Αυγ 09
31

Ψηφιακές Ενισχύσεις στη … «χειμαζόμενη» αγορά !

ypepth1.jpgΝέα τονωτική ένεση στην αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών. Μετά την επιδότηση των κλιματιστικών από το υπ. Ανάπτυξης, το υπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, δηλώνει ετοιμότητα στη διάθεση ηλεκτρονικού υπολογιστή σε μαθητές του Γυμνασίου. Η δράση αναμένεται ότι θα φέρει στη «χειμαζόμενη» αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ρευστό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το κουπόνι που θα λάβουν περίπου 120.000 μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, αξίας 450 ευρώ (στο 100% της αξίας). Το κουπόνι, θα διανεμηθεί τις πρώτες εβδομάδες της έναρξης της σχολικής περιόδου και οι μαθητές θα μπορούν να το ανταλλάξουν με ένα φορητό Η/Υ αντίστοιχης αξίας.

«Η αγορά είναι ήδη ενήμερη για το μέτρο και το μόνο που απομένει είναι η παραγωγή των κουπονιών», παρατηρεί στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας. Η διάθεση του μαθητικού Η/Υ αποτελεί υπόσχεση της κυβέρνησης από το 2007. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε υποσχεθεί τη διάθεση Η/Υ σε μαθητές της Β΄ Λυκείου, αλλά η διάθεσή του γίνεται τελικά έπειτα από χρόνια σε μαθητές του γυμνασίου και με τη συνδρομή των κονδυλίων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Τη χρηματοδότηση του έργου έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας μέσω της εταιρείας Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. η οποία και θα καλύψει ολόκληρο το κόστος.

edutech.pngΘεωρητικά, το συνολικό κόστος της δράσης μπορεί ν’ ανέλθει σε 55 εκατ. ευρώ. Εκτός από τους (εκτιμώμενους) 118.000 μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, αποδέκτες του κουπονιού των 450 ευρώ θα γίνουν 5.000 έως 10.000 καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης που θα αναλάβουν τουλάχιστον μια ώρα διδασκαλίας στην Α΄ Γυμνασίου. Ωστόσο, για να καθοριστεί η λίστα αποδεκτών θα πρέπει να καθοριστούν τα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων και μετά να γίνει η αποστολή των κουπονιών.

Οι μαθητές που θα λάβουν το κουπόνι θα μπορούν να το ανταλλάξουν με ένα Η/Υ αντίστοιχης αξίας. Το κουπόνι δεν ισχύει για υπολογιστές μεγαλύτερης αξίας και αν κάποιος γονιός θελήσει ν’ αγοράσει έναν Η/Υ αξίας π.χ. 1.000 ευρώ, καταβάλλοντας τη διαφορά, τότε αυτό δεν είναι εφικτό. «Η απόφαση αυτή είναι σύσταση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου», λέει στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, καθώς, όπως ανέφερε, στόχος είναι να προσφερθούν στους μαθητές εργαλεία και όχι κίνητρα για ανταγωνισμό ή διακρίσεις. Η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις έχει συνεννοηθεί με τους προμηθευτές -μικρές και μεγάλες αλυσίδες διανομής Η/Υ- για τα βασικά συστατικά στοιχεία του υπολογιστή, ενώ οι προμηθευτές ήδη έχουν προσαρμόσει τις προσφορές τους στο συγκεκριμένο μοντέλο.

Μαζί με τους Η/Υ, το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται να παραδώσει και τα πρώτα ψηφιακά βιβλία. Δεν πρόκειται για τα αποκαλούμενα e-books, αλλά για την παροχή όλων των βιβλίων των μαθημάτων του Γυμνασίου στους μαθητές σε μορφή αρχείων PDF.

Παράλληλα οι μαθητές θα παραλάβουν και εκπαιδευτικό λoγισμικό για τα μαθήματα της Α΄ Γυμνασίου. Το λογισμικό έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και θα διανέμεται με κάθε Η/Υ. Οι προμηθευτές των Η/Υ σε κάθε πώληση υπολογιστή, θα «κατεβάζουν» το λογισμικό από συγκεκριμένη διεύθυνση που τους έχει δοθεί και θα το διανέμουν είτε με στικ μνήμης (memory sticks), είτε μέσω οπτικού δίσκου, είτε θ’ αποθηκεύεται στον σκληρό δίσκο του Η/Υ.

Η υλοποίηση της δράσης αναμένεται να δώσει «ανάσα» στις πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου. Οι εταιρείες πληροφορικής, για πρώτη φορά μέσα στο 2009 -σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC- βρίσκονται αντιμέτωπες με μείωση των πωλήσεων Η/Υ, τόσο σε αξία, όσο και σε τεμάχια. Και με δεδομένη με μείωση της μέσης τιμής διάθεσης ενός προϊόντος πληροφορικής, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σημαντική μείωση των εσόδων. H δράση του μαθητικού Η/Υ αναμένεται, όπως συνέβη και στην περίπτωση των κλιματιστικών, να περιορίσει τις απώλειες που θα σημειωθούν ούτως ή άλλως στην ελληνική αγορά Η/Υ.
Του Βαγγελη Μανδραβελη

Οι SineTerrae αυτό, φυσικά και δεν θα το αφήσουν ασχολίαστο!



Αφήστε μια απάντηση