Μοντάζ: Χρήστος Ραχιώτης
Το βίντεο περιέχει αποσπάσματα από τα 4 βραβευμένα βίντεο της δράσης «Παπαδιαμάντης – Ελύτης- Γκάτσος -Τσίρκας: 100 χρόνια μετά…» του ΥΠΔΒΜΘ στην πλατφόρμα www.i-create.gr της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης. Τα τρία πρώτα βίντεο είναι η επιλογή της κριτικής επιτροπής και το τέταρτο είναι η επιλογή της σχολικής κοινότητας μετά τη διαδικτυακή αξιολόγηση.
Το πρώτο βίντεο “Παπαδιαμάντης, Το μοιρολόγι της φώκιας” από το Γενικό Λύκειο Πεδινής Ιωαννίνων, επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή για την τρυφερότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το αρχικό κείμενο καθώς και για τις επιλογές και τον τρόπο ανάδειξης λογοτεχνικών θραυσμάτων ώστε ο θεατής να οδηγείται σε νέες ερμηνευτικές αναγνώσεις.
Το δεύτερο βίντεο “Τα λόγια του τοίχου” από το 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου, επιλέχθηκε για την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα σκηνοθετική αντίληψη η οποία τοποθετεί το ποίημα με τόλμη στο επίκεντρο ενός νεανικού δρώμενου αλλά και του κοινωνικού – αστικού περιβάλλοντος.
Το τρίτο βίντεο “Ο δικός μας Ελύτης: σε χιπ-χοπ, συρτό, χασάπικο, ρόκ!” από το Γυμνάσιο Κεφάλου Κω, επιλέχθηκε για τον διασκεδαστικό του αυθορμητισμό μέσα από τον οποίο αντιπαραθέτει την συμβατική απαγγελία σε μια χαριτωμένη, εναλλακτική και σωματοποιημένη παρουσίαση των στίχων.
Το βίντεο “Χάρτινο το φεγγαράκι” του 2ου Γενικού Λυκείου Λάρισας είναι η επιλογή της σχολικής κοινότητας μετά τη διαδικτυακή αξιολόγηση.