Φεβ 09
17

Το πρόβλημα στα ΑΕΙ είναι …οι καθηγητές!

Κάτω από (Εκ βαθέων, Εκπαίδευση, Καθηγητές) από στις 17-02-2009 και με ετικέτα

Διάβαζα το άρθρο του κ. Π. Παρασκευόπουλου  (Ο κ. Παρασκευάς Παρασκευόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ), στο ΒΗΜΑ και το παραθέτω:
teacher_cartoon.jpg Το υψίστης σημασίας λειτούργημα που ονομάζουμε Παιδεία μπορούμε να το περιγράψουμε, πολύ συνοπτικά, με την εξίσωση Ελληνική Παιδεία ίσον Βατοπαιδεία, όπου με τον όρο «Βατοπαιδεία» εννοούμε ότι η Παιδεία μας είναι ένα ανάλογο σκάνδαλο με εκείνο του Βατοπαιδίου και ότι για τα χάλια της Παιδείας μας υπεύθυνοι είναι (όπως και στο Βατοπαίδι), κατά κύριο λόγο, οι λειτουργοί της, δηλαδή οι καθηγητές της. Ειδικά για τα ΑΕΙ, το κακό που γίνεται από τους ίδιους τους καθηγητές είναι πολύ μεγάλο, είναι τεράστιο. Μάλιστα δε, για να το περιγράψουμε σε όλο του το μεγαλείο, χρειάζονται βιβλία ολόκληρα. Ας σταθούμε στα πλέον σημαντικά σημεία:
1 Σε κάθε γωνιά της Γης ισχύει ότι το Πανεπιστήμιο ίσον οι καθηγητές του. Στη χώρα μας περίπου το 75% των καθηγητών είναι κάτω του μετρίου, γεγονός που κατατάσσει τα Πανεπιστήμιά μας απελπιστικά κάτω του μετρίου.
2 Η πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ έχουν τα καθηγητικά τους καθήκοντα ως πάρεργο. Η κύρια απασχόλησή τους είναι οι εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες, οι κλίκες, οι συντεχνίες, οι συναλλαγές, η διαπλοκή και η διαφθορά. Σε κάθε άξιο καθηγητή αντιστοιχούν τρεις ανάξιοι, διότι οι παρέες των καθηγητών προωθούν τους δικούς τους, ανεξαρτήτως προσόντων (είμαστε ΑΕΙ του βολέματος και της κλίκας).
3 Οι υποψήφιοι Πρόεδροι, Κοσμήτορες και Πρυτάνεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δίνουν «γη και ύδωρ» στις κλίκες των συναδέλφων τους και στις κομματικές παρατάξεις των φοιτητών για να εκλεγούν.
4 Η ασυδοσία κυριαρχεί στα ΑΕΙ, η παρανομία σπάνια τιμωρείται, ενώ το υπουργείο Παιδείας παίζει έναν εξαιρετικά υποτονικό ρόλο. Τα κόμματα δεν μπόρεσαν ακόμα(!) να συμφωνήσουν για κοινή στρατηγική στην Παιδεία. Ολα αυτά έχουν καταρρακώσει τα ΑΕΙ μας.  Διαβάστε το  ολόκληρο το άρθρο …εδώ…

Με δύο παιδιά να σπουδάζουν στα ΑΕΙ, με όσα συζητώ με φίλους και συναδέλφους, που ζούν και εκείνοι τον αγώνα των παιδιών τους να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμιά μας, προσυπογράφω μετά λόγου γνώσεως το 4ο σημείο του άρθρου.  Ο τρόπος που διορθώνονται τα γραπτά των φοιτητών είναι άνευ προηγουμένου!  ‘Αλλα ντ΄άλλα, της Μαριάς το γάλα! Αψεγάδιαστο γραπτό, βαθμολογήθηκε με 3,5 σε φοιτητή πτυχίου, 6η φορά που έδωσε το μάθημα.  Έξι φορές που έγραψε εξαιρετκά, έξι φορές “κόπηκε”. Η απάντηση του καθηγητή; Το διόρθωσε, λέει ο βοηθός, ο οποίος  ήταν σε άδεια και θα τον ρωτούσε, γιατί όντως το γραπτό ήταν τέλειο!  Μετά από λίγες μέρες…. τίποτε δεν άλλαξε!  Γεμίζουν τα φροντιστήρια, πέριξ των Πανεπιστημίων…Σε επτά (!!!) απο τα μεγαλύτερα αμφιθέατρα γνωστού Πανεπιστημίου, δινόταν μάθημα 5ου – αν δεν απατώμαι- εξαμήνου, θετικής κατευθύνσης σχολής.  Σκεφθείτε πόσοι το χρωστούσαν!   Μεταξύ φίλων που αγωνίζονται για μια ακαδημαϊκή καρριέρα, συζητείτο το ενδεχόμενο ότι τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται όταν κάποιοι  καθηγητές φοβούνται οτι το μάθημά τους μπορεί να γίνει “επιλογής”.  Έτσι προτιμούν να”κόβουν” δικαίους τε και αδίκους, προς …ίδιον όφελος!  Θλίβομαι βαθύτατα…



1 σχόλιο στο “Το πρόβλημα στα ΑΕΙ είναι …οι καθηγητές!”

  1.   N. είπε:

    Ψυχραιμία!Από τον καιρό της …έδρας επικρατεί η ίδια Βατοπεδο-κατάσταση. Τίποτα το νέο. Για παράδειγμα, όλο και περισσότερο βλέπω ότι ποικιλώνυμοι κυβερνητικοί “κομματικοί” αξιωματούχοι τα τελευταία 15-20 χρόνια από κάποια στιγμή κι ύστερα δίπλα στους (υπηρεσιακούς) τίτλους τους κοτσάρουν και το αναπλ. Καθηγητής! Και μια και τυχαίνει κάποιους να τους γνωρίζω από παλιά, πάντα μένω με την απορία πώς και πότε…στα 50+ τα κατάφεραν…
    Για τα θέματα και τη βαθμολόγηση γραπτών, δε λέω, άξιοι! Θυμάμαι δυο προσωπικές περιπτώσεις, 40 και χρόνια πριν.Στην πρώτη με ειδοποιεί-προ αποτελασμάτων- φίλος βοηθός ότι “κόπηκα” με 3,5. Μια και δυο στον καθηγητή.Αυτός αμέσως να το δούμε. Τόσο στο πρώτο θέμα, τόσο στο δεύτερο κτλ. σούμα 6,5!Δικαιολογία: Ε! συμβαίνουν αυτά.Βαθμός στη Γραμματεία 5 (συνυπολογίστηκε και η …φύρα)!Άλλη περίπτωση:Βαθμός 5.Ερώτημα στον καθηγητή γιατί; Άντε να δούμε το γραπτό:τόσο αυτό, τόσο εκείνο, μα τούτο γιατί 0 αφού είναι σωστό σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο τάδε έγκριτο (=ευαγγέλιο) αμερικάνικο βιβλίο;Απάντηση: Δίκηο έχεις, αλλά εγώ δεν το είπα έτσι!

Αφήστε μια απάντηση