αφού η αγορά, η μεταφορά και η εγκατάσταση ενός κυμαινόταν από 1.500 έως 6.000 ευρώ. Η θεραπεία τώρα έχει επίσης υψηλό κόστος.
«Εφόσον διαπιστωθεί ότι το φυτό πάσχει, απαιτείται να κοπεί, να πακεταριστεί και να ταφεί άμεσα, μια διαδικασία με κόστος από 500 μέχρι 2.000 ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Λειβαδάρας «έτσι αποτρέπεται κατά 90% η εξάπλωση του φαινομένου. Αλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει εκτός από τον προληπτικό ψεκασμό των δένδρων με βιολογικά σκευάσματα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.». Στην Ελλάδα, ωστόσο, κανένας φορέας δεν εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει την προστασία των φοινίκων, με αποτέλεσμα αυτοί να μαραζώνουν πάνω από τέσσερα χρόνια πλέον. «Το υπουργείο παρέπεμψε το θέμα στη Νομαρχία», λέει ο κ. Ανδριόπουλος. «Εμείς κάναμε προσφυγή στην Ε.Ε., η οποία τον Ιούλιο έστειλε τους αρμόδιους επιθεωρητές. Αν αυτοί με το πόρισμά τους επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές θα γίνει σύσταση στη χώρα μας για την αμέλεια που μέχρι τώρα έχει επιδείξει».



Αφήστε μια απάντηση