Στις 7 Απριλίου η χορωδία των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου συμμετείχε στο 12ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της μουσικού μας κας Στεφανίας Παπατζίκη και εντυπωσίασε με την παρουσία της όσους παρακολούθησαν. Συγχαρητήρια στα παιδιά και την μαέστρο για τη φανταστική παρουσία τους για άλλη μια φορά.
Η χορωδία του σχολείου στο Μέγαρο Μουσικής
Μουσική παράσταση του “Κρουστόφωνου”
Στις 11/4/2025 τα παιδιά των τάξεων Α΄, Β΄, Γ΄και Δ΄είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την εκπληκτική μουσική παράσταση που μας πρόσφερε η ομάδα του «Κρουστόφωνου». Η μουσική παράσταση έγινε μετά από πρόταση της μουσικού μας κας. Στεφανίας Παπατζίκη και ενθουσίασε, τόσο τα παιδιά, όσο και τους εκπαιδευτικούς που την παρακολούθησαν.
Διάκριση των Ομάδων Ρομποτικής του Σχολείου μας στον 1ο Μεσογειακό Διαγωνισμό STEM!
Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνουμε τη σημαντική διάκριση των ομάδων ρομποτικής RoboSuper και Redonauts των Δημοτικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου στον διεθνή διαγωνισμό 1st Mediterranean STEM Contest 2025, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Απριλίου στην Αθήνα.
Οι ομάδες μας κατέκτησαν την 4η και 5η θέση αντίστοιχα, ανάμεσα σε αξιόλογες συμμετοχές και τιμήθηκαν με τα ειδικά βραβεία:
Special Award for Originality
Special Award for Integration of STEM Sciences
Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές μας — γεμάτη γνώση, έμπνευση, δημιουργικότητα, συνεργασία και φυσικά… ρομποτική δράση!
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές για την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά τους, τους γονείς για τη συνεχή υποστήριξή τους, τη δασκάλα του ομίλου Ρομποτικής κα. Δούκα Ιωάννα, καθώς και τους χορηγούς μας για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά! Μας κάνατε περήφανους!
”Παίζοντας…παραδοσιακά!!!”
Την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025 είχαν τη χαρά οι μικροί μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης να επισκεφτούν τον πολυχώρο Nouvelle στο Ωραιόκαστρο και να παρακολουθήσουν πρόγραμμα σχετικό με τα Παραδοσιακά Παιχνίδια.
Εκεί ξεναγήθηκαν στο Μουσείο των Παραδοσιακών Παιχνιδιών, μαθαίνοντας για τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά σε παλαιότερα χρόνια, από τι υλικά ήταν κατασκευασμένα και ποια από αυτά ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να παίζουν. Στη συνέχεια, κατασκεύασαν με απλά και καθημερινά υλικά παραδοσιακά παιχνίδια παίζοντας μερικά από αυτά ομαδικά.
Δειγματική Διδασκαλία
Διαβάστηκε από την εκπ/κό το βιβλίο «Βρέχει φύλλα» του συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ (εικ: Βίκτωρ Μοσχόπουλος, Εκδόσεις: Πουά).
Η εκπ/κός διάβασε με θεατρικό τρόπο το βιβλίο και ακολούθησαν δημιουργικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης οι μαθητές συμμετείχαν με την παρακίνηση της εκπ/κού μέσω ερωτήσεων και διαλόγου.
Η διδακτική προσέγγιση κινήθηκε στους εξής άξονες:
• Δημιουργική ανάγνωση
• Εικαστική έκφραση
• Δημιουργική γραφή
• Παιχνίδι
Προσεγγίστηκαν με παιγνιώδη και δημιουργικό τρόπο περιβαλλοντικά ζητήματα, συζητήσαμε το ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε οι ίδιοι για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία νησίδων πρασίνου στην πόλη και στους οικείους μας χώρους.
Μετά το πέρας της διδασκαλίας ακολούθησε γόνιμη αναστοχαστική συζήτηση μεταξύ των εκπ/κών.
Στη διδασκαλία συμμετείχαν 19 μαθητές/τριες και την παρακολούθησαν 16 εκπ/κοί Α-Β τάξεων και τμημάτων ένταξης.
Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
Ο αποδιοπομπαίος τράγος
(άρθρο του Διευθυντή του Σχολείου Αρίσταρχου Κατσάρκα για τη στοχοποίηση)
Ανάμεσα στις τελετές του αρχαίου Ισραήλ περιγράφεται και η χρήση ενός αποδιοπομπαίου τράγου ο οποίος θα κουβαλούσε τις αμαρτίες ενός ολόκληρου έθνους στην επιθανάτια πορεία του προς την έρημο. Η τελετή αυτή έδινε στους Ισραηλίτες ένα μέσον για να δηλώσουν ότι μετανιώνουν για πράξεις τους ή παραλείψεις τους και να απελευθερωθούν. Το σημαντικό στην όλη διαδικασία ήταν η ειλικρινής μετάνοια και όχι ένας εύκολος τρόπος που απλώς θα τους απάλλασσε από τις ενοχές. Παρ’ όλα αυτά, με τα χρόνια, η βαρύτητα δόθηκε στην εύκολη απαλλαγή από τις Ερινύες και όχι στη βαθιά κατανόηση της ευθύνης για τις πράξεις τους.
