Αρχική » 2013 » Απρίλιος

Αρχείο μηνός Απρίλιος 2013

Ιστορικό

Σαν σήμερα

19/1/1953: Οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Θεσσαλονίκης.

Ανοιχτή μέρα καινοτομίας στην τάξη

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση «Ανοιχτή μέρα καινοτομίας στην τάξη» όπου παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί τα αποτελέσματα δύο συναρπαστικών διαγωνισμών:

  • 9:30- 12:00 ο τελικός του διαγωνισμού για καινοτόμους εκπαιδευτικούς Φόρουμ συνεργάτες στη μάθηση
  • 12:00- 14:30 ο τελικός του πρωτοποριακού μαθητικού επιστημονικού διαγωνισμού School lab με θέμα τη ΓΗ! Ελάτε να χειροκροτήσουμε την προσπάθεια όλων των μαθητών να αναδειχτούν ως νέοι επιστήμονες !

Παράλληλα στο φουαγέ του Κέντρου Γαία θα παρουσιάζονται όλη τη μέρα εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια για σχολεία και οικογένειες με δώρα και εκπλήξεις.

Workshop «Αναπτύσσοντας ντοκιμαντέρ στα σχολεία»

Το workshop «Αναπτύσσοντας ντοκιμαντέρ στα σχολεία» διοργανώθηκε από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση στις 5 – 7 Απριλίου 2013 στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου MEDEAnet για την αξιοποίηση των Ψηφιακών Μέσων στη μάθηση. Συμμετέχοντες στο βιωματικό σεμινάριο ήταν 24 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν προηγούμενη εμπειρία στην παραγωγή βίντεο στα σχολεία τους. Μεταξύ αυτών δυο σχολικοί σύμβουλοι Πληροφορικής και Αγγλικών, τρεις υπεύθυνοι Περιβαλλοντικών, Πολιτιστικών και Σχολικών δραστηριοτήτων, μια σύμβουλος επαγγελματικού προγραμματισμού, εννέα εκπαιδευτικοί από απομακρυσμένα μέρη και νησιά, μια εκπαιδευτικός από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού, μια από Ειδικό Σχολείο, πέντε επιμορφωτές ΤΠΕ Β΄επιπέδου και δυο διακριθέντες εκπαιδευτικοί σε εθνικούς διαγωνισμούς βίντεο.

Κεντρική εισηγήτρια στο σεμινάριο ήταν η σκηνοθέτης και εκπαιδευτικός Οπτικοακουστικών Μέσων, Μαρία Λεωνίδα. Η επιμόρφωση επικεντρώθηκε σε μεθοδολογίες που σχετίζονται με το ντοκιμαντέρ, διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους το ντοκιμαντέρ αφηγείται ιστορίες και πώς αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της δημιουργικότητας στα σχολεία. Ευρύτερος στόχος ήταν η κατανόηση ότι  το ντοκιμαντέρ είναι ένα πολύπλοκο, εκφραστικό και αποτελεσματικό μέσο.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες έμαθαν για τους τρόπους βελτίωσης των τεχνικών λήψης, επεξεργασίας βίντεο, της δημιουργικής χρήσης του ήχου και των τεχνικών αφήγησης. Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν τα δικά τους ντοκιμαντέρ σε 6 ομάδες και τα αξιολόγησαν μεταξύ τους, εστιάζοντας τόσο στην κατανόηση του περιεχομένου όσο και σε μεθοδολογίες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διδασκαλία συναρπαστική και ελκυστική στους νέους.

Η υπεύθυνη Ψηφιακών και Κοινωνικών Μέσων της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, Σοφία Παπαδημητρίου, παρουσίασε εισαγωγικά τους άξονες των συνολικών δραστηριοτήτων του έργου MEDEAnet. Στη συνέχεια παρουσίασε τους τρόπους δημοσίευσης και διάδοσης των βίντεο σε κοινωνικά δίκτυα, τις μεθόδους ενσωμάτωσης σε Διαδικτυακά Περιβάλλοντα Μάθησης, καθώς και οικοδόμησης Επαγγελματικών Δικτύων Μάθησης στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ανάπυξης των εκπαιδευτικών.

Την πρώτη ημέρα ο δάσκαλος του 5ου Δημοτικού Αλεξανδρούπολης, Πέτρος Μιχαηλίδης παρουσίασε μέσω skype, με ποιούς τρόπους αξιοποιεί το βίντεο στη μαθησιακή διαδικασία εντός του Αναλυτικού Προγράμματος και την εμπειρία από τη φετινή του βράβευση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό MEDEA Awards 2012.

Τη δεύτερη και τρίτη μέρα έγιναν δύο σύντομα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), με παρουσιαστές τη συντονίστρια του έργου MEDEAnet Sally Reynolds και τους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς, Annamaria Lisotti (Ιταλία), Anca Irimina (Ρουμανία). Η Sally Reynolds παρουσίασε τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό MEDEA Awards, το Συνέδριο Media & Learning, την κοινότητα Media & Learning και την αξιοποίηση πηγών μάθησης βασισμένων στα Ψηφιακά Μέσα. Προσκάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την ευρωπαϊκή κοινότητα και να συμβάλουν διατυπώνοντας απόψεις και παρουσιάζοντας σχετικές πηγές μάθησης.

Η εκπαιδευτικός Annamaria Lisotti παρουσίασε την αξιοποίηση του βίντεο μέσα από την καταγραφή πειραμάτων Φυσικής στο σχολικό εργαστήριο και η Anca Irimina τη δημιουργία και προβολή βίντεο σε ένα Τεχνικό Σχολείο της Ρουμανίας με ειδίκευση στις Τουριστικές Σπουδές. Μετά τις διαδικτυακές παρουσιάσεις έγινε συζήτηση μεταξύ των παρόντων Ελλήνων εκπαιδευτικών και των παρουσιαστών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές της ενσωμάτωσης βίντεο μέσα στη σχολική τάξη και τις σχετικές προκλήσεις που αναδύονται.

Παρουσιάσεις από το σεμινάριο:

ACTION AID: οι Σπόροι της Ελπίδας

Famelab: τα νέα πρόσωπα της επιστήμης

Είσαι 18 ετών και άνω;

Έχεις ταλέντο στην επικοινωνία της επιστήμης;

Έχεις τρία λεπτά για να το αποδείξεις!

Πάρε μέρος στο Famelab2013 και μπορεί να είσαι εσύ ο νικητής/η νικήτρια που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνή Διαγωνισμό στο Τσέλτενχαμ!

Προθεσμία συμμετοχής:  19 Απριλίου.

http://www.britishcouncil.org/gr/greece-science-beautiful-science-famelab-2013.htm

Η τελετή βράβευσης του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού “Ένας πλανήτης, Μία ευκαιρία”

της Μαρκετάκη Μαρίας – εκπαιδευτικού, δημοσιογράφου, (MPhil Πολιτισμικές σπουδές και Θεατρολογίας)

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους “Ένας πλανήτης, Μία ευκαιρία”, με συνδιοργανωτές τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, την ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές από όλη την Ελλάδα, από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και από όλα τα σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια, να συμμετάσχουν, με ίσες ευκαιρίες βράβευσης.  Η κριτική επιτροπή προσπάθησε λαμβάνοντας υπόψη της τις εξής βασικές παραμέτρους, που έθεσε ως προϋποθέσεις: τη συμμετοχή των μαθητών, την αρτιότητα του σεναρίου και της σκηνοθεσίας, την υποκριτική, την πρωτοτυπία, αλλά και το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των μαθητικών φιλμικών κειμένων, να είναι κατά το ανθρωπίνως δυνατόν ακριβοδίκαιη, μέσα στο πλαίσιο πάντα του υποκειμενισμού που διέπει τόσο την καλλιτεχνική δημιουργία, όσο και την αξιολόγησή της.

Θεωρούμε, ότι όλοι οι μαθητές, που έλαβαν μέρος στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, αξίζουν έπαινο και καμία από τις μαθητικές δημιουργίες, τις οποίες με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε, δεν ήταν ανάξια της προσοχής μας. Οι κανόνες, ωστόσο, που ρυθμίζουν τόσο τη λογική, βάση της οποίας λειτουργεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, αλλά και η ίδια η ζωή, επιβάλλουν κάποιοι να βραβευτούν και κάποιοι όχι. Το σημαντικότερο, όμως, επίτευγμα του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι ότι αποτέλεσε την αφορμή ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού στους πολυδαίδαλους δρόμους της κινηματογραφικής δημιουργίας, ειδικότερα και γενικότερα, της τέχνης.

“Ένα έργο τέχνης, δεν είναι η αναπαράσταση ενός ωραίου πράγματος, αλλά η ευρεία αναπαράσταση ενός πράγματος” έλεγε ο Καντ, η αποτίμηση του ωραίου ίσως είναι υποκειμενική, το αξίωμα, όμως, ότι: “Η τέχνη θα μας σώσει” δείχνει να είναι αντικειμενικό. Σε χαλεπούς καιρούς, όπως οι σημερινοί,  η Τέχνη κι ο Πολιτισμός αναλαμβάνουν την ευθύνη να μας εξυψώσουν σαν ανθρώπινες οντότητες, να προτείνουν λύσεις, να χαράξουν καινούριους ορίζοντες, να αναμοχλεύσουν μνήμες, να πυροδοτήσουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, για ένα πιο δημιουργικό μέλλον.

“Η τέχνη δεν είναι καθρέφτης, όπου καθρεφτίζεται ο κόσμος, αλλά ένα σφυρί με το οποίο του δίνουμε σχήμα” έλεγε ο Μαγιακόφσκι. Αν η τέχνη είναι σφυρί και τα παιδιά μας σφυρήλατες, αξίζει να σμιλέψουν τον κόσμο μας.

Η τελετή βράβευσης του Τρίτου Πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους “Ένας Πλανήτης, Μία Ευκαιρία” πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου στο ΥΠΑΙΘΠΑ. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους: ο αξιότιμος Υπουργός κος Αρβανιτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κος Τζαβάρας, ο Υφυπουργός Παιδείας κος Παπαθεοδώρου και 1050 μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία όλης της Ελλάδας. Ήταν μια πραγματική γιορτή παιδείας και Πολιτισμού.

Βιβλιογραφία

Charlot, B., Το σχολείο αλλάζει, Αθήνα, Προτάσεις, 1992

Hill, J. & Gibson, P., Ch., Εισαγωγή στις κινηματογραφικές σπουδές – Κριτικές προσεγγίσεις, Αθήνα, Πατάκης, 2006

Ματσαγγούρας, Η., Στρατηγικές διδασκαλίας, Αθήνα, Gutenberg, 2006

Πλειός, Γ., Πολιτισμός της εικόνας και εκπαίδευση, Αθήνα, Πολύτροπον, 2005

Stam, R., Εισαγωγή στη θεωρία του κινηματογράφου, Αθήνα, Πατάκης, 2007

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση