Τελετή Λήξης της μαθητικής δράσης «Η δική μας Γνώμη!»
Οι μαθητές βραβεύονται για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό γραπτής κριτικής!
Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, ‘Ερευνας και Θρησκευμάτων (Αν. Παπανδρέου 37 Α) η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων στους μαθητές που πήραν μέρος στην πανελλαδική μαθητική δράση η «δική μας γνώμη!» και στον διαγωνισμό γραπτής κριτικής που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων & Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας ΚΑΡΠΟΣ και η Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, ‘Ερευνας και Θρησκευμάτων με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
3.000 μαθητές περίπου από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν και ψήφισαν βραβευμένες μαθητικές ταινίες μικρού μήκους του μαθητικού διαγωνισμού «ΒιντεοΜουσεία 2014», με την ένθερμη υποστήριξη και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, μέσα από τη νεανική διαδικτυακή πλατφόρμα www.myopinion.karposontheweb.org. Ενδεικτικά αναφέρουμε, το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, το 2ο ΓΕΛ Ιλίου, το 6ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, το παράρτημα 6ου Γυμνασίου Βόλου (Γυμνάσιο Φυλακών Βόλου),το Μουσικό Σχολείο της ‘Αρτας, το Α’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα, το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Χαλκίδας, το 1ο Γυμνάσιο Υμηττού, το 2ο Δημοτικό Αρτέμιδας, το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών “Γεννάδειο”, το 2ο Γυμνάσιο Αχαρνών, το Δημοτικό Αιγιάλης-Θολαρίων Αμοργού, το ΓΕΛ Νέας Περάμου Καβάλας, το 13ο Δημοτικό Ρόδου, το 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, το Κολλέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης, η Σχολή Χατζήβεη, το 7ο Δημοτικό Κηφισιάς, το 1ο Δημοτικό Χολαργού.
Σκοπός της δράσης ήταν οι μαθητές όλων των βαθμίδων από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος σε μια δημιουργική συζήτηση για θέματα που τους αφορούν, αναπτύσσοντας επιχειρήματα και απόψεις, και να αναπτύξουν δεξιότητες οπτικοακουστικής παιδείας όπως η «ανάγνωση» της εικόνας! Πολλοί μαθητές κατέγραψαν οι ίδιοι την εμπειρία και τις εντυπώσεις τους μέσα από νεανικές πλατφόρμες.
Οι γραπτές κριτικές των μαθητών που συμμετείχαν και στον διαγωνισμό γραπτής κριτικής, αξιολογήθηκαν από ειδική κριτική επιτροπή. Οι καλύτερες κριτικές που θα βραβευθούν στις 18/2/2016, θα αναρτηθούν στο www.karposontheweb.org και στην πλατφόρμα μαθητικής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης www.i-create.gr.
Πρόσκληση συμμετοχής στην πιλοτική εφαρμογή πρακτικών διδασκαλίας για τη βιωματική μάθηση των Θετικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠΠΕΘ, το Βρετανικό Συμβούλιο και η Science Communication στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου MARCH: Making Science Real in Schools συνδιοργανώνουν την πιλοτική εφαρμογή πρακτικών διδασκαλίας για τη βιωματική μάθηση των Θετικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σκοπός της πιλοτικής εφαρμογής είναι να γίνει τα πεδία των Θετικών Επιστημών (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics) πιο ελκυστικά στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εστιάζοντας σε καινοτόμες μεθοδολογίες όπου οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η δυνατότητα των μαθητών να αποκτήσουν έναυσμα και ενδιαφέρον για μελλοντική εργασία στους εν λόγω τομείς.
H πιλοτική εφαρμογή πρακτικών διδασκαλίας απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Θετικών Επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν μέρος υιοθετώντας καινοτόμες πρακτικές στη διδασκαλία των Θετικών Επιστημών.
Το Ευρωπαϊκό Έργο MARCH προτείνει προς εφαρμογή ευρωπαϊκές και ελληνικές πρακτικές με τη μεθοδολογία τους. Οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν προτείνονται ως πρότυπα για εφαρμογή, αλλά ως παραδείγματα από τα οποία μπορούν να αντληθούν ιδέες, προκειμένου να ενισχυθεί η ελκυστικότητα των θετικών Επιστημών.
Η περίοδος έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής αρχίζει από την 1η Φεβρουαρίου 2016 και λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2016. Ο αριθμός των διδακτικών ωρών που θα αφιερωθούν στην εφαρμογή των προτεινόμενων πρακτικών έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκπαιδευτικού με ελάχιστη χρονική περίοδο εφαρμογής τις 2 διδακτικές ώρες.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί κλάδων ΠΕ 03, ΠΕ 04, ΠΕ 12, ΠΕ 14, ΠΕ 17, ΠΕ 19, ΠΕ 20 να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην πιλοτική φάση του MARCH μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:
https://docs.google.com/forms/d/1pIg4ZtznyiYdlgfj-a-Zh7aHr__CiW50zEQPE2SehO4/edit?usp=drive_web
Πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές πρακτικές είναι διαθέσιμες στο δεσμό: https://sciencemarch.eu/index.php/best-practices-mnu-uk
Πληροφορίες για τις ελληνικές πρακτικές είναι διαθέσιμες στο δεσμό:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL2J_qoFbHd57egG8gZypKcYm–inA6QI_
Στον ακόλουθο σύνδεσμο υπάρχουν τα βίντεο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του MARCH:
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τη μεθοδολογία των προτεινόμενων πρακτικών παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κα Άννα Χριστοδούλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση anna@scico.gr και στο τηλέφωνο 2106775892 ή/και στη Μαριάνθη Καρατσιώρη στην ηλεκτρονική διεύθυνση edutv@minedu.gov.gr και στο τηλέφωνο 210 344 3042.
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην πιλοτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Έργου MARCH είναι εθελοντική και δεν υπάρχει δέσμευση από τη συμπλήρωση της αίτησης.