Ιούν 09
15

Non-smoking!

Κάτω από (Άνθρωποι, Εκπαίδευση) από στις 15-06-2009 και με ετικέτα

Δεκαπέντε και σήμερα μετρούν οι εργαζόμενοι έως ότου σβήσουν μια και καλή το τσιγάρο τους στο γραφείο: από 1ης Ιουλίου το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο στο πεζοδρόμιο! Την ίδια ημέρα θα ενεργοποιηθεί τετραψήφιος αριθμός κλήσης, τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καλούν για να «καρφώνουν» παραβάσεις του νόμου. Αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος χτες παρουσίασε τις τελευταίες ρυθμίσεις που αφορούν τα αντικαπνιστικά μέτρα, δύο εβδομάδες πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος. nonsmoking.jpgΈκπληξη ωστόσο προκάλεσε η διευκρίνιση πως θα απαγορευτούν τα καπνιστήρια σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, παρά το γεγονός πως προβλεπόταν η δημιουργία ειδικών χώρων στον αντικαπνιστικό νόμο. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από την πλευρά του με σχετική εγκύκλιο προχωράει στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους των πλοίων της ακτοπλοΐας. Έτσι, οι καπνιστές επιβάτες θα μπορούν πλέον να ανάβουν τσιγάρο μόνο στο κατάστρωμα, αφού το κάπνισμα θα απαγορεύεται στις εν πλω καφετέριες και τα εστιατόρια.

Έτσι, καπνιστήρια προβλέπονται πλέον μόνον για τα καφέ, μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα- οι χώροι δηλαδή που εμπίπτουν στην κατηγορία «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος». Ισχύει ωστόσο το «παραθυράκι» των 70 τετραγωνικών μέτρων. «Το υπουργείο, όπως προβλέπει πάντα ο νόμος, έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο προς τις Νομαρχίες και τους Δήμους, για να εκδώσουν σχετική άδεια προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάτω των 70 τ.μ. που επιθυμούν να λειτουργήσουν μετά την 1η Ιουλίου μόνο για καπνιστές» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Φαντάζομαι τί θα γίνει απο 1ης Σεπτεμβρίου, που θα ανοίξουν τα σχολεία!  Γιατί όταν υπάρχει συνεννόηση, έχει καλώς.  Όμως, όπως συμβαίνει συνήθως, τί θα γίνει που οι αντικαπνιστές θα βρούν ευκαιρία, να “βγάλουν νύχια”;  Προσωπικά, δεν καπνίζω. Αλλά, ουδόλως με ενοχλούν οι συνάδελφοι καπνιστές, οι οποίοι τυγχάνουν και …θεριακλήδες!  Τώρα, υπάρχει και ο …ρουφιάνος! Το 4ψήφιο νούμερο!   Γιατί έχω την αίσθηση, ότι τα διαλλείμματα και τα κενά θα γίνονται στο…δρόμο; Από την άλλη μεριά, ο ελληνάρας χωρίς τσιγάρο θα πιεί την… φραπεδιά του; Χωρίς τσιγάρο θα “ρίξει” τις βόλτες του στα μπουζούκια;  Χλωμό…

 



Αφήστε μια απάντηση