Νοέ 08
28

xeS ..Education!

Αυτό ομολογώ δεν το είχα πληροφορηθεί.  Το “Αντίβαρο” όμως πάντα ενημερωμένο…Από τη νέα σχολική χρονιά -2009-2010- θα «διδάσκεται» στο δημοτικό σχολείο η σεξουαλική αγωγή. Ήδη γράφτηκαν, εγκρίθηκαν και παίρνουν το δρόμο της εκτύπωσης δύο σχετικά βιβλία ένα για τις Α΄ και Β΄ τάξεις και ένα για τις υπόλοιπες του δημοτικού σχολείου. Συγγραφέας τους ο γνωστός σεξολόγος Θάνος Ασκητής. Το «μάθημα» θα διδάσκεται τις ώρες της «ευέλικτης ζώνης». Για όσους δεν γνωρίζουν η Α’ και η Β’ τάξεις κάνουν 4 ώρες την εβδομάδα, η Γ’ και η Δ’ 3 ώρες και οι Ε’ και Στ’ 2 ώρες την εβδομάδα «ευέλικτη ζώνη». Τώρα τι είναι αυτή η ευέλικτη ζώνη, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Υποτίθεται πως πρέπει να αφιερώνεται σε διαθεματικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Τώρα τι είναι αυτές οι διαθεματικές δραστηριότητες, και αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί.  Μαζί με το Αντίβαρο λοιπόν, εκφράζω ορισμένες -πολύ σοβαρές- επιφυλάξεις.   Πρώτον: Δεν θα έπρεπε πρώτα να εφαρμοστεί πειραματικά η σεξουαλική αγωγή σε κάποια σχολεία, να εξαχθούν συμπεράσματα, να ανιχνευτούν αντιδράσεις μαθητών και γονέων και να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των εγχειριδίων και η ωριμότητα των μαθητών να την αποδεχτούν; Αλλά τέτοιου είδους τακτικές είναι άγνωστες για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δρώμενα.

sex-education-age-of-consent1.jpgΔεύτερον: Ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ο σοφός παιδαγωγός, μιλώντας κάποτε γι’ αυτό το θέμα είχε πει: «Δεν είναι εύκολο πράγμα να μιλήσεις στα παιδιά για το σεξ, χωρίς τον κίνδυνο να τα φοβίσεις, να τα γεμίσεις με αηδία ή το χειρότερο να τα οδηγήσεις σε εκτραχηλισμούς». Και αν δεχθούμε ότι ο Παπανούτσος αποτελεί πια παρελθόν, μπορεί μια τόσο λεπτή και σοβαρή διαπαιδαγώγηση να φύγει από τα χέρια των κατ’ εξοχήν αρμοδίων, των γονέων και των παιδοψυχολόγων-παιδαγωγών και να περάσει στα χέρια σεξολόγων;

Τρίτον: Ποιός δάσκαλος   έχει τις γνώσεις και την εμπειρία που απαιτεί ένα τόσο κρίσιμο θέμα; Πώς θα το διδάξει; Είναι έτοιμοι οι γονείς να εμπιστευτούν σε αναρμόδιους και ακατάρτιστους, σ’ αυτό το είδος της αγωγής, εκπαιδευτικούς, όταν ο φυσικός του χώρος είναι το σπίτι, ή και ειδικοί παιδοψυχολόγοι που εμπιστεύονται και οι γονείς;Μήπως αυτό το 2ωρο της “ευέλικτης ζώνης” να διετίθετο για άλλες παιδαγωγικές διεξόδους στα παιδάκια ή ακόμα για να συμμαζευτούν τα “ασυμμάζευτα” των βιβλίων της γλώσσας και των μαθηματικών; Μήπως και  ερημομάθουν  πέντε σωστά “γράμματα” και φθάσουν στις ..”άλλες συμπληγάδες” …της Α΄γυμνασίου με σωστές βάσεις και όχι με γνώσεις εκπαιδευτικά …”κακοποιημένες”.

 

 



Αφήστε μια απάντηση