Νοέ 08
23

Τα “θαύματα” των αρχαίων Ελλήνων…

Κάτω από (Εκθέσεις, Ελλάδα, Επιστήμες-Τεχνολογία) από στις 23-11-2008

Ενα ταξίδι στα επιστημονικά θαύματα της αρχαιότητας, μια περιήγηση σε ασύλληπτους αυτοματισμούς και εφευρέσεις που διευκόλυναν τις καθημερινές ανάγκες των αρχαίων Ελλήνων κληροδοτώντας την τεχνογνωσία τους στη σύγχρονη εποχή, είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν όσοι επισκέφθηκαν το Τελλόγλειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης την προηγούμενη Τετάρτη.

aeolipilesteamengineheron.jpgΕκεί θα φιλοξενηθεί για δύο μήνες η έκθεση «Ελλάδα και Τεχνολογία: Μια διαχρονική προσέγγιση», στην οποία θα παρουσιαστούν ομοιώματα αρχαιοελληνικών τεχνικών επιτευγμάτων, καινοτομίες άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Τα θαύματα των αρχαίων Ελλήνων

Αυτοκινούμενες θεατρικές σκηνές του 1ου αιώνα π.Χ. που μετέφεραν κινούμενα είδωλα, υδραυλικοί τηλέγραφοι που ειδοποιούσαν τον δέκτη με αναμμένους πυρσούς, πρωτότυποι χιλιομετρητές, μηχανές παραγωγής ενέργειας από ατμό, αστρονομικά όργανα, ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων και φορητά ηλιακά ρολόγια είναι μερικά από τα εκθέματα, που στο σύνολό τους καλύπτουν τους τομείς της οικοδομικής, της ναυπηγικής, των υδραυλικών και πνευματικών συστημάτων, της αυτοματοποιητικής, των τηλεπικοινωνιών αλλά και εργαλείων πάσης χρήσεως.

Οπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η πλειοψηφία των ομοιωμάτων δεν αποτελούν αντίγραφα αλλά πρωτότυπες κατασκευές, καθώς από τα περισσότερα τεχνολογικά επιτεύγματα δεν έχουν διασωθεί πλήρη ευρήματα. Η κατασκευή τους βασίζεται σε μαρτυρίες και χειρόγραφα ελληνικά, αιγυπτιακά ή και ρωμαϊκά. Eντυπωσιακό είναι το στοιχείο που διατρέχει την έκθεση δείχνοντας ότι αρκετές από τις εφευρέσεις του απώτερου παρελθόντος εξακολουθούν και σήμερα να λειτουργούν με την ίδια βασική αρχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναρροφητική αντλία.

Της Κατερίνας Ροββά

 

 



Αφήστε μια απάντηση