
Την Παρασκευή, 16-12-2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β3 και την Πέμπτη, 21-12-2022 του Β4 στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Ενότητα ii. Θέματα για συζήτηση: Διαδίκτυο) με διδάσκουσα την Ελένη Κολλυροπούλου, ασχολήθηκαν με δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα SAFERINTERNET4KIDS, προσαρμοσμένες κατάλληλα στην ηλικία τους, οι οποίες αφορούσαν την ανάρτηση και διαμοίραση υλικού στο διαδίκτυο, τη διαφύλαξη των προσωπικών μας δεδομένων και το σεβασμό της ιδιωτικότητας των άλλων, την “ανάγνωση” μιας αναρτημένης φωτογραφίας ή την εικόνα που σχηματίζεται για κάποιον μέσω των αναρτήσεών του.
Σκοπός των δραστηριοτήτων ήταν τα παιδιά:
- να κατανοήσουν και να μάθουν τι σημαίνει «αναπαράσταση» και τι «ερμηνεία»
- να αναγνωρίζουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να βρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με ανθρώπους
- να σκεφτούν πώς κρίνεται ένα άτομο, όταν δημοσιεύει πράγματα στο διαδίκτυο
- να προσδιορίσουν την ακρίβεια των πληροφοριών και να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ υπόθεσης, γνώμης και γεγονότος
- να κατανοήσουν τί είναι “ψηφιακό αποτύπωμα” και τις συνέπειες της αποκάλυψης προσωπικών πληροφοριών: αυτό που μοιραζόμαστε γίνεται μέρος του ψηφιακού μας αποτυπώματος, το οποίο μπορεί να μας συνοδεύει για πάντα
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αξιοποιήθηκαν η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, η δραματοποίηση, ο καταιγισμός ιδεών, η επίλυση προβλήματος και η συζήτηση. Είχε προηγηθεί δίωρη ενασχόληση των μαθητών/- τριών με τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους του διαδικτύου, όπως είναι οι μορφές ηλεκτρονικού εκφοβισμού: Cyberstalking (Κυβερνο-καταδίωξη), Exclusion (Αποκλεισμός), Trickery (Τέχνασμα/ Απάτη), Outing (Αποκάλυψη), Impersonation (Πλαστοπροσωπία), Denigration (Δυσφήμιση), Harassment (Παρενόχληση), Flaming: (Οξυμμένα πνεύματα), το sexting, η αποπλάνηση ανηλίκου μέσω του διαδικτύου (grooming), η διαδικτυακή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων ενός ατόμου (cyberstalking) κ.λπ.
Κάτω από : Εκπαιδ. Προγράμματα, Καινοτόμες δράσεις, Καλά Παραδείγματα