Το Σχολείο

Σύντομη ιστορία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου

Στο Ασβεστοχώρι λειτουργούσε από το 1860 “Γραμματοδιδασκαλείο” το οποίο χρησιμοποιούσε το νάρθηκα της εκκλησίας και αργότερα το κηροποιείο. Η συστηματικότερη οργάνωση του Σχολείου αρχίζει το 1870 με διευθυντή του τον Ασβεστοχωρίτη Αν. Οικονομίδη.
Το 1878, και ενώ Διευθυντής της Μεγάλης του Γένους Σχολής στην Κωνσταντινούπολη είναι ο Ασβεστοχωρίτης Γρηγόριος Παλαμάς, αντιπροσωπεία των κατοίκων επισκέπτεται τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ και καταφέρνει να επιτύχει ετήσια οικονομική ενίσχυση 60 οθωμανικών λιρών για τα Σχολεία της κοινότητας. Μετά 5 χρόνια η “Εν Κωνσταντινουπόλει Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης” αναλαμβάνει την οικονομική στήριξη των Σχολείων ( όλα τα έγγραφα αυτής της αλληλογραφίας υπάρχουν στο αρχείο του Σχολείου)

Το 1875 αποφασίστηκε και ξεκίνησε η ανέγερση Αρρεναγωγείου η οποία ολοκληρώθηκε το 1883 με την οικονομική ενίσχυση των εμπόρων από τη Μασσαλία Αργέντη και Ζαφειρόπουλου.

Η ανέγερση του σημερινού διδακτηρίου ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και ολοκληρώνεται το 1984 με την προσθήκη του ορόφου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *