Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Παλιό νερόμυλο της Κυπαρισσίας

Οι μαθητές του Ε1 και του Ε2 τμήματος επισκέφτηκαν την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 τον Παλιό νερόμυλο της Κυπαρισσίας.

 

Η ιστορία του νερόμυλου

Ο παλιός νερόμυλος κτίστηκε και λειτούργησε πριν από το 1850. Είναι ο μύλος του Μαυρογένη ή του Κατσαμπρόκου. Ο 10ος νερόμυλος από μια σειρά μύλων (από αυτούς πήρε και την ονομασία του «Μύλοι» ο οικισμός, ο οποίος παλιότερα ήταν γνωστός και ως «Περιβόλια», από την εύφορη γη και τα πλούσια αγροκτήματα) που λειτουργούσαν με το ίδιο νερό, ξεκινά από ψηλά, τις Βρύσες, και τελειώνει στο γεφύρι των Μύλων. Απαρτίζεται από το μύλο και το νερόπυργο, την κύρια κατοικία του μυλωνά κι ένα βοηθητικό κτίσμα, ενώ σε αυτόν σώζεται κινητός εξοπλισμός, όπως παλιά μηχανήματα, μυλόπετρες, το υπόγειο πετρόχτιστο κανάλι που μετέφερε το νερό, εργαλεία, αλλά και αντικείμενα από την οικοσκευή του μυλωνά. Οι μύλοι εγκαταλείφθηκαν σιγά σιγά, πλην του «Παλιού Νερόμυλου», ο οποίος λειτούργησε ως το 1974. Σταμάτησε να αλέθει, όταν ο Δήμος Κυπαρισσίας πήρε το νερό για να εξασφαλίσει επάρκεια ύδρευσης στην πόλη και αποζημίωσε το μυλωνά. Σε αντιστάθμισμα αυτής της απώλειας για τους κατοίκους του οικισμού ο Δήμος Κυπαρισσίας τα καλοκαίρια στους Μύλους παρέχει νερό από τον Αρκαδικό ποταμό, για να ποτίζονται τα πολλά περιβόλια που υπάρχουν. Τελευταίος μυλωνάς ήταν ο Γιάννης Μαυρογένης του Δημητρίου. Αγόρασε, δε, το μύλο το 1942 από τον Μπραχάκο. Τα παλιά χρόνια η πρόσβαση στην περιοχή ήταν δύσκολη και γινόταν μόνο με άλογο. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, ο νερόμυλος επιλέχθηκε και ως αρχηγείο των αντιστασιακών κατά την κατοχή 1941-1944, καθώς και των ανταρτών του ΕΑΜ μετά την απελευθέρωση. Ο νερόμυλος πολλά χρόνια πριν από τον πόλεμο και μέχρι το 1945 ήταν και ταβέρνα. Μετά τον πόλεμο η ταβέρνα έγινε καφενεδάκι, μικρομπακάλικο και ψιλικατζίδικο. Έτσι συνέχισε να λειτουργεί και μετά το 1974 που σταμάτησε ο μύλος. Στο μαγαζί του μύλου σταματούσαν οι περαστικοί, πεζοί ή με τα άλογά τους, που περνούσαν για τα χωριά τους, της Τριπύλης. Στο μύλο, δε, έφταναν τα ξημερώματα και οι Κυπαρίσσιοι ξενύχτηδες για να ακούσουν τα αηδόνια!

http://www.tharrosnews.gr/news/content/%C2%AB%CE%B6%CF%89%CE%AE%C2%BB-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%8C-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BC%CF%85%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%85%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ο νερόμυλος λειτουργεί όπως παλιά , δηλαδή αλέθει σιτάρι , με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει πλέον το φυσικό νερό από το 1974. Σήμερα το νερό που απαιτείται για τη λειτουργία του μύλου έρχεται από μια υπόγεια δεξαμενή που κατασκευάστηκε, μπαίνει με τη βοήθεια αντλίας στην παλιά διαδρομή και αφού γυρίσει τη φτερωτή και επιτελέσει το έργο του , ανακυκλώνεται. Δηλαδή γυρίζει πάλι στην υπόγεια δεξαμενή και ξαναρχίζει τη διαδρομή του.

 

 

 

Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο (κατασκευή από τους μαθητές)

Τα παιδιά στο Βυζάντιο έγραφαν πάνω σε πλάκα με κοντύλι και έσβηναν με  ένα μικρό σφουγγάρι. Εκτός από τις πέτρινες πλάκες υπήρχαν κι άλλες αλειμμένες με κερί. Σε αυτές έγραφαν με μυτερό καλάμι. Αυτά, λοιπόν, διαβάσαμε στο βιβλίο της ιστορίας μας. 
Οι μαθητές κατασκεύασαν κι αυτοί κέρινες πλάκες! Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό! Τους αξίζουν συγχαρητήρια!!. Οι κέρινες πλάκες τους τοποθετήθηκαν στο διάδρομο του πάνω ορόφου του σχολείου μας προκειμένου όλοι οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου να θαυμάσουν αυτές τις αξιόλογες κατασκευές.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Εορτασμός Πολυτεχνείου

 

Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014 τα δύο τμήματα της Ε΄τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μέσα από τα ποιήματα των μαθητών, τα τραγούδια τους, τα βίντεο που προβλήθηκαν, το προσκλητήριο των νεκρών  μεταφέρθηκαν όλοι  στα πέτρινα χρόνια της Δικτατορίας. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της Ε’ τάξης  που τίμησαν με τη γιορτή που ετοίμασαν τον όμορφο αγώνα των φοιτητών του 1973.

Τα βίντεο που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της γιορτής

 

Οι μαθητές του Ε1 μαζί με τους μαθητές του Ε2  γέμισαν τα ταμπλό της εισόδου του σχολείου με εικόνες από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

2014-11-17 11.08.07

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών των τάξεων Α και Β σε βιοτεχνία παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων στο Ψάρι Δήμου Γορτυνίας

DSCN1535

Στις 11 Νοεμβρίου 2014 οι τάξεις Α και Β διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη σε μεγάλη βιοτεχνία παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων που βρίσκεται στο χωριό Ψάρι του Δήμου Γορτυνίας. Οι μαθητές παρακολούθησαν την παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τους δόθηκε η δυνατότητα να παράγουν και αυτοί προϊόντα με πρώτες ύλες που τους παραχωρήθηκαν. Συζήτησαν και ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής, διανομής και διάθεσης των προϊόντων αυτών που παράγονται στην Αρκαδία. Επίσης, ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιοτεχνίας και επισκέφτηκαν το παλιό σχολείο του χωριού που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

DSCN1545

Προβολή βίντεο – έκθεση φωτογραφικού υλικού – συζήτηση – δράση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

2014-11-17 09.52.25

Στρατηγικός μαθησιακός στόχος: Η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα γεγονότα της 17 Νοέμβρη και τον αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία,  Παιδεία και Εργασία

Επιμέρους μαθησιακοί στόχοι:

Να γνωρίσουν η μαθητές τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν τους φοιτητές στην εξέγερση

Να υπάρξει βιωματική προσέγγιση της ιστορικής περιόδου μέσα από την αναζήτηση, επεξεργασία, ανάλυση , σύνθεση, ταξινόμηση, αξιολόγηση πληροφοριών.

Δράσεις μαθητών Ε2

Οι μαθητές συγκέντρωσαν υλικό για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και το παρουσίασαν στους συμμαθητές τους

Με βάση τα κείμενα του ανθολογίου που αναφέρονται στην εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973, πραγματοποιήθηκε εντός της τάξης συζήτηση, όπου κατατέθηκαν απόψεις για τις αιτίες και τα γεγονότα της εξέγερσης

Παρακολούθησαν βίντεο με τα γεγονότα της εξέγερσης των φοιτητών

Μαζί με τους μαθητές του Ε1 τμήματος στόλισαν τους διαδρόμους του σχολείου με φωτογραφικό υλικό από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Μαζί με τους μαθητές του Ε1 τμήματος διοργάνωσαν με επιτυχία την κύρια γιορτή στο χώρο του σχολείου που την παρακολούθησαν οι μαθητές όλων των τάξεων

Ημερομηνία εκδήλωσης: 17 Νοέμβρη 1914

2014-11-17 11.08.07

2014-11-17 08.17.00

2014-11-17 11.07.39

Προβολή φωτογραφικού υλικού – συζήτηση – δράση για την Ημέρα κατά της Φτώχειας

183357-starvation

Μαθησιακοί στόχοι:

Να κατανοούν οι μαθητές ότι μπορούν να μετέχουν στη βελτίωση της δικής τους ζωής, αλλά και της ζωής των άλλων.

Να λαμβάνουν μέτρα για να προστατέψουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που είναι

ευάλωτοι

Να βελτιώσουν τις ικανότητες ενεργητικής ακρόασης.

Να αναπτύξουν τις ικανότητες συνεργασίας και της επικοινωνίας.

Να μπορούν να επιλύουν προβλήματα.

Να αμφισβητούν την ισχύουσα κατάσταση.

Να αναλύουν τον κόσμο γύρω τους.

 

Δράσεις των μαθητών της Ε1

Οι μαθητές συγκέντρωσαν στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα και στον κόσμο

Συζήτησαν και προβληματίστηκαν για τις αιτίες που δημιουργούν την φτώχεια, τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Παρακολούθησαν στην αίθουσα προβολών βίντεο με εικόνες φτώχειας και εξαθλίωσης τόσο στη χώρα μας όσο και από άλλες χώρες

Νοέμβριος 2014

Η πυραμίδα της διατροφής

Οι μαθητές του Ε1 κατασκεύασαν τις δικές τους διατροφικές πυραμίδες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Η «Μεσογειακή διατροφή» χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

 

Έκανε διάσημη την Ελλάδα οδηγώντας τους ειδικούς ανά των κόσμο να στρέφουν τον ενδιαφέρον τους στο «φαινόμενο της Κρήτης» όπως ονομάστηκε, χάρη στη μακροζωία του πληθυσμού του νησιού. 

 

Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελείται από πολλούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (δημητριακά, λαχανικά, όσπρια και φρούτα), καθώς και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Υψηλή κατανάλωση οσπρίων
Υψηλή κατανάλωση δημητριακών (και ψωμιού)
Υψηλή κατανάλωση φρούτων
Υψηλή κατανάλωση λαχανικών
Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος
Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών
Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής είναι μια σχηματική απεικόνιση αυτών των διατροφικών οδηγιών. Η βάση της αναφέρεται σε τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ενώ η κορυφή της σε τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα να βρίσκονται στις ενδιάμεσες θέσεις.

Συνεπώς πρέπει να αποφεύγουμε τα τρόφιμα που βρίσκονται στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα δόντια μας

Δόντια, πολύτιμα εξαρτήματα

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν αν δεν είχαμε κανένα δόντι; Θα ήμασταν αστείοι και, το χειρότερο, δε θα μπορούσαμε να μασήσουμε την τροφή μας για να τη χωνέψουμε. Θα μπορούσαμε να πίνουμε μόνο υγρά.

Πόσα δόντια έχω; Σε τι χρησιμεύουν;

 Τα δόντια μας είναι σχεδιασμένα για τη λειτουργία που κάνουν. Τα μπροστινά, οι κοπτήρες, είναι ιδανικά για να κόβουν. Δίπλα από αυτά είναι οι κυνόδοντες, εξαιρετικοί για το σχίσιμο τροφών. Στα πλάγια και στο πίσω μέρος είναι οι προγόμφιοι και γομφίοι (τραπεζίτες), σχεδιασμένοι για να αλέθουν τις τροφές.

Οι μαθητές του Ε1 παρουσιάζουν ¨Τα δόντια ¨. Μια εργασία που έκαναν με πολύ κέφι και με μπόλικη φαντασία!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα δόντια χρειάζονται καθημερινή και προσεχτική φροντίδα, για να διατηρούνται γερά. Δόντια που δε βουρτσίζονται τακτικά κινδυνεύουν να καταστραφούν από την τερηδόνα.

 

Επίσκεψη στην έκθεση νομισμάτων του Ε2

Οι μαθητές του Ε2 με την καθοδήγηση του δασκάλου τους  δημιούργησαν  στην τάξη τους έκθεση ελληνικών νομισμάτων και  προσκάλεσαν το τμήμα μας  να την επισκεφτεί. Αποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση κι έτσι βρεθήκαμε στην τάξη του Ε2.  Αφού συζητήσαμε αρκετά πράγματα σχετικά με τα χρήματα , στη συνέχεια είδαμε από κοντά τα νομίσματα. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επίσκεψη των τάξεων Β, Γ και Δ στην Αεροπορία

DSCN1526

Στις 7 Νοεμβρίου 2014 τα τμήματα των τάξεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης Β1, Β2, Γ1, Γ2, Δ1 και Δ2 επισκέφτηκαν το στρατόπεδο της αεροπορίας στην Τρίπολη. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του στρατοπέδου, επισκέφτηκαν τον μετεωρολογικό σταθμό που λειτουργεί στη βάση της αεροπορίας καθώς και πολεμικά αεροσκάφη. Συζήτησαν για το έργο που γίνεται στο μετεωρολογικό σταθμό και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αεροσκάφη. Η ξενάγηση έγινε από αξιωματικό της αεροπορίας ο οποίος απάντησε και στις ερωτήσεις των μαθητών. Τέλος, η διοίκηση της αεροπορίας πρόσφερε εδέσματα στους μαθητές όταν αυτοί επισκέφτηκαν το κυλικείο της μονάδας.

DSCN1523

DSCN1529