25η Μαρτίου 1821

336750971 890259372272985 6537220718545856443 n

Σε αυτήν την θεματική ενότητα ασχοληθήκαμε με την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Ξεκινήσαμε διαβάζοντας το παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια»,  μέσα από το οποίο τα παιδιά απέκτησαν μια πρώτη εικόνα της ζωής των Ελλήνων υπό την τουρκική κατοχή, την οποία δεν άντεξαν άλλο και αποφάσισαν να επαναστατήσουν. Δραματοποιήσαμε το παραμύθι.

ελληνάκια 1 ελληνάκια 2 ελληνάκια 3 ελληνάκια 4

 

 

 

 

 

 

 

Παρακολουθήσαμε μια συνοπτική παρουσίαση με εποπτικό υλικό, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς ζούσαν οι Έλληνες κατά τον τουρκικό ζυγό. Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο.

Παίξαμε με το 1821. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες των 4, κρατώντας έναν από τους αριθμούς της χρονολογίας. Την ώρα που έπαιζε η μουσική τριγυρνούσαν ανακατεμένα, όταν σταματούσε, έμπαιναν στη σειρά, ώστε να σχηματίσουν το 1821. Στη συνέχεια, σε φύλλο εργασίας κύκλωσαν το 1821 ανάμεσα σε άλλες χρονολογίες.

1821 1 1821 2

 

 

 

 

 

 

 

Ακούσαμε τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου και φτιάξαμε κατασκευή με το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης “Ελευθερία ή Θάνατος”

336659009 887609479190542 4981334091731756389 n

Μιλήσαμε για τους σημαντικότερους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Δείξαμε σχετικό εποπτικό υλικό και παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο.

Παρατηρήσαμε στον χάρτη της Ελλάδας που βρίσκονται τα μέρη, όπου πολέμησαν οι ήρωες αυτοί.

1679059344296

Διαβάσαμε το παραμύθι «Κλέφτες και αρματολοί» της Γιολάντας Χατζή.

Παρατηρήσαμε εποπτικό υλικό με σκηνές από την Επανάσταση του 1821 και την ζωή εκείνα τα χρόνια. Μάχες στη στεριά ή στη θάλασσα, τη ζωή των κλεφτών στα βουνά, το κρυφό σχολειό. Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν και τα ίδια μια σκηνή από την Επανάσταση του 1821. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!!!

υλικό

1821 3 1821 4 1821 2 1821 1

 

 

 

 

 

 

 

Αναφερθήκαμε ότι η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή. Δεν γιορτάζουμε μόνο την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Δείχνουμε σχετικό εποπτικό υλικό και παρακολουθούμε βίντεο για την καλύτερη κατανόηση.

Και φτιάξαμε και μια μικρή κατασκευή.

1 2 336938298 1414874519275681 6715845940549880521 n

 

 

 

 

 

 

 

Τι ρούχα φορούσαν οι άνθρωποι την εποχή εκείνη; Βλέπουμε εποπτικό υλικό με ανδρικές και γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πηγαίνουμε την τάξη του Ολοήμερου, όπου έχουν μια γυναικεία και μια ανδρική παραδοσιακή στολή, τις παρατηρούμε και φοράει όποιος θέλει το φέσι της κάθε στολής.

334902467 614503863826817 7997211035604704876 n 1 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και γίνονται και τα αγόρια Τσολιάδες και τα κορίτσια Ελληνοπούλες μέσα από μια μικρή κατασκευή…

1 2

 

 

 

 

 

Και τέλος, κάνουμε τη γιορτούλα μας με ποιήματα και χορούς!!!

.jpg .jpg

 

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!

 

Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα

333133517 5923958204391192 1566957062681533030 n

Το σχολείο μας συμμετέχει στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” με ένα βίντεο, όπου τα παιδιά συμβουλεύουν και οι μεγάλοι μαθαίνουν.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών και η ενεργοποίησή τους στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων με θέμα τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής και της τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ. Στόχος του διαγωνισμού είναι να κατανοηθούν οι βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας των παιδιών ως πεζοί, επιβάτες και ποδηλάτες.

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Θεματικός Κύκλος: “Ζω Καλύτερα – Ευ ζην”

“Τον ΚΟΚ αγαπώ. Με ασφάλεια κυκλοφορώ”

i6GhSBso9iDnc

Κύριος σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος για την Οδική Κυκλοφορία και Ασφάλεια είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα οχήματα και οι πεζοί, να κατανοήσουν τους κανόνες της οδικής συμπεριφοράς και να αναπτύξουν δεξιότητες ασφαλούς μετακίνησης, αντίληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων του δρόμου. Τα παιδιά κυκλοφορούν στον δρόμο ως πεζοί, ως επιβάτες αλλά και ως οδηγοί. Γι’ αυτό πρέπει να τα βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται κάθε ευκαιρία που τους δίνεται και να εξοικειωθούν με τους Κανόνες Οδικής Ασφάλειας. Θεωρούμε πως μέσα από την ενασχόλησή μας με το συγκεκριμένο θέμα, οι μαθητές/ριες μπορούν να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο σε θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια και να γίνουν ενεργοί πολίτες με θετικές στάσεις και συμπεριφορές προς τον κόσμο των ενηλίκων. Επιθυμούμε να δώσουμε χώρο και χρόνο σε όλα τα παιδιά να εκφραστούν, να δημιουργήσουν να αλληλεπιδράσουν.

Εργαστήριο 1ο

Ξεκινήσαμε την συζήτησή μας με μια ερώτηση: Πώς ερχόμαστε καθημερινά στο σχολείο; Τα περισσότερα παιδιά απάντησαν με το αυτοκίνητο, κάποια με μηχανάκι και κάποια με τα πόδια. Φοράμε ζώνη όταν ερχόμαστε με το αυτοκίνητο; Καθόμαστε στο μπροστινό ή στο πίσω κάθισμα; Στο μηχανάκι φοράμε κράνος; Τα παιδιά έδωσαν τις απαντήσεις τους. Έχουμε παρατηρήσει τα φανάρια και τα σήματα που συναντάμε στο δρόμο; Γιατί υπάρχουν; Ποιος τα έφτιαξε και για ποιο λόγο; Τα παιδιά απάντησαν και είπαμε πως σε αυτό το εργαστήρι θα ασχοληθούμε με τον κύριο ΚΟΚ… Ποιος είναι αυτός ο κύριος; Θα ανακαλύψουμε σιγά-σιγά…

Ξεκινήσαμε τη γνωριμία μας με τον κύριο ΚΟΚ αναφερόμενοι στα φανάρια. Τι χρώμα έχουν τα φανάρια; Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα όταν ανάβει και τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί κάθε φορά; Στο πράσινο τα αυτοκίνητα προχωρούν κανονικά, στο πορτοκαλί μειώνουν ταχύτητα γιατί σε λίγα δευτερόλεπτα θα ανάψει το κόκκινο και θα πρέπει να σταματήσουν.

Παρακολουθούμε σχετικό ενημερωτικό βίντεο.

Τα παιδιά έγιναν οδηγοί αυτοκινήτων και ανάλογα με την ένδειξη που έδειχνε το «φανάρι», έπρεπε να οδηγούν το αυτοκίνητό τους καταλλήλως.

1 2

 

 

 

 

 

 

 

Όμως τα φανάρια υπάρχουν μόνο για τους ανθρώπους ή και για τους πεζούς; Ποια είναι τα φανάρια για τους πεζούς. Τα παιδιά παρακολουθούν μια μικρή παράσταση στο κουκλοθέατρο, όπου ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ μαθαίνει σε ένα παπάκι πώς να περπατά με ασφάλεια στο δρόμο ακολουθώντας τα φανάρια για τους πεζούς, τον ΣΤΑΜΑΤΗ και τον ΓΡΗΓΟΡΗ.

.jpg

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα φανάρια για τους οδηγούς και τους πεζούς.

1 2 3 4 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εργαστήριο 2ο

Στο δεύτερο εργαστήριο επικεντρωθήκαμε στα σήματα οδικής κυκλοφορίας. Τα παιδιά ταξινομούν διάφορα σήματα που έχουμε ανάλογα με το σχήμα και το χρώμα τους.

1 2

 

 

 

 

 

 

 

Εξηγούμε στα παιδιά ότι τα σήματα υπάρχουν για να προειδοποιούν τους οδηγούς και τους πεζούς. Τι σημαίνει το κάθε σήμα ανάλογα με το σχήμα και το χρώμα που έχει; Τα τρίγωνα σχήματα προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους, τα κόκκινα στρογγυλά σήματα απαγορεύουν, τα μπλε στρογγυλά δείχνουν υποχρεωτική πορεία, ενώ τα μπλε τετράγωνα σήματα μας δίνουν πληροφορίες.

Τα παιδιά παρακολουθούν σχετικό βίντεο.

Δημιουργούμε τα δικά μας σήματα οδικής κυκλοφορίας ή φανάρια.

.jpg

Εργαστήριο 3ο

Διαβάζουμε το παραμύθι «Καλώς τον κύριο ΚΟΚ» του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και το συζητάμε.

fc9fe00e 069a 4630 876a eaceba455bd6

Επικεντρωνόμαστε στους πεζούς και αναφερόμαστε στη διάβαση πεζών. Γιατί υπάρχουν αυτές οι γραμμές στο δρόμο; Εξηγούμε στα παιδιά ότι τα αυτοκίνητα πρέπει να σταματούν πριν τη διάβαση πεζών και οι πεζοί πρέπει να περνούν το δρόμο από τη διάβαση πεζών (όταν υπάρχουν διαβάσεις στους δρόμους).

Πώς όμως περνούν το δρόμο (είτε υπάρχει διάβαση, είτε όχι); Ακολουθούμε 5 βασικούς κανόνες, όσα και τα δαχτυλάκια της παλάμης μας: 1. Σταματώ στο πεζοδρόμιο και περιμένω. 2. Κοιτάζω αριστερά. 3. Κοιτάζω δεξιά. 4. Ξανακοιτάζω αριστερά. 5. Αν ο δρόμος είναι ελεύθερος, περνώ χωρίς να τρέχω! Τα παιδιά ζωγραφίζουν την παλάμη τους και γράφουμε τους κανόνες.

κυκλοφοριακής αγωγής 1 κυκλοφοριακής αγωγής 2 κυκλοφοριακής αγωγής 3

 

 

 

 

 

 

 

Αναπαριστούμε τους οδηγούς και τους πεζούς που περνούν το δρόμο πάνω στη διάβαση.

πεζών 1 πεζών 2

 

 

 

 

 

 

Εργαστήριο 4ο

Στο εργαστήριο αυτό συζητάμε για το ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας μέσα στο αυτοκίνητο ως οδηγοί αλλά και συνοδηγοί και επιβάτες. Πρέπει πάντα να φοράμε ζώνη στο αυτοκίνητο. Τα παιδιά κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα και δεν κάνουν φασαρία για να μην ενοχλούν τον οδηγό. Αναφερόμαστε στη χρήση κινητού τηλεφώνου, ειδικά για τον οδηγό. Αφού τα συζητήσουμε όλα αυτά αποφασίζουμε να δώσουμε ένα ενημερωτικό σημείωμα στους γονείς μας με απλές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν όταν οδηγούν.

προς γονείς προς γονείς 1

 

 

 

 

 

 

 

προς γονείς 2 προς γονείς 3

 

 

 

 

 

 

 

Δημιουργούμε μια ατομική κατασκευή με χάρτινα πιατάκια, όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν δρόμους και σήματα… και ένα αυτοκινητάκι κυκλοφορεί…

1 2 3

 

 

 

 

 

 

 

https://youtube.com/shorts/iSOFu-DJCf4

Εργαστήριο 5ο

Στο 5ο εργαστήριο επικεντρωθήκαμε στο ποδήλατο, το οποίο αρέσει σε όλα σχεδόν τα παιδιά και όλα έχουν ένα ποδήλατο. Έτσι, χρειάζεται να γνωρίζουμε κάποιους κανόνες για την καλύτερη ασφάλειά μας.

