Τρέφομαι υγιεινά, προστατεύω το περιβάλλον_3η διδακτική παρέμβαση

Η ασύγχρονη εξ αποστάσεως δραστηριότητα που ακολουθεί αποτελεί μέρος ενός Σεναρίου διδακτικών παρεμβάσεων με θέμα «Τρέφομαι υγιεινά, προστατεύω το περιβάλλον» το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιμόρφωσης Β2 επιπέδου ΤΠΕ –Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Περίοδος Μαρτίου – Ιουνίου 2020) για εκπαιδευτικούς. 

Το σενάριο αυτό εντάσσεται στο γενικότερο Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τρέφομαι υγιεινά, προστατεύω τον εαυτό μου και το περιβάλλον», το οποίο είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί κατά το Γ’ τρίμηνο του σχ. έτους 2019-2020 στο 9ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου – Κορδελιού.

15η ασύγχρονη δραστηριότητα   

3η διδακτική παρέμβαση με χρήση λογισμικών στο διδακτικό αντικείμενο των μαθηματικών 

 😀 Παιδιά γεια σας!  Σήμερα θα συνεχίσουμε τα παιχνίδια μας για τα τρόφιμα και τη σχέση τους με το περιβάλλον. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το 1ο Μέρος των παιχνιδιών και κάποια άλλη στιγμή να συνεχίσετε το 2ο Μέρος. 

1o Μέρος

 😎 1ο Παιχνίδι (με αληθινά τρόφιμα στην κουζίνα)

  • Στο πρώτο παιχνίδι μας θα χωρίσουμε τα τρόφιμα σε δύο ομάδες: Τα σπιτικά και τα αγοραστά. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε τρόφιμα από αυτά, που έχετε στο σπίτι σας.
  • Ακούστε λοιπόν τι χρειάζεται να κάνετε. Θα παίξουμε στην κουζίνα. Μπορείτε αν θέλετε να στρώσετε ένα τραπεζομάντιλο φαγητού στο τραπέζι και πάνω σ’ αυτό να δημιουργήσετε δύο κύκλους με μαλλί πλεξίματος, ή με κορδέλες ή ακόμη και με λωρίδες χαρτιού. Αν έχετε επιλογή στα χρώματα, διαλέξτε πράσινο και κόκκινο χρώμα.
  • Ανοίξτε με τη βοήθεια των γονιών σας τα ντουλάπια ή/και το ψυγείο και αρχίστε το παιχνίδι της αναζήτησης τροφίμων (αγοραστών και σπιτικών). Τοποθετήστε τα αγοραστά τρόφιμα (με τις συσκευασίες τους) στον κόκκινο κύκλο και τα σπιτικά τρόφιμα στον πράσινο κύκλο. Αν θέλετε, φωτογραφήστε τις δύο ομάδες τροφίμων που δημιουργήσατε!
  • Στη συνέχεια παιδιά μπορείτε να σχεδιάσετε σε ένα χαρτί Α4 τους δύο κύκλους, τον πράσινο και τον κόκκινο, που είχατε κατασκευάσει στο τραπέζι και μέσα σ’ αυτούς να ζωγραφίσετε τα τρόφιμα που έχετε συγκεντρώσει. Πάνω από κάθε κύκλο μπορείτε να γράψετε (όπως μπορείτε) τις λέξεις των ομάδων τροφίμων. Δηλαδή, «Σπιτικά τρόφιμα» στον πράσινο κύκλο και «Αγοραστά τρόφιμα» στον κόκκινο κύκλο. Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να φωτογραφίσετε τις δημιουργίες σας!
  • Θα περιμένω να δω τις φωτογραφίες σας!

