Επίσκεψη της ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών Β΄τάξης στο Μουσείο της Πάτρας

Στα πλαίσια του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών πραγματοποιήσαμε επίσκεψη με ομάδα μαθητών της ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών Β΄τάξης στο Αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας και ξεναγηθήκαμε στις τρείς μεγάλες αίθουσες του μουσείου.

Στην αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου μελετήσαμε εκθέματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή τόσο των κατοίκων της πόλης όσο και των κατοίκων των οικισμών της περιφέρειας της δυτικής Αχαΐας από τα προϊστορικά έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (3000 π.Χ. – 4ος αι. μ.Χ.).

Από το πλήθος και την ποικιλία των εκθεμάτων της ενότητας αυτής ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν: η κεραμική των μυκηναϊκών χρόνων, η αποκατάσταση χαρακτηριστικών τμημάτων μιας αστικής και μιας αγροτικής κατοικίας, ιδιωτικό λουτρό και αγάλματα ρωμαϊκών χρόνων και τα αντικείμενα που έχουν σχέση με τα εργαστήρια, τα επαγγέλματα, τον καλλωπισμό και τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων.

Ξεχωριστή όμως θέση κατέχουν τα ψηφιδωτά δάπεδα από τις κατοικίες των Πατρών, που είναι πλούσια διακοσμημένα με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία και τη φύση και συνήθως πλαισιωμένα με ποικίλα γεωμετρικά μοτίβα.

Στην αίθουσα του Δημόσιου Βίου (καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1500 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ.) είδαμε  χάρτες της ρωμαϊκής, εκθέματα της ρωμαϊκής κυρίως εποχής που αφορούν στις τεχνικές υποδομές, τις εμπορικές δραστηριότητες, την κοινωνική και διοικητική οργάνωσή της, τις λατρείες και τη ψυχαγωγία των κατοίκων. Ορισμένα από τα μεγάλα δημόσια μνημεία της, όπως το Ωδείο, το Στάδιο, η Ρωμαϊκή Γέφυρα, το Υδραγωγείο, τα Λουτρά κλπ., παρουσιάστηκαν με φωτογραφικό υλικό. Από τα εκθέματα της ενότητας αυτής ξεχωρίσαμε τα ρωμαϊκά δάπεδα καθώς και το τμήμα πλακόστρωτου αστικού δρόμου με πλευρική κιονοστοιχία.

Στην αίθουσα των νεκροταφείων (νεκρόπολη) που περιλαμβάνει ευρήματα που προέρχονται από τα νεκροταφεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και χρονολογούνται από τα μυκηναϊκά έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια μας εντυπωσίασε το σύνολο των κτερισμάτων γυναικείας ταφής του 2ου αι. π.Χ. που περιλαμβάνει χρυσά κοσμήματα και αργυρά σκεύη, τα γυάλινα σκεύη με ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων, σειρά από χρυσά δακτυλίδια, περιδέραια, ενώτια κλπ, καθώς και τα νεκρικά στεφάνια, εκ των οποίων τα άνθη του ενός είναι κατασκευασμένα από πηλό και επιχρωματισμένα με διάφορα χρώματα και χρυσό. Σημαντικό ρόλο για τον παιδευτικό χαρακτήρα της έκθεσης κατείχε η ανασύσταση ορισμένων τύπων τάφων (θαλαμωτού, κτιστού θαλαμοειδούς, ταφής σε πίθο, κεραμοσκεπούς, κιβωτιόσχημου), που συνοδεύονται από πλούσιο εποπτικό υλικό. Οι σαρκοφάγοι, οι επιτύμβιες στήλες, οι διάφοροι τύποι των τεφροδόχων αγγείων και σκευών, η ανασύσταση ενός επιβλητικού ταφικού ρωμαϊκού μνημείου ολικλήρωσαν τη γνωριμία μας με την έκθεση του νέου Μουσείου Πατρών.

Στη συνέχεια, στο αμφιθέατρο του μουσείου, διαδραστικά ανακεφαλαιώσαμε τα εκθέματα του Μουσείου και παρακολουθήσαμε σε προβολή την εντυπωσιακή μεταφορά του Μεσαιωνικού Υδραγωγείου, που έγινε για τις ανάγκες της ολοκλήρωσης του έργου της Μικρής Περιμετρικής της Πάτρας και που ήρθε στο φως μόλις το 2006 και σε απόσταση περίπου 150 μ από το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο.

Τέλος περιηγηθήκαμε στην Περιοδική Έκθεση ντοκουμέντων (αρχείο Βασίλη Κ. Λάζαρη), με θέμα: “Αχαΐα 1934-1944, δέκα χρόνια αγώνων και ελπίδων”

 

 

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright ©           Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση