Ιούλ 09
08

Ευτυχισμένες χώρες…

Κάτω από (Άνθρωποι, Έρευνα, Ταξίδια, Χιούμορ) από στις 08-07-2009 και με ετικέτα

Οι Φιλιππίνες είναι η 14η πιο ευτυχισμένη χώρα στην γη, σύμφωνα με μια έρευνα απο την Βρεττανική μη κυβερνητική οργάνωση New Economics Foundation (NEF).  Oι Φιλιππινέζοι έχουν προσδοκόμενο χρόνο ζωής τα 71 χρόνια και το 55% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι απο την ζωή τους.  happyworld.jpgΤο NEF εξέτασε 143 χώρες που αριθμούν το 99% του πληθυσμού της γης και όρισε μια συνάρτηση που συγκρίνει το προσδοκόμενο ζωής και την ευτυχία των ανθρώπων σε σχέση με το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής τους.   Σύμφωνα με αυτήν την φόρμουλα, η Costa Rica είναι η πλέον ευτυχής χώρα και η πλέον “πράσινη”, λίιιγο πιο μπροστά απο την Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία έχασε την πρωτιά επειδή περιβαλλοντικά υστερεί.  Όπως λέει και η έρευνα έχει μικρό οικολογικό αποτύπωμα (small ecological footprint). 

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής πήγαν πολύ καλά! Την 3η θέση έχει η  Jamaica  και ακολουθούν το Vietnam, η Colombia, η Cuba, το el Salvador, η Brazil και η Onduras.  Η Αυστραλία βρίσκεται στην 102η θέση, η Αγγλία 74η και οι ΗΠΑ 114η. happy_indians.jpg Στο τέλος της λίστας βρίσκεται η Ζιμπάμπουε (143η) με προσδόκιμο ζωής 40.5 χρόνια και μόλις το 28% των κατοίκων να είναι ικανοποιημένο απο την ζωή του.  Πριν την Ζιμπάμπουε είναι η Ναμίμπια, η Μποτσουάνα και η Τανζανία.  Στην έρευνα του 2006, το Vanuatu ήταν το πλέον ευτυχές των κρατών της γης, με την Costa Rica στη δεύτερη θέση.  Ο κοινωνιολόγος Andrea Fonseca δηλώνει ότι η “ευτυχία” δεν είναι απλά συνάρτηση του μ.ο ζωής και των οικολογικών πολιτικών. Η Costa Rica κέρδισε την 1η θέση στη λίστα και γιατί έχει τη φήμη μιας ήσυχης χώρας, δεν έχει στρατό και γιατί προστατεύει επι της ουσίας τις οικολογικές της ζώνες. Ο κατάλογος του ευτυχισμένου πλανήτη (happy planet index , ΗPI) προτρέπει τις κοινωνίες να βρίσκονται στο δρόμο της πραγματικής προόδου.  Ο δρόμος αυτός καθορίζεται απο το τί πραγματικά μετράει για να μην είναι οι ζωές των ανθρώπων  σύντομες, αλλά ευτυχείς και με νόημα, σε έναν πλανήτη που έχει ανάγκη τον έλεγχο της κατανάλωσης των πηγών του. Πηγή

prayerfunds.gif

Όπως καταλάβατε, εμάς ούτε να μας φτύσει κανείς!  Καλοζωϊσμένοι, καλοταϊσμένοι, κακομαθημένοι αλλά μεσ΄τη γκρίνια, ποτέ δεν μας φτάνουν τα χρήματα, αλλά απο το …περίσσευμά μας πλημμυρίζουμε του Αγίου Πνεύματος …τις παραλίες όπου γης!  Αγοράζουμε τζίπ εν καιρώ κρίσης, η Μύκονος …βουλιάζει, αλλά μόλις αυξηθεί η τιμή του εισητηρίου της ΕΘΕΛ, κλαψουρίζουμε και …  μπορεί και να ρίξουμε την …κυβέρνηση!  “Έχετε χιούμορ οι Φιλιππινέζοι” – και πράγματι έτσι είναι- είπα σε μια πολύ καλή φίλη.  “Αν δεν είχαμε, θα είχαμε σφάξει ο ένας τον άλλον, ή θα είχαμε κάθε μήνα και ένα … πραξικόπημα”, μου αποκρίθηκε.  Ξέρεις τι λέμε εμείς εδώ στην νοτιοανατολική Ασία; Τί; Την ρωτώ.  “Ο πιο χαρούμενος λαός της Ν.Α. Ασίας είναι οι Φιλιππινέζοι και της Ευρώπης οι…  ΄Ελληνες!   Άσε που και οι δύο λαοί έχουμε την ίδια παρηγοριά! Ποιά; God provides! Έχει ο …Θεός!



Αφήστε μια απάντηση