Εκπαιδευτική επίσκεψη της Α΄ τάξης στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης

Στις 20 Μαρτίου 2019 οι μαθητές της Α τάξης επισκέφτηκαν το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης. Εκεί οι μικροί μαθητές αφού πρώτα ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του μουσείου στους χώρους του, είπαν τα ποιήματά τους και τραγουδάκια για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στο τέλος οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν μια πολύ όμορφη κατασκευή. Ευχαριστούμε θερμά για την πολύ όμορφη φιλοξενία την υπεύθυνη του Πολεμικού Μουσείου.

Αφού αποχαιρετήσαμε το Πολεμικό Μουσείο, κατευθυνθήκαμε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Τρίπολης. Εκεί, από την διευθύντρια της Βιβλιοθήκης έγινε μια πολύ όμορφη παρουσίαση σχετικά με τη Βιβλιοθήκη της πόλης μας, τα βιβλία, τις υπόλοιπες βιβλιοθήκες του κόσμου. Μετά την παρουσίαση, οι μαθητές έγραψαν χωρισμένοι σε ομάδες μια δικιά τους φανταστική ιστορία την οποία  παρουσίασαν στο τέλος. Όλες οι ομάδες ήταν υπέροχες!!!Ευχαριστούμε πολύ την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης για τη ζεστή φιλοξενία!

Εκπαιδευτική επίσκεψη των Δ΄ και Ε΄ τάξεων του σχολείου μας στα Σπήλαια Κάψια

Εκπαιδευτική επίσκεψη των Δ΄ και Ε΄ τάξεων του σχολείου μας στα Σπήλαια Κάψια, τα οποία κατατάσσονται  στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας. Ένα  μοναδικό θέαμα φυσικής τέχνης!

«Η κυρά – Σαρακοστή» – Καλές απόκριες!!!

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη εορτή του Πάσχα.

Eπειδή παλιά δεν είχαν τα σημερινά ημερολόγια για να μετρούν το πέρασμα της νηστείας, έφτιαχναν ένα μετρητάρι. Έπαιρναν δηλαδή ένα χαρτί και ζωγράφιζαν τη Σαρακοστή σαν μια καλόγρια, ή ακόμα, ζύμωναν και έπλαθαν την «Κυρά Σαρακοστή», μια κούκλα από νηστίσιμο ζυμάρι.

Δεν της έβαζαν στόμα γιατί αντιπροσώπευε τη νηστεία. Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές, ενώ είχε εφτά πόδια, ένα για κάθε βδομάδα της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το κόβανε το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.

Η κυρά- Σαρακοστή από τη μαθήτρια Φαίη της Α΄τάξης την οποία ευχαριστούμε πολύ:

Οι μαθητές της Α΄τάξης εύχονται σε όλους καλές απόκριες !!!

« Καλό μήνα, φίλοι μας!»

Στο πλαίσιο του προγράμματος e-twinning, Συνεργασία Σχολείων της Ευρώπης, οι φίλοι μας, μαθητές από το σχολείο Scoala Gimnaziala Nr. 2, Videle  της Ρουμανίας, μας έστειλαν τις διαδικτυακές ευχές τους για τον ερχομό της άνοιξης με ένα «Μάρτη»:

« Απόκριες και παράδοση!»

Την Τσικνοπέμπτη γιορτάσαμε στο προαύλιό μας τις Απόκριες, χορέψαμε  γαϊτανάκια και παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς, τραγουδήσαμε αποκριάτικα τραγούδια, γευτήκαμε αλμυρά κεράσματα από το Σύλλογο Γονέων του σχολείου μας.

«Οι λέξεις ταξιδεύουν!»

Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας,  γλώσσας  που έχει ιδιαίτερη θέση στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, με μια ομαδική εργασία σύνθεσης λέξεων στο μάθημα των αγγλικών.  Γιατί εμείς, που μιλάμε ελληνικά, μπορούμε να αναγνωρίζουμε ελληνικές ρίζες και λέξεις σε λέξεις άλλων γλωσσών: