Οκτ 02 2008

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Μαθήματα ζωής από την τρίτη ηλικία

Κάτω από: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Μήνυμα για την Ημέρα Ηλικιωμένων από τις… μαζορέτες της Τσεχίας

Οι μαζορέτες «Ηorni Lhota», από το ομώνυμο χωριό της Τσεχίας, είναι ίσως η καταλληλότερη ομάδα για να μεταφέρει σήμερα Ημέρα Ηλικιωμένων το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την τρίτη ηλικία: «Το θέμα δεν είναι μόνο να ζεις πολύ, αλλά να ζεις καλά».

Εδώ και δύο χρόνια, οι αεικίνητες κυρίες ηλικίας 57 έως 72 ετών, αλωνίζουν την χώρα τους, δίνοντας παραστάσεις γαλλικού καν-καν και χορεύοντας αποσπάσματα από τη «Λίμνη των Κύκνων» με χάρη, μπρίο και ζωντάνια. Μετουσιώνουν έτσι ό,τι η σύγχρονη επιστήμη διαμηνύει μέσω ΠΟΥ: «Oι ηλικιωμένοι της εποχής είναι η πρώτη γενιά μακροζωούντων ανδρών και γυναικών, στην ιστορία της ανθρωπότητας, που όμως ξέρει πώς να χειριστεί αυτό το προνόμιο.

Ο ρόλος των κρατικών αρμοδίων είναι ακριβώς να ενημερώσουν ακόμη περισσότερο τα εκατομμύρια των ενδιαφερομένων για το πώς θα ζουν, θα τρώνε και θα ασκούνται για να διατηρήσουν την υγεία τους».

Στη Βρετανία, την Αμερική ή την Ιαπωνία πολύχρονες κρατικές εκστρατείες έχουν φροντίσει να επικοινωνήσουν στα άτομα άνω των 60 ετών τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας και της ψυχικής ευεξίας στη διατήρηση της νεότητας.

Στην Ελλάδα, από την άλλη, όπου ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους κατανέμεται στο φτωχό πληθυσμό, η ανέχεια περιορίζει την αναψυχή, ενώ σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα οι ειδικοί διαπιστώνουν (έρευνα των Πανεπιστημίων Θράκης και Θεσσαλίας) πως στην τρίτη ηλικία είναι ενεργές μόνο οι γυναίκες και αυτό επειδή ασχολούνται με το νοικοκυριό.

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση