Κλακέτα 1,2,3… πάμε!!!
Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με τίτλο: “Κινηματογραφική Λέσχη στο Σχολείο”, παρακολουθήσαμε την τρίτη μας ταινία με τα παιδιά.
Ταυτότητα της ταινίας:
Τίτλος: The Lighthouse man (O Φαροφύλακας) (2020, Καναδάς)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Matt Walton
Είδος ταινίας: Animation μικρού μήκους (διάρκεια 5′)
Περιγραφή: Η χαρά του φαροφύλακα είναι να βοηθάει τους κατοίκους στο μικρό ψαροχώρι, χρησιμοποιώντας το μέγεθος και τη δύναμή του. Ωστόσο, όταν το χωριό αναπτύσσεται, ο ελεύθερος χώρος περιορίζεται και ο γίγαντας-φαροφύλακας αισθάνεται ότι έχει γίνει εμπόδιο…
Trailer της ταινίας
Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν ΠΡΙΝ την προβολή της ταινίας
Αρχικά, ακούσαμε μόνο τους ήχους της ταινίας και ζητήσαμε από τα παιδιά να υποθέσουν το σκηνικό. Απάντησαν ότι είναι στη θάλασσα γιατί άκουγαν γλάρους και κύματα. Στη συνέχεια, τους είπαμε ότι θα παρακολουθήσουμε μια ταινία με τον τίτλο «Ο Φαροφύλακας». Τι δουλειά κάνει ένας φαροφύλακας; Έχει κάποιος επισκεφθεί φάρο; (έχουμε φάρο στην πόλη μας στο Λουτράκι, όπου ζούμε). Γιατί είναι χρήσιμος ένας φάρος; Τα παιδιά απάντησαν στις ερωτήσεις. Γνώριζαν για την λειτουργία του φάρου αλλά αγνοούσαν το επάγγελμα του φαροφύλακα. Είδαμε και σχετικές εικόνες με διάφορους φάρους που βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως Αντικύθηρα, Ναύπακτος, Λουτράκι, Λευκάδα, κ.α.
Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν ΜΕΤΑ την προβολή της ταινίας
Ρωτήσαμε τα παιδιά ποια είναι η γνώμη τους για τον φαροφύλακα της ταινίας και αν θα ήθελαν να τον έχουν φίλο. Απάντησαν όλα ότι είναι καλός γιατί βοηθάει εκεί στη θάλασσα τα καραβάκια και τα ζωάκια και ότι θα ήθελαν να τον έχουν φίλο. Ρωτάμε πώς αισθάνεται ο φαροφύλακας για τη δουλειά που κάνει στην αρχή της ταινίας και πώς το καταλαβαίνουμε αυτό. Τα παιδιά απαντούν ότι νιώθει χαρούμενος γιατί τον βλέπουμε να χαμογελάει και να χαιρετάει με αγάπη τα καραβάκια που βοηθάει.
Στη συνέχεια, συζητάμε για τις αλλαγές που έγιναν στο λιμάνι; Πώς νιώθει τώρα ο φαροφύλακας και πώς το καταλαβαίνουμε αυτό; Τα παιδιά απαντούν ότι φτιάχτηκαν γέφυρες, ήρθαν μεγάλα πλοία και τώρα ο φαροφύλακας νιώθει λυπημένος. Δεν χαμογελάει, σκοντάφτει πάνω στα πλεούμενα που υπάρχουν στο λιμάνι και περπατάει λυπημένος.
Ποιος ευθύνεται για αυτήν την αλλαγή στο περιβάλλον; Τα παιδιά απαντούν οι άνθρωποι. Όμως δεν είναι καλό αυτό γιατί μολύνουν το περιβάλλον και το χαλάνε.
Πώς προστάτευσε ο φαροφύλακας την πόλη από το τσουνάμι; Μπήκε μπροστά για να εμποδίσει το μεγάλο κύμα, αλλά τελικά έσπασε.
Παρατηρούμε ότι ο φαροφύλακας δεν μπορεί να μιλήσει. Τι θα έλεγε αν μπορούσε να μιλήσει, είτε στην αρχή της ταινίας που είναι χαρούμενος και βοηθάει τα μικρά καραβάκια, είτε στη συνέχεια, που είναι λυπημένος. Τα παιδιά δίνουν διάφορες απαντήσεις: «Έλα βαρκάκι να σε βοηθήσω», «Γεια σας καραβάκια», «Χαίρομαι που βοήθησα τη φάλαινα!», «Είμαι χαρούμενος που βοηθάω ζωάκια της θάλασσας», «Τι ωραία που είναι σήμερα η μέρα», «Λυπάμαι που έσπασα», «Λυπάμαι που βούλιαξα στη θάλασσα», «Γεια σας καραβάκια! Θέλετε να γίνουμε φίλοι;» «Πω, πω, δεν μπορώ να περάσω μέσα από τα πολλά καράβια». Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον φαροφύλακα στο περιβάλλον που ζει και καταγράφουμε τις απαντήσεις τους.
Συζητάμε για τα πλάνα σε μια ταινία. Ξαναθυμόμαστε τα κοντινά, τα μεσαία και τα μακρινά πλάνα. Τι παρατηρούμε πιο πολύ σε ένα κοντινό πλάνο; Γιατί το χρησιμοποιεί αυτός που έφτιαξε την ταινία; Τα παιδιά απαντούν ότι παρατηρούμε πιο πολύ πώς αισθάνεται ο φαροφύλακας. Παίζουμε ένα παιχνίδι. Τα παιδιά σχηματίζουν μια γραμμή, το ένα πίσω από το άλλο. Έχουμε τοποθετήσει μπροστά από τον υπολογιστή της τάξης, πάνω στο τραπέζι, μια ζωγραφιά που αντιπροσωπεύει ένα κοντινό, ένα μεσαίο και ένα μακρινό πλάνο το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρή απόσταση. Κάθε φορά που τα παιδιά βλέπουν ένα πλάνο από την ταινία στον υπολογιστή, ανάλογα με το αν πρόκειται για ένα κοντινό, ένα μακρινό ή ένα μεσαίο πλάνο, μετακινούνται στην αντίστοιχη θέση που βρίσκεται το αντίστοιχο πλάνο στον μπροστά τους.
Τέλος, παίξαμε το παιχνίδι εμπιστοσύνης Οι Φάροι! Μερικά παιδιά απλώνονται μέσα στο χώρο της τάξης με αποστάσεις ανάμεσά τους και παριστάνουν τα νησάκια που έχουν πάνω τους ένα φάρο. Ένα παιδί είναι το καράβι. Του κλείνουμε τα μάτια και το αφήνουμε να περπατήσει στο χώρο που βρίσκονται οι φάροι, χωρίς να πέσει πάνω τους. Οι φάροι πρέπει να κάνουν διάφορους ήχους για να προειδοποιήσουν το καράβι, ώστε να μην πέσει πάνω τους!