Ξεκινάμε την συζήτησή μας διαβάζοντας το παραμύθι «Ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας», της Κατερίνας Βαϊμάκη. Ο Ποδηλατάκιας δίνει συμβουλές στα παιδιά σχετικά με τον εξοπλισμό που καλό είναι να φοράνε όταν κάνουν ποδήλατο, καθώς και για το φως που πρέπει να έχουν μπροστά και πίσω στο ποδήλατό τους όταν κυκλοφορούν βράδυ.

o filos mou o podilatakias

Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο.

Ακούσαμε και χορέψαμε το τραγούδι: «το ποδήλατό μου»

Εργαστήριο 6ο

Στο εργαστήριο αυτό συζητάμε για ακόμα μια φορά για τη συμπεριφορά μας στο δρόμο δίνοντας κάποιες ακόμα οδηγίες και δείχνοντας σχετικό εποπτικό υλικό.

  • Οι πεζοί βαδίζουν πάντα στο πεζοδρόμιο. Αν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, περπατούμε στην άκρη του δρόμου και αντίθετα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ώστε να τα βλέπουμε.
  • Αν περπατάμε νύχτα, καλό είναι να κρατάμε έναν φακό για να είμαστε αντιληπτοί από τα αυτοκίνητα μέσα στο σκοτάδι.
  • Όταν περνάμε το δρόμο και υπάρχουν δεξιά μας ή αριστερά μας μεγάλα οχήματα που εμποδίζουν την ορατότητά μας, περνάμε προσεκτικά αφού πρώτα ελέγξουμε το δρόμο σε σημείο που να έχουμε καλή ορατότητα.
  • Όταν παίζουμε μπάλα με φίλους μας, και η μπάλα φύγει στο δρόμο, πρώτα ελέγχουμε και μετά περνάμε το δρόμο για να την πάρουμε.

Μαθαίνουμε σύνθετες λέξεις με δεύτερο συνθετικό τη λέξη δρόμος.

ποδήλατο + δρόμος = ποδηλατόδρομος     

σταυρός + δρόμος = σταυροδρόμι

σίδερο + δρόμος = σιδηρόδρομος           

αυτοκίνητο + δρόμος = αυτοκινητόδρομος

χώμα + δρόμος = χωματόδρομος         

πεζός + δρόμος = πεζόδρομος, πεζοδρόμιο

Δημιουργούμε ομαδική κατασκευή πάνω στην επιφάνεια από τα συρταράκια μας με δρόμους. Τα παιδιά ζωγραφίζουν σήματα οδικής κυκλοφορίας, φανάρια, φέρνουν αυτοκινητάκια και playmobile από το σπίτι τους και παίζουν στο ελεύθερο παιχνίδι.

1 332969139 754360692941637 9075183888345621691 n

 

 

 

 

 

 

 

 

Εργαστήριο 7ο

Τι μάθαμε από το εργαστήρι της κυκλοφοριακής αγωγής; Παίζουμε ένα παιχνίδι-κουίζ με τα σήματα που φτιάξαμε. Τα παιδιά βρίσκουν ποιο σήμα τους περιγράφουμε.

1 2

 

 

 

 

 

 

 

Βγαίνουμε στον πεζόδρομο και τον δρόμο που υπάρχει παραπλεύρως του σχολείου μας και παρατηρούμε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, τις διαβάσεις πεζών και περνούμε τον δρόμο ακολουθώντας τα βήματα που έχουμε πει σε προηγούμενα μαθήματα.

1 2 3

 

 

 

 

 

 

 

Δημιουργούμε μια ψηφιακή αφίσα με συμβουλές…

A New Design Made with PosterMyWall