Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ και στη διατροφή συνιστά η ογκολόγος Κάρολ Σικόρα για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά του καρκίνου του μαστού- την πλέον διαδεδομένη μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών.
Ευεργετικά, όμως, επιδρά και ο θηλασμός.
ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Τα γονίδια είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δείχνει την προδιάθεση κάποιου να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Όμως δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε, αφού γεννηθήκαμε με τα συγκεκριμένα γονίδια. Τo ΒRCRΑ1, το γονίδιο που δείχνει ότι κάποιος έχει πολλές πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, είναι εύκολο να αναγνωριστεί. Είναι, ωστόσο, πολύ σπάνιο σε όσους δεν έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό και, αν κάποιος δεν έχει τέτοιο ιστορικό, συνήθως δεν εξετάζεται για το γονίδιο. Είναι πιθανό να βρεθούν τα επόμενα χρόνια και άλλα «ύποπτα» γονίδια. Με άλλα λόγια, ένα γονίδιο μπορεί να μην προκαλεί καρκίνο του μαστού, αλλά συνδυασμός γονιδίων να καθιστούν το άτομο ευάλωτο στην εκδήλωσή του.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Ο καρκίνος φαίνεται να είναι ασθένεια φλεγμονώδους φύσεως. Έτσι, προληπτικά, μπορεί κάποιος να πάρει αντιφλεγμονώδες φάρμακο, αφού σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις αυτό είναι χρήσιμο. Είναι επίσης χρήσιμο για την πρόληψη από καρδιακή νόσο. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που συνδέεται με την ορμονική κατάσταση της γυναίκας. Έτσι, η χρήση ορμονών προληπτικά είναι κάτι το οποίο μπορεί να δούμε να συμβαίνει πιο συχνά στο μέλλον.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ανάλογα με την απόκτηση παιδιού σε μικρή ηλικία και η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού. Έτσι η προφανής συμβουλή είναι κανονικό βάρος σε συνδυασμό με άσκηση και υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Δεν υπάρχει τίποτα το μαγικό στον κανόνα των πέντε μερίδων φρούτα και λαχανικά ημερησίως. Η υγιεινή διατροφή όμως αυξάνει τις πιθανότητες να μην εκδηλώσουμε καρκίνο γενικά, όχι μόνο καρκίνο του μαστού.
Τα μέσα ενημέρωσης λατρεύουν τον μύθο των αντικαρκινικών τροφίμων. Όμως πρόκειται για μύθο, αφού όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά που μας κάνουν πολύ καλό, κάποια όμως έχουν περισσότερα από άλλα. Συγκεκριμένα τρόφιμα ανά γραμμάριο έχουν περισσότερες αντικαρκινικές ουσίες. Η φλούδα της τομάτας, για παράδειγμα, έχει λυκοπένιο. Αλλά μπορείτε να πάρετε τα αντιοξειδωτικά απ΄ όπου θέλετε. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει το σέλινο, από το σέλινο, αν όχι, επιλέξτε μπρόκολο.
ΣΤΡΕΣ
Είναι πιθανή και ενδιαφέρουσα η σχέση καρκίνου του μαστούστρες. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, η εκδήλωση της ασθένειας επηρεάζεται από το στρες. Κάποιοι, μπορεί να πιστεύουν πως πέρασαν έντονο στρες τον τελευταίο χρόνο. Ύστερα επισκέπτονται τον γιατρό και πληροφορούνται ότι έχουν καρκίνο. Το αποδίδουν στο στρες. Όμως τα καρκινικά κύτταρα, το πιθανότερο, άρχισαν να αναπτύσσονται πολλά χρόνια νωρίτερα.
ΤΕΚΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μία από τις θεωρίες που αφορά το γιατί τα ποσοστά καρκίνου του μαστού έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στις χώρες μεσαίων εισοδημάτων είναι το ότι οι γυναίκες αποκτούν παιδιά σε προχωρημένη ηλικία. Φαίνεται να υπάρχει κάποιος παράγοντας που λειτουργεί προληπτικά όταν μια γυναίκα κάνει παιδί στην εφηβεία, παρά κατά τη δεκαετία των 20 ή των 30. Αυτά όμως είναι απλώς στατιστικές. Πολλές στατιστικές που συνδέουν τον καρκίνο του μαστού με συγκεκριμένα πράγματα στηρίζονται σε παρατηρήσεις, χωρίς κάποιον πραγματικό μηχανισμό ή σύνδεση μεταξύ τους- εμείς εφευρίσκουμε μηχανισμούς για να τα εξηγήσουμε. Αν μια γυναίκα θηλάζει το παιδί της, υπάρχουν προστατευτικοί παράγοντες που ενεργοποιούνται κατά του καρκίνου. Καθώς οι γυναίκες συνήθως θηλάζουν κατά τις ηλικίες των 20 ή των 30, η προστασία θα ενεργοποιηθεί αργότερα στη ζωή της. Ο θηλασμός σε μικρή ηλικία λειτουργεί προληπτικά για την περίοδο κατά την οποία ο καρκίνος είναι πιθανότερο να εμφανιστεί, δηλαδή μεταξύ των 50-60. Φαίνεται δηλαδή να προστατεύει τις γυναίκες από την ασθένεια. Αν όλες οι μητέρες θήλαζαν τα μωρά τους, θα είχαμε μία περίπτωση καρκίνου του μαστού λιγότερη. ΑΛΚΟΟΛ
Σύνδεση αλκοόλ και καρκίνου υπάρχει. Το αλκοόλ αλλάζει τον μηχανισμό των ορμονών, όμως δεν έχει διαπιστωθεί ο βαθμός που συμβαίνει αυτό. Με κάποιον τρόπο επηρεάζει την ορμονική ισορροπία της γυναίκας. Έτσι, αν και η εμφάνιση καρκίνου στους μαστούς είναι απίθανο να οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ, έμμεσα λειτουργεί ως σύνδεσμος. Η Κάρολ Σικόρα είναι καθηγήτρια Ιατρικής και ογκολόγος. Συνεργάζεται με το Ιmperial College School of Μedicine του Λονδίνου.
Στην Ελλαδα
4.500
νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού εντοπίζονται κάθε χρόνο 5%-6%
μειώθηκε η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μεταξύ 1990-2000, σύμφωνα με έρευνες. Μείωση όμως μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου που κυμαίνεται στο 9% 2%
πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο μαστού έχουν σήμερα οι Ελληνίδες, εκτιμούν οι ειδικοί. Έχουν 40% πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο
SΟS για τα μεγαλόσωμα νεογέννητα
ΑΠΟ ΤΗΝ ανάλυση 32 ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 600.000 γυναίκες, ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα κορίτσια που γεννιούνται πιο βαριά και πιο ψηλά από τον μέσο όρο έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη από το Λονδίνο, αναφέρουν ως πιθανή εξήγηση ότι το μεγαλύτερο παιδί στη μήτρα εκτίθεται περισσότερο σε οιστρογόνα και άλλες ορμόνες. Αύξηση της τάξεως του μισού κιλού στο βάρος του βρέφους κατά τη γέννα συνδέεται, σύμφωνα με την άποψη των ερευνητών, με αύξηση 7% των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, το ύψος του παιδιού φαίνεται να είναι ο πιο ισχυρός ανεξάρτητος παράγοντας για την αύξηση των κινδύνων. Τα νεογέννητα κατά μέσο όρο είναι 45 εκατοστά. Για εκείνα που γεννήθηκαν μεγαλύτερα, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε κάποιο στάδιο της ζωής τους θεωρείται πως είναι μεγαλύτερος.
Η επικεφαλής
«Λίγα είναι γνωστά για το πώς το προγεννητικό περιβάλλον μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο αυτό το πεδίο», επισήμανε η καθηγήτρια Ιζαμπέλ ντος Σάντος Σίλβα, επικεφαλής της μελέτης. Η μελέτη των ειδικών δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση «ΡLoS Μedicine».
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.