Από τότε τα πράγματα έχουν εξελιχθεί, δυστυχώς προς το χειρότερο, και οι άνθρωποι προτιμούν αντί για ένα ερίφιο να χρησιμοποιούν άλλους ανθρώπους. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά από την ιστορία, θυμηθείτε τη μεταχείριση των Εβραίων από τους Ναζί, αλλά και από τη σύγχρονη εποχή που μπορεί και χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να εφαρμόσει το cancel culture. Οι άνθρωποι, βέβαια, δεν είναι ηθικά ουδέτεροι και σίγουρα έχουν σφάλει, σε κάποιες περιπτώσεις πολλάκις και πολυτρόπως, αλλά η εύκολη επίρριψη ευθυνών για κάθε κρίμα ακόμη και στον χειρότερο εξ αυτών αποτελεί πράξη αντικοινωνική και απεχθή. Και είναι τρισχειρότερη όταν ενήλικες στοχοποιούν το πλέον ανυπεράσπιστο θύμα: ένα παιδί.
Υπάρχουν πάντα βαθύτερα αίτια πίσω από μια τέτοια στοχοποίηση και είναι πολύ θεραπευτικό για όλους μας να κάνουμε μια ενδοσκόπηση όταν διαπιστώσουμε ότι διολισθαίνουμε σε μια τέτοια πορεία. Οι καθημερινές προκλήσεις στην εργασία, στην οικογένεια, ή όπου αλλού, μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια ασυνείδητη προβολή των απογοητεύσεων μας, των ανησυχιών μας ή κάποιου ανεπίλυτου τραύματος σε έναν τρίτο, και ειδικότερα σε ένα «προβληματικό παιδί» αντί για την επίπονη αντιμετώπιση των δικών μας δυσκολιών. Κάποιοι από εμάς φοβόμαστε ή παρεξηγούμε, λόγω περιορισμένων γνώσεων σχετικά με την παιδική βεντάλια δυνητικών συμπεριφορών και ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά ενός παιδιού ως σκόπιμη κακή συμπεριφορά. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, χωρίς να σκεφτούμε ότι μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενων αιτιών, το θεωρούμε ότι αποτελεί παραφωνία στο κυρίαρχο κοινωνικό μοντέλο και προβαίνουμε απερίσκεπτα σε κατηγορίες αντί σε ενσυναίσθηση.
Η ανάγκη για συμμόρφωση με την κοινωνική ομάδα που ανήκουμε μπορεί να μας υποβάλει την ιδέα να θεωρήσουμε ένα παιδί, που μπορεί κάποτε να έφταιξε, ως διαταραχή στην «ιδανική» τάξη ή το κοινωνικό περιβάλλον, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε την αίσθηση ελέγχου ή ανωτερότητάς μας. Όταν μέλη της ομάδας αρχίσουν να κατηγορούν ένα παιδί, οι υπόλοιποι μπορεί να συμμετάσχουμε λόγω κοινωνικής πίεσης. Η ομαδική σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές αφηγήσεις, όπου το παιδί θεωρείται μεγαλύτερο «πρόβλημα» από ό,τι είναι στην πραγματικότητα και ο ένας να αρχίζει να ενισχύει τις προκαταλήψεις του άλλου. Μερικές φορές, μάλιστα, οι ομάδες ενισχύουν τους δεσμούς τους συσπειρώνοντας τα μέλη τους ενάντια σε ένα εύληπτο «πρόβλημα». Ένα παιδί που αγωνίζεται μπορεί να γίνει ένας βολικός στόχος, επιτρέποντάς μας να δεθούμε ως ομάδα πάνω σε μια επίπλαστη κοινή ανησυχία, που σε κάποια επόμενη, όμως, στιγμή μπορεί να στραφεί εναντίον μας ή εναντίον των παιδιών μας.
Όλα τα παραπάνω κάνουν φανερό ότι δεν είναι ανάγκη να αναφερθούμε σε μνησίκακες, σκόπιμες συμπεριφορές όπου υπάρχει προϋπάρχουσα ένταση ανάμεσα στους γονείς του αποδιοπομπαίου παιδιού και σε εμάς, και όπου το παιδί μπορεί να γίνει έμμεσος στόχος και οι κοινωνικές συγκρούσεις μεταξύ των ενηλίκων άδικα να μεταφερθούν στο παιδί. Δυστυχώς, ορισμένοι ενήλικες έχουν τα δικά τους συναισθηματικά ελλείμματα, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας να δείξουν ενσυναίσθηση ή να ρυθμίσουν τις απογοητεύσεις τους. Για παράδειγμα, ενήλικες που υπέστησαν εκφοβισμό ή στοχοποίηση ως παιδιά μπορεί να προσπαθήσουν να ευθυγραμμιστούν με την κυρίαρχη ομάδα για να αποφύγουν να βρεθούν οι ίδιοι στο άκρο του κοινωνικού αποκλεισμού. Αντί να επιδείξουν την καλοσύνη και τη συμπερίληψη, ξεσπούν, διδάσκοντας τα δικά τους παιδιά να κάνουν το ίδιο.
Όταν μια τέτοια, ειλικρινής ενδοσκόπηση μάς δείξει τις κρυμμένες αλήθειες δεν θα έχουμε άλλο δρόμο από το να σταθούμε στα πόδια μας, να συνδράμουμε την οικογένεια του στοχοποιημένου παιδιού, μερικές φορές ακόμη και με τη σιωπή μας, και να το βοηθήσουμε να αναπτύξει ανθεκτικότητα και ασφάλεια. Στο τέλος της ημέρας, ας θυμηθούμε ότι μια αγκαλιά μπορεί να θεραπεύσει ανθρώπους και καταστάσεις ασύγκριτα καλύτερα από μια ποινή, που μπορεί να είναι και άδικη.