Μηνιαία αρχεία: Απρίλιος 2024
Μάτα, η γουρλομάτα μαύρη γάτα!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, το σχολείο μας φιλοξένησε με μεγάλη χαρά και τιμή τον συγγραφέα Μπουμπούση Γεώργιο, εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και απόφοιτο του Προγράμματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να μας παρουσιάσει το υπέροχο βιβλίο του για τη Μάτα, τη γουρλομάτα μαύρη γάτα! Ένα βιβλίο που θίγει πολλά σύγχρονα θέματα που απασχολούν τα παιδιά, το σχολικό εκφοβισμό, το μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα, την ανάγκη για ενσυναίσθηση , τη συγχώρεση κ.α. . Με πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια, οι μαθητές της Α’ και Β’ δημοτικού θυμήθηκαν την ιστορία της Μάτας, έπαιξαν χαλασμένο τηλέφωνο, τυφλόμυγα, έγιναν οι ήρωες του βιβλίου, έκαναν πολλές ερωτήσεις, έφεραν βιβλία του συγγραφέα για να τους τα υπογράψει και φυσικά … πήραν και τα μικρά δωράκια τους!
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Μπουμπούση Γεώργιο και ευχόμαστε να τον έχουμε ξανά μαζί μας κάποια στιγμή στο μέλλον!
Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;
Το δημοφιλές παιχνίδι της τηλεόρασης ήρθε επιτέλους στο σχολείο μας! Οι δασκάλες της παράλληλης στήριξης με την εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό της Δ’ τάξης, κα Ολυμπία, οργάνωσαν και έπαιξαν μαζί με τους μαθητές της Δ’ τάξης ένα «παιχνίδι ορθογραφίας» που ξετρέλανε τους μικρούς μας φίλους! Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έδωσαν σε κάθε ομάδα ένα όνομα της αρεσκείας τους. Στον πίνακα οι εκπαιδευτικοί έδιναν κάθε φορά μια λέξη γραμμένη με τρεις διαφορετικούς τρόπους και κάθε ομάδα έπρεπε να συσκεφτεί με τα μέλη της και να αποφασίσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε, τη σωστή απάντηση! Για κάθε σωστή απάντηση δινόταν και ένας πόντος. Νικήτρια ομάδα ήταν εκείνη που μάζεψε τους περισσότερους πόντους! Στο τέλος με τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν, τα παιδιά έφτιαξαν οικογένειες λέξεων, κατανοώντας έτσι βαθύτερα τη σωστή τους ορθογραφία!
Μπράβο παιδιά! Ήσαστε όλοι εξαιρετικοί παίκτες !
Στο καπέλο μου το’ χω!
Με τους μαθητές της Ε΄ δημοτικού εργαστήκαμε επάνω στην αξία θέσης ψηφίου μέσα από έναν κύκλο παιγνιωδών δραστηριοτήτων. Οι μαθητές φορώντας πολύχρωμα καπέλα, στα οποία αναγραφόταν ένα ψηφίο, κλήθηκαν να δημιουργήσουν διαφορετικούς συνδυασμούς, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η ικανότητά τους να αναγνωρίζουν και να ονομάζουν αριθμούς έως το ένα εκατομμύριο. Έπειτα, μετά τη δημιουργία ενός συνδυασμού από μία ομάδα μαθητών, οι εκπαιδευτικοί έλεγαν το όνομα ενός μαθητή της ομάδας και οι υπόλοιποι έπρεπε να αναγνωρίσουν τη θέση αξίας του ψηφίου που αναγραφόταν στο καπέλο του. Τέλος, σε κάθε αριθμό που δημιουργούσαν οι μαθητές προσθέταμε ή αφαιρούσαμε 1.000 , 10.000 ή 100.000 και εκείνοι καλούνταν να αναγνωρίσουν τον καινούριο αριθμό.