 😀 2ο Παιχνίδι (με εικόνες τροφίμων στον Η/Υ, tablet ή κινητό)

  • Τώρα λοιπόν παιδιά, οι γονείς σας θα σας βοηθήσουν να παίξουμε ένα παρόμοιο παιχνίδι με τρόφιμα στον Η/Υ, το tablet, κλπ.. Είναι ένα παιχνίδι, που έχω ετοιμάσει ειδικά για εσάς.  Αυτή τη φορά θα δουλέψουμε με εικόνες τροφίμων, τις οποίες θα χωρίσουμε πάλι σε δύο ομάδες: Τα σπιτικά και τα αγοραστά τρόφιμα.
  • Θα οδηγηθείτε στο διαδραστικό παιχνίδι, πατώντας (διπλό κλικ στο αριστερό αυτάκι του «ποντικιού») με τη βοήθεια των γονιών σας, επάνω στην εικόνα που ακολουθεί,  ή στον υπερσύνδεσμο https://learningapps.org/watch?v=py3ak97h220 και έτσι θα οδηγηθείτε στο παιχνίδι.
  • Παρατηρήστε τα τρόφιμα που παρουσιάζονται στις εικόνες. Πατήστε επάνω (διπλό κλικ στο αριστερό αυτάκι του «ποντικιού») για να μεγαλώσει η εικόνα. Σκεφτείτε σε ποια ομάδα ανήκει το καθένα. Είναι σπιτικά ή αγοραστά; Γράψτε με τη βοήθεια του πληκτρολόγιου κάτω από κάθε εικόνα το αρχικό γράμμα της λέξης που ταιριάζει. Δηλαδή: Το γράμμα Σ για τα σπιτικά τρόφιμα και το γράμμα Α για τα αγοραστά τρόφιμα. Προσπαθήστε να παίξετε μόνοι σας! Είναι η ώρα να ξεκινήσετε!
  • Στο τέλος μπορείτε να ελέγξετε τις απαντήσεις σας, πατώντας στο μπλε στρόγγυλο κουμπάκι, κάτω δεξιά, όπως δείχνει το βελάκι στην εικόνα.
  • Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι, όσες φορές θέλετε!
  • Και να θυμόσαστε! Περιμένω να μάθω πώς τα πήγατε!

 

2ο Μέρος 

Πριν ξεκινήσουμε τα επόμενα παιχνίδια, ας διαβάσουμε τις δικές σας προτάσεις, -αυτές που κάποια παιδιά στείλατε με τη βοήθεια των γονιών σας-, ώστε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούν οι συσκευασίες των αγοραστών τροφίμων στο περιβάλλον. Μπορείτε να τις δείτε, πατώντας διπλό κλικ εδώ.

 😉 1ο Παιχνίδι: (Παρακολούθηση βίντεο στον Η/Υ, tablet ή κινητό  – συζήτηση μεταξύ γονιών και παιδιού)

  • Λοιπόν παιδιά, τώρα -με τη βοήθεια των γονιών σας που θα διαβάσουν τα κείμενα- θα δείτε ένα βίντεο που παρουσιάζει τον τρόπο, με τον οποίο τα παιδιά κάποιου σχολείου αντιμετώπισαν το πρόβλημα των πολλών σκουπιδιών που δημιουργούνται από τις συσκευασίες των αγοραστών τροφίμων.

(Πηγή: Οι πληροφορίες και οι σχετικές εικόνες ανακτήθηκαν στις 15, Απριλίου 2020 από το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=e4z7GKGBVYk «Plastic Packaging – Behind the News» από τον ιστότοπο https://www.abc.net.au/btn/classroom/plastic-packaging/10525094.)

  • Αφού παρακολουθήσατε με τη βοήθεια των γονιών σας το βίντεο, θα ήθελα να συζητήσετε μαζί τους και να προσπαθήσετε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
  1. Ποιο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο βίντεο που είδατε;
  2. Πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα αυτό;
  3. Αυτό το πρόβλημα ποιους ή ποια πράγματα επηρεάζει στο περιβάλλον γύρω μας;
  4. Τι αποφάσισαν να κάνουν τα παιδιά του σχολείου -που παρουσιάζονται στο βίντεο-, ώστε να δώσουν λύση και να βοηθήσουν το περιβάλλον;
  5. Εσείς πώς σκέφτεσθε να συμπεριφερθείτε από εδώ και πέρα; Τι τρόφιμα θα καταναλώνετε;
  • Μπορείτε τώρα να ζωγραφίσετε ή/και να γράψετε κάποια από τις απαντήσεις σας ή σε απλό χαρτί Α4, ή μέσω του «Κειμενογράφου για μικρά παιδιά»  από το Αποθετήριο Φωτόδεντρο. Πατήστε (διπλό κλικ στο αριστερό αυτάκι του «ποντικιού») πάνω στην αντίστοιχη εικόνα του Κειμενογράφου. Θα περιμένω τις απαντήσεις σας!

 🙂 2ο Παιχνίδι:  (Καταγραφή των αγοραστών και σπιτικών τροφίμων που καταναλώνουν τα παιδιά)

    • Τώρα παιδιά θα παίξουμε ένα διαφορετικό παιχνίδι. Θυμόσαστε, που τις τελευταίες ημέρες στο σχολείο, παρατηρούσαμε και σημείωνα σε ένα χαρτί τι είδους φαγητό είχατε στο πρόγευμά σας; Αν ήταν αγοραστό, ή αν ήταν σπιτικό;
    • Βλέπετε το φυλλάδιο με τον πίνακα που υπάρχει παρακάτω;

Το αρχείο μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: Φύλλο εργασίας καταγραφής τροφίμων

  • Προτείνω να κάνετε κάτι παρόμοιο με τους γονείς σας στο σπίτι για 3 συνεχόμενες ημέρες, δηλαδή σήμερα, αύριο και μεθαύριο (ή τις ημέρες, που εσείς και οι γονείς θα μπορέσετε).
  1. Εκτυπώστε ή σχεδιάστε ένα παρόμοιο πίνακα σε χαρτί Α4. Σχεδιάστε 6 στήλες με γραμμές κάθετες και οριζόντιες. Γράψτε επάνω τα ονόματα των ημερών π.χ. Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Ζωγραφίστε σπιτικά και αγοραστά φαγητά, όπως φαίνονται στον πίνακα. Προσπαθήστε να σημειώνετε με όποιον τρόπο θέλετε εσείς (π.χ. ένα σημαδάκι), πόσα αγοραστά προϊόντα με συσκευασία και πόσα σπιτικά φάγατε κάθε ημέρα στην στήλη που ταιριάζει. Τα αγοραστά με συσκευασία τρόφιμα θα τα σημειώσετε κάτω από τη λέξη «Αγοραστά» και τα σπιτικά τρόφιμα κάτω από τη λέξη «Σπιτικά».
  2. Αν δουλέψετε μέσα στο αρχείο στον Η/Υ, τότε μπορείτε να σημειώνετε και το όνομα του φαγητού ή να βάλετε πάλι ένα σημαδάκι, ή να γράψετε τον αριθμό και να τον αλλάζετε κάθε φορά που τρώτε κάτι ακόμη. Αρκεί κάθε φορά να αποθηκεύετε το αρχείο σας πατώντας την εικόνα  (όπως αποθηκεύαμε το αρχείο της δανειστικής βιβλιοθήκης).
  • Στη συνέχεια, με όποιον τρόπο και αν δουλέψετε, θα μετρήσετε για κάθε ημέρα, πόσα ήταν αυτά τα τρόφιμα και θα βάλετε τόσες βουλίτσες ή θα γράψετε τον αριθμό. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον πίνακα με τους αριθμούς και τα δαχτυλάκια που είχαμε στο σχολείο. 



Λήψη αρχείου

  • Μόλις τελειώσετε τις καταγραφές παρατηρήστε τα στοιχεία που συγκεντρώσατε. Τι πιστεύετε ότι συμβαίνει; Καταναλώνετε πολλά αγοραστά τρόφιμα με συσκευασίες, λίγα, ή έτσι κι έτσι; Καταναλώνετε πολλά σπιτικά τρόφιμα, λίγα ή έτσι κι έτσι; Για να δούμε; Βοηθάμε το περιβάλλον, όπως αποφάσισαν να κάνουν τα παιδιά του σχολείου, που είδαμε στο βίντεο;
  • Μαζί με τους γονείς σας μπορείτε να φωτογραφίσετε τον πίνακά σας, ή να στείλετε το αρχείο, όσοι/όσες δουλέψατε μέσα σ’ αυτό, και μετά να συμπληρώσετε ένα ψηφιακό ερωτηματολόγιο, πατώντας εδώ.
  • Μόλις μου στείλετε τις απαντήσεις σας, εγώ θα τις συγκεντρώσω όλες μαζί σε ένα πίνακα, χωρίς να φαίνεται το όνομά σας και θα τον στείλω να τον δείτε. Θέλετε να ξεκινήσουμε;