Αρχείο

Σαν σήμερα

5/10: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών
Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων.

Δείτε το σχετικό video

Μαθητικές δημιουργίες για την ημέρα εκπαιδευτικών

   - Σχετικές αναρτήσεις

Girls go Coding!

GCC

Περίπου 7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργάζονται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και μόλις το 30% από αυτούς είναι γυναίκες. Οι γυναίκες υστερούν στην εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα εργασίας, ειδικά στις διευθυντικές και εκτελεστικές θέσεις. Με τους τομείς ΤΠΕ να αναπτύσσονται διαρκώς, δημιουργώντας περίπου 120.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, οι διαφορές ανάμεσα στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και τις ανάγκες της αγοράς μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη 900.000 εκπαιδευμένων εργαζόμενων στις ΤΠΕ μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2013, η εισαγωγή περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας στις ΤΠΕ μπορεί να επιφέρει ώθηση 9 δισ. € στο ΑΕΠ της ΕΕ. Για να γίνει αυτό απαιτείται αλλαγή πολιτικών, ειδικά με δεδομένη τη μείωση σε πτυχιούχους θηλυκού γένους από σχολές ΤΠΕ: μόλις 29 στις 1000 πτυχιούχους έχουν πτυχίο πληροφορικής ή συναφές και μόλις 4 πιάνουν δουλειά σε σχετικές θέσεις εργασίας.

Ένας τρόπος να μεταστραφεί αυτή η τάση είναι να ενθαρρύνουμε τους νέους, ειδικά τα κορίτσια, να επιδιώξουν σταδιοδρομία σε κάποιον από τους τομείς που σχετίζονται με την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες. Από το Μάρτιο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να εντοπίσει και να αναδείξει πρότυπα θηλυκού γένους από τον ψηφιακό τομέα, τα οποία θα μπορούν να ενθαρρύνουν τις νέες γυναίκες και τα κορίτσια να σπουδάσουν και να εργαστούν στις ΤΠΕ. Μια αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει και το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, ανακοινώνοντας τις επόμενες μέρες έναν διαγωνισμό καινοτομίας με έπαθλα εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την προώθηση νέων ιδεών για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία Ελληνίδων επαγγελματιών της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των ψηφιακών μέσων για να φέρουν τις Ελληνίδες κάθε ηλικίας πιο κοντά στο δημιουργικό κομμάτι του προγραμματισμού. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού – Europe Code Week, την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΜηΠΕΕ), τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησμευμάτων, το Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και το openscience.gr. Ξεκινάμε από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου με απλές έννοιες αλγοριθμικής σκέψης και μικρές ρομποτικές διατάξεις με κινητήρες και αισθητήρες, και προχωράμε σε μεγαλύτερες τάξεις, το Γυμνάσιο και το Λύκειο με δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και tablets, σχεδίαση ιστοσελίδων, δημιουργία δικτυακών υπηρεσιών και μεγαλύτερα, αυτόνομα ρομπότ.

Τεχνολογίες όπως η Ruby, τα ρομπότ Lego ή το AppMaker και το AppInventor όμως δεν περιορίζονται στο σχολείο, αλλά μπορούν να ενισχύσουν τις δεξιότητες ενήλικων γυναικών και να βελτιώσουν τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας. Αν σε ενθουσιάζει η τεχνολογία, τώρα βρίσκεις διέξοδο στη δημιουργικότητα και τις ιδέες σου! Ξεκινάμε στο Innovathens, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου και σε περιμένουμε, μαζί με την κόρη σου, να κάνουμε το πρώτο μας ταξίδι στον προγραμματισμό και την αλγοριθμική σκέψη, με τη βοήθεια των αγαπημένων σου …θυμωμένων πουλιών και πράσινων γουρουνιών! Δε χρειάζεται εμπειρία, γνώση η εξοικείωση, μόνο όρεξη και πειραματισμό 🙂 Κι αν οι άντρες του σπιτιού είναι περίεργοι να δουν τι ετοιμάζουμε, θα τους …επιτρέψουμε να έρθουν κι αυτοί!

 

Κράτηση θέσεων

Κρατήστε θέσεις για το Innovathens από το site της Eventora

(κρατήσεις για 11:00-13:00 και 13:00-15:00)

Υποστηρικτές

 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού – Europe Code Week

 

Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας
Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας

         

EMP-LOGO      logo koukouvagia                           

Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου  

 

Έλα κι εσύ κοντά μας

Στείλε μας ένα email με τα στοιχεία σου, τις ιδέες ή τις δικές σου εμπειρίες και ανησυχίες σχετικά με τον προγραμματισμό και θα σε ενημερώνουμε για τις επόμενες εκδηλώσεις μας! Μπορείς να μας βρεις και στο Facebook και στο twitter με το hashtag #girlsGoCoding

 

Σχολιάστε

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων