Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός “Σχολικά Μαγειρέματα” στην πλατφόρμα μαθητικής δημιουργίας i-create.
Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους συμμετείχαν με ιδιαίτερο κέφι, φαντασία και ευρηματικότητα. Η επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από
- τον κ. Ηλία Μαμαλάκη, γευσιγνώστη
- την κ. Ντίνα Νικολάου, Σεφ
- τον κ. Δημήτρη Ποταμιάνο, συγγραφέα, γευσιγνώστη, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου
- την κ. Λιάνα Δενεζάκη, συγγραφέα και εικονογράφο παιδικών βιβλίων
- την κ. Έφη Φουσέκη, Διευθύντρια Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και
- τον κ. Χάρη Κανδηλώρο, Ιατρό Ενδοκρινολόγο, μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας
μελέτησε και αξιολόγησε τα έργα των παιδιών με πραγματική φροντίδα και ευαισθησία. Οι συμμετοχές ήταν από όλη την Ελλάδα και η επιλογή δύσκολη. Τα έργα που αναδείχτηκαν πληρούν απόλυτα τα κριτήρια που τέθηκαν, φανερώνουν την δημιουργικότητα των μαθητών και ξεδιπλώνουν την μαγεία του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής , στις 16 Οκτωβρίου, ήταν η καλύτερη στιγμή για να ανακοινωθούν οι συμμετοχές που ξεχώρισαν. Έχουν επιλεγεί συνολικά 10 ζωγραφιές από την Α΄βάθμια και 10 από την Β΄βάθμια Εκπαίδευση, 5 αφίσες από την Α΄βάθμια και 5 από την Β΄βάθμια εκπαίδευση, καθώς και 5 video από την Α΄βάθμια και 5 από την Β΄βάθμια Εκπαίδευση.
Όσον αφορά στις συνταγές, αν και ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε την επιλογή 10 συνταγών από την Α΄βάθμια και 10 από την Β΄βάθμια Εκπαίδευση, λόγω της πληθώρας των εξαιρετικών συμμετοχών από την Β΄βάθμια Εκπαίδευση και των αρκετών ισοβαθμιών, έχουν επιλεγεί 10 συνταγές από την Α΄βάθμια Εκπαιδευση και 20 από την Β΄βαθμια εκπαίδευση. Η σειρά με την οποία ανακοινώνονται τα αποτελέσματα είναι τυχαία χωρίς να προβάλλεται η βαθμολογική κατάταξη.
Λόγω των εξαιρετικών συμμετοχών που υπήρξαν από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, από σχολεία της Κύπρου και από τα σχολεία Ειδικής Αγωγής, έχει γίνει επιλογή όλων των παραπάνω έργων τα οποία θα πλαισιώσουν την κατηγορία “Τιμητικές Διακρίσεις”. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και συμμετοχές που δεν πληρούν απόλυτα τα κριτήρια επιλογής αλλά ξεχωρίζουν για πάρα πολλούς λόγους.
Ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης δήλωσε για τη δράση: “Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές του διαγωνισμού, σε όλους τους συμμετέχοντες που αξίζουν ένα τεράστιο μπράβο και με ιδιαίτερη συγκίνηση δίνω τα συγχαρητήρια μου στους νικητές. Θέλω πάντα στα σχολειά της χώρας μέσα από την καθημερινή δουλειά της μάθησης να βγαίνουν απλά μικρά γεγονότα σαν αυτό το διαγωνισμό για τον πολιτισμό και τη μόρφωση των παιδιών.”
Ο Ενδοκρινολόγος Χάρης Κανδηλώρος μας συμβουλεύει: “Όσοι όμως αγαπούν τον εαυτό τους (!) και τα παιδιά τους πρέπει να συνηθίσουν να κάνουν μια μικρή θυσία στην ευχαρίστηση για να κερδίσουν το μεγάλο αγαθό της υγείας. Ας κρατήσουμε την γευστική απόλαυση για το γεύμα της Κυριακής, της γιορτής, το εξαιρετικό δηλαδή. Ας κάνουμε μια προσπάθεια στην καθημερινή ρουτίνα να είμαστε λίγο πιο εγκρατείς. Μητέρες που αγαπάτε τα παιδιά σας και γιαγιάδες (που τα υπερ-αγαπάτε!) κάντε προσπάθεια στο τραπέζι να μην υπάρχει μόνο «το τερπνό» αλλά και το «ωφέλιμο».”
Η κ. Έφη Φουσέκη στην ευχαριστήρια επιστολή της αναφέρει: “Σ` αυτή σας την προσπάθεια, μέσα από τα έργα σας, τις ζωγραφιές σας, τις αφίσες και τα βίντεο, με δημιουργικότητα, με ερευνητική διάθεση, με αγάπη και σεβασμό της παράδοσης μας, αναδείξατε όχι μόνο ελληνικές γεύσεις, αλλά και τη σημασία της ελληνικής διατροφής στην προαγωγή της υγεία μας, τη σημαντική θέση του ελληνικού διατροφικού πολιτισμού στη ζωή μας αλλά και τα οφέλη για την εθνική μας οικονομία.”
Οι βεβαιώσεις συμμετοχής καθώς και οι διακρίσεις του διαγωνισμού θα αποσταλούν από το ΥΠΔΒΜΘ στα σχολεία που συμμετείχαν και διακρίθηκαν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο σχεδιασμός ενός ημερολογίου για το 2012 με τα επιλεγμένα έργα έχει ήδη ξεκινήσει και σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες.