Δείτε εδώ τον κανονισμό του σχολείου σε πλήρη μορφήΛήψη αρχείου

 

Ακολουθεί ο κανονισμός του σχολείου σε σύντομη μορφή όπου επισημαίνονται σημαντικά σημεία.

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 • Οι μαθητές προσέρχονται έγκαιρα στο χώρο του σχολείου και συμμετέχουν στην πρωινή συγκέντρωση με ησυχία και τάξη. Σε περίπτωση αργοπορίας οι μαθητές δεν εισέρχονται στην τάξη διότι αποσυντονίζεται η διδακτική διαδικασία. Ενημερώνουν την Δ/νση και παραμένουν στο χώρο του σχολείου. Η απουσία καταχωρίζεται κανονικά.
 • Για οποιοδήποτε σοβαρό λόγο που χρειάζεται να φύγει μαθητής από τον χώρο του σχολείου πριν τη λήξη του σχολικού ωραρίου, ζητά άδεια από την Δ/νση και ενημερώνεται ο κηδεμόνας του. Οι απουσίες λογίζονται κανονικά.
 • Όταν χτυπά το κουδούνι για μάθημα οι μαθητές οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα στην αίθουσα διδασκαλίας. Δεν επιτρέπεται να μπαίνουν μετά τον καθηγητή τους και να διακόπτουν το μάθημα, ή να καταναλώνουν τροφή και διάφορα ποτά (νερό, χυμούς) μέσα στην τάξη. Στα διαλείμματα όλοι οι μαθητές βγαίνουν από τις αίθουσες διδασκαλίας.
 • Η αυθαίρετη και αδικαιολόγητη απουσία μαθητή από κάποιο μάθημα δεν επιτρέπεται. Η έξοδος από την τάξη επιτρέπεται μόνο για πολύ σοβαρό λόγο. Κατά τις ώρες διδασκαλίας δεν μετακινείται κανείς άσκοπα στους χώρους του σχολείου.
 • Σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας επικρατεί τάξη και καθαριότητα με προσωπική ευθύνη καθενός ξεχωριστά και την επίβλεψη του 5μελούς Μαθητικού Συμβουλίου.
 • Όλοι σεβόμαστε και προστατεύουμε τους χώρους και την περιουσία του σχολείου. Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρό το σχολικό χώρο και την περιουσία του σχολείου και να μην καταστρέφουν την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου τους. Μαθητής/τρια ή τμήμα που προκαλεί φθορές ή ρύπανση στο σχολικό περιβάλλον θα αναλαμβάνει το κόστος και τον κόπο αποκατάστασης.
 • Η εμφάνιση και η καθαριότητα των μαθητών αποτελεί θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας και αισθητικής καλλιέργειας. Το απλό, καλαίσθητο και όχι εξεζητημένο ντύσιμο είναι και όμορφο και αυτό που ταιριάζει στο χώρο του σχολείου και τη λειτουργία που τελείται σε αυτό.
 • Οι μαθητές/τριες έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν ελεύθερα τη γνώμη τους, να εκφράζουν χωρίς φόβο τις απορίες τους και να ζητούν διευκρινίσεις για το μάθημα, αλλά πάντα με ευγένεια και σεβασμό. Η συμπεριφορά των μαθητών προς την Διεύθυνση, τους καθηγητές και το προσωπικό του σχολείου πρέπει να είναι ευγενική, αξιοπρεπής. Οφείλουν δε, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους.
 • Επίσης φιλική, ευγενική και αξιοπρεπής πρέπει να είναι και η συμπεριφορά τους προς τους συμμαθητές τους στους οποίους ποτέ και για οποιοδήποτε λόγο δεν πρέπει να τους δημιουργούν αισθήματα στενοχώριας, φόβου και άγχους.
 • Ασυμβίβαστα προς τη μαθητική ιδιότητα είναι η χειροδικία, η εξύβριση, ο απρεπής αστεϊσμός, η υπεξαίρεση αντικειμένων και γενικά, κάθε ενέργεια που ξεπερνά τα όρια της αξιοπρέπειας και του σεβασμού των άλλων.
 • Οι σχολικοί περίπατοι, οι εκδρομές, οι παρελάσεις και οι διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εντός αλλά και εκτός σχολείου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και οι μαθητές για να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές οφείλουν να επιδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό τους. Σε διαφορετική περίπτωση εκείνοι που πράττουν διαφορετικά δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές.
 • Δε φέρουν στο σχολικό χώρο αντικείμενα ή έντυπα άσχετα με τις ανάγκες του σχολείου, καθώς και αντικείμενα ακριβά. Σε περίπτωση απώλειας το σχολείο δεν φέρει καμία ευθύνη.
 • Δεν επιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου (Γ2/132328/7-12-2006) και το κάπνισμα 76017/29-7-2002) στο χώρο του σχολείου

            ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση

του 5ου Γυμνασίου Κερατσινίου