Οκτ 09
06

Εκκλησιαστικά σχολεία…

Κάτω από (Εκπαίδευση, Θρησκεία, Σχολείο) από στις 06-10-2009 και με ετικέτα

Με την άρνησή τους να χορηγούν συστατικές επιστολές «αμύνονται» οι μητροπολίτες, επιχειρώντας να αποτρέψουν την εγγραφή μαθητριών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια, παρά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου, την οποία τους υπενθύμισε το υπουργείο Παιδείας, προκαλώντας την οργή της Ιεράς Συνόδου. Το «όπλο» που χρησιμοποιούν οι μητροπολίτες προβλέπεται επίσης στον νόμο που διέπει τη λειτουργία των εκκλησιαστικών σχολείων, όπου κατ΄ εξαίρεση και σε αντίθεση με όλα τα άλλα σχολεία της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, ορίζεται ότι κάθε αίτηση υποψήφιου μαθητή πρέπει να συνοδεύεται και από συστατική επιστολή ιεράρχη.  Στόχος των μητροπολιτών είναι να μπλοκάρουν με αυτόν τον τρόπο την απόφαση του υφυπουργού Παιδείας κ. Ανδρ. Λυκουρέντζου, ο οποίος σε εγκύκλιό του προς τους διευθυντές των εκκλησιαστικών λυκείων τόνιζε: «Ενημερώνουμε ότι από τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία εν γένει των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης δεν απαγορεύεται η εγγραφή και μαθητριών. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να γίνονται δεκτές αιτήσεις εφόσον δεν υπάρχει αντίρρηση από τη σχολική εφορεία. Σε περίπτωση άρνησης θα πρέπει να υπάρχει επαρκής νομική αιτιολόγηση».

Η εγκύκλιος προκάλεσε έντονο προβληματισμό και όταν η Ενωση Λειτουργών Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης ζήτησε διευκρινίσεις από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας. Στην απάντηση που έλαβε δηλώνεται σαφώς: «Από τις διατάξεις του Ν. 3432/06δεν προκύπτει ότι απαγορεύεται η φοίτηση μαθητριών στα εκκλησιαστικά σχολεία. Αντιθέτως η φοίτησή τους είναι απαγορευτική μόνο στο πρόγραμμα ιερατικών σπουδών»… Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Παιδείας άνοιξε τον δρόμο για την εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά σχολεία, προκαλώντας την αντίδραση της 12μελούς Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιερά Σύνοδος τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αποστείλει εγκύκλιο σε όλους τους ιεράρχες, στην οποία θα σημειώνεται ότι δεν μπορούν να εγγράφονται κορίτσια στα εκκλησιαστικά σχολεία, παρά τις εντολές του υπουργείου Παιδείας.

Ακόμη έχει αποφασιστεί να αποσταλεί και επιστολή στον υφυπουργό Παιδείας κ. Λυκουρέντζο με την οποία η Ιερά Σύνοδος θα δηλώνει ότι τα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια είναι παραγωγικές σχολές της Εκκλησίας και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να εισέρχονται κορίτσια σε αυτές. Επίσης θα τονίζεται ότι σε αυτά τα γυμνάσια και τα λύκεια διεξάγονται ιερατικά μαθήματα τα οποία δεν μπορούν να παρακολουθήσουν κορίτσια, αφού είναι μόνο για υποψήφιους κληρικούς.   Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται έτοιμο να απαντήσει στις επικρίσεις της Συνόδου. Και όπως διαμηνύουν οι αρμόδιοι γραμματείς η απόφαση της Εκκλησίας να μην επιτρέψει την εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά σχολεία είναι αντισυνταγματική, αφού πρόκειται για δημόσια γυμνάσια και λύκεια, ισότιμα με τα γυμνάσια και τα λύκεια της γενικής εκπαίδευσης και διέπονται από τους νόμους του ελληνικού κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα προέκυψε από εκκλησιαστικό λύκειο της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε αιτήσεις εγγραφής κοριτσιών. Μάλιστα ο μητροπολίτης της περιοχής, ο οποίος φέρεται να μην έχει αντιρρήσεις για την εγγραφή τους στο σχολείο, ζήτησε από την Ιερά Σύνοδο διευκρινίσεις και αντιμετώπισε τη σθεναρή αντίδραση των συνοδικών ιεραρχών. Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που αναμένεται να έχει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο. Ο Αρχιεπίσκοπος θα θέσει και αυτό το ζήτημα, λένε συνεργάτες του, στην ανταποδοτική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο υπουργείο Παιδείας.  ToBHMA

Να ρωτήσω: Τα κορίτσια στα εκκλησιαστικά σχολεία, τί θα σπουδάσουν; Υπάρχουν εκκλησιαστικά ΙΕΚ, αν δεν κάνω λάθος, όπου φοιτούν και κορίτσια…Λέω τώρα…

 



Αφήστε μια απάντηση