Αρχική » Εκπαιδευτική ΡαδιοΤηλεόραση » Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΩΝ

Ιστορικό

Σαν σήμερα

18/4/1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ʼνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προπομπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΩΝ

ΑΓΩΝ 2016Την 10η Διεθνή  Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ, ανοίγει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 17 Οκτωβρίου η  Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση  του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με την ταινία παραγωγής της  «Αγών». Δεύτερη συμμετοχή της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης  στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ με την ταινία «Σεφέρης-Διαμαντής: Ο κόσμος της Κύπρου» σε συμπαραγωγή με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου. 

Το φεστιβάλ  συμπληρώνοντας  φέτος τα είκοσι χρόνια του  με τίτλο 20 χρόνια από το Εφήμερο στο Διαρκές, προβάλλει 103 ταινίες από 17 χώρες. Οι ταινίες χωρίζονται σε 6 θεματικές ενότητες: Αρχαιολογία, Πειραματική Αρχαιολογία-Κεραμική, Εθνογραφία-Λαογραφία, Εκπαίδευση, Έλληνες Μια φορά κι Έναν Καιρό και Πάντα, και Ρεπορτάζ.

Η ταινία «Αγών»(24’, 2005) περιηγείται τα εκθέματα μιας μοναδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ανατρέχει στους επίσημους και καθημερινούς σωματικούς και πνευματικούς αγώνες των Ελλήνων από το Μύθο ως την Κλασική Αρχαιότητα. Αναπολεί και εμβαθύνει στο νόημα της αγωνιστικής που ήταν η ουσία της ελληνικής σκέψης απέναντι στη Ζωή και το Θάνατο.

Η ταινία « Σεφέρης – Διαμαντής : Ο κόσμος της Κύπρου»  (26’, 2012) παρακολουθεί τη φιλική σχέση του νομπελίστα Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και του σπουδαίου Κύπριου ζωγράφου Αδαμάντιου Διαμαντή με κοινό στοιχείο την αναζήτηση της ελληνικότητας και της αυθεντικότητας, στοιχεία που ενσωματώνονται  μ΄ έναν θαυμαστό τρόπο στον κόσμο της Κύπρου. Για τον Σεφέρη η Κύπρος υπήρξε ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργούσε ακόμη, ένας τόπος «φωνή πατρίδας», ενώ για τον Διαμαντή ήταν ο τόπος που έτρεφε τη ζωγραφική του. Μέσα από την καταγραφή της επικοινωνίας, της κοινής περιδιάβασης στο νησί και του έργου τους δεν ανιχνεύεται μόνον η γένεση των κυπριακών ποιημάτων του Σεφέρη και της εμβληματικής ζωγραφικής του Διαμαντή, αλλά αναπόφευκτα και η ταραγμένη ιστορία του νησιού κυρίως στην κρίσιμη δεκαετία του 1950 με την Αγγλοκρατία, την εξέγερση και την ανεξαρτησία, περιπέτεια στην οποίαν άλλωστε ο Σεφέρης είχε εμπλακεί και ως διπλωμάτης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση