14 Μαϊου 1920-14 Μαϊου 2021,
η Αλεξανδρούπολη γιορτάζει τα 101 χρόνια από την απελευθέρωσή της, από την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα!
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Αλεξανδρούπολη υπήρχε στην αρχαιότητα η αρχαία πόλη Σάλη που ιδρύθηκε από αποίκους της Σαμοθράκης.
Η σύγχρονη πόλη ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα σαν ένα μικρό ψαροχώρι που ιδρύθηκε από ψαράδες της Αίνου, της Μάκρης και της Μαρώνειας.
Σύμφωνα με την παράδοση ονομάστηκε Δεδέαγατς που σημαίνει δέντρο του παππού(dede -παππούς και ağaç- δέντρο) ,από ένα σοφό δερβίση που πέρασε τα περισσότερα χρόνια του στη σκιά ενός δέντρου ,ή από τις βελανιδιές που σκίαζαν την παραλία(ντεντέ-αγατσλάρ) .
Η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν αυτή που έκανε το μικρό χωριό να γίνει μια πολυεθνική πόλη όπου ζούσαν και εργάζονταν Έλληνες, Γάλλοι, Τούρκοι, Αρμένιοι ,Βούλγαροι και Εβραίοι.
Κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-1878, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Δεδέαγατς ,εγκαταστάθηκαν σε αυτό και σχεδίασαν το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης που βασίζονταν σε φαρδείς, παράλληλους δρόμους αποφεύγοντας τις αδιεξόδους, ώστε να διευκολύνεται η γρήγορη μετακίνηση στρατευμάτων.
Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια των Βουλγάρων και μετά των Οθωμανών.
Ξαναπερνάει στα χέρια των Βουλγάρων , καταλαμβάνεται από τις Ελληνικές δυνάμεις στις 11 Ιουλίου του 1913, για να ξαναπεράσει και πάλι στα χέρια των Βουλγάρων .
Μετά την ήττα της Βουλγαρίας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, το Δεδέαγατς κυβερνήθηκε προσωρινά από μία Διασυμμαχική Διοίκηση με κυβερνητικό αντιπρόσωπο τον Χαρίσιο Βαμβακά, στενό συνεργάτη του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος κατόρθωσε να ενσωματώσει την περιοχή στον Ελληνικό διοικητικό οργανισμό πριν ακόμη επιδικαστεί στην Ελλάδα.
Τα ξημερώματα της 14ης Μαΐου 1920 κατέπλευσαν στο λιμάνι τα πρώτα τμήματα της Μεραρχίας Ξάνθης με το οπλιταγωγό «Μυκάλη» και Μέραρχο τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν .
Αμέσως άρχισε η αποβίβαση και η κατάληψη της πόλης.
Ακολούθησε η υποστολή της γαλλικής σημαίας και η έπαρση της ελληνικής. (Βικιπαίδεια)
Οι κάτοικοι ξεχύνονται στους δρόμους για να γιορτάσουν
ενώ στη Μητρόπολη τελείται δοξολογία
Η μικρή νέα πόλη ονομάστηκε στην αρχή Νεάπολη ενώ αργότερα όταν την επισκέφθηκε ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄, ονομάστηκε προς τιμήν του Αλεξανδρούπολη.
Χρόνια Πολλά Αλεξανδρούπολη!