DSC01568

Για να είναι το σχολείο μου χαρούμενο και ασφαλές για όλους μας!

 

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018, στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, ομιλία προς τα παιδιά με θέμα: “Για να είναι το σχολείο μου χαρούμενο και ασφαλές για όλους μας”

Αρχικά έγινε μία βιωματική προσέγγιση στα παιδιά, όπου, μετά από μία εισαγωγική εμπειρία χαλάρωσης – φανταστικού ταξιδιού, μιλήσαμε με τη βοήθεια καταιγισμού ιδεών εκ μέρους των παιδιών, για το τι χρειάζεται ώστε το σχολείο τους να είναι ένα χαρούμενο σχολείο.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία και, παρόλο το πλήθος και τις διαφορετικές ηλικίες, έδειξαν να απολαμβάνουν τη διαδικασία και να ενδιαφέρονται για τη συνέχεια.

Κατόπιν, μέσω βιωματικού για τη σημασία της προσεκτικής ακρόασης του άλλου, μιλήσαμε για την ενσυναίσθηση και για το πώς αυτή βοηθάει να λύνουμε τα προβλήματα επικοινωνώντας με μη βίαιο τρόπο.

Επίσης, πάλι με τη βοήθεια καταιγισμού ιδεών, μιλήσαμε για τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Η παρουσίαση διήρκησε μια ώρα.

Η ομιλία ήταν βιωματικού χαρακτήρα και απευθυνόταν σε όλα τα παιδιά του Σχολείου. Ομιλήτρια αλλά και εμψυχωτής των δράσεων ήταν η κ. Βερέμη Βικτωρία, Ψυχολόγος του ΚΕΔΔΥ Μαγνησίας

Στη συνέχεια τη θέση των παιδιών κατέλαβαν γονείς των μαθητών. Ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Σδρόλιας Κων/νος, ξεκίνησε με την στοχοθεσία και τις διατύπωση των προσδοκιών των συμμετεχόντων πάνω στο θέμα: “Μεγαλώνοντας συναισθηματικά υγιή και ισορροπημένα παιδιά”. Ακολούθησε η αυτοπαρουσίαση της ομιλήτριας και η διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος.

Η ομιλία της κ. Βερέμη Βικτωρίας, κινήθηκε πάνω στους εξής άξονες

  • αναγνωρίζω και κατανοώ τις ανάγκες και τα συναισθήματά μου αρχικά ώστε να μπορώ να αναγνωρίζω κι εκείνα των παιδιών μου

  • ακούω-κατανοώ-καθρεφτίζω τις ανάγκες και τα συναισθήματα του παιδιού μου

  • εμπιστεύομαι το παιδί μου-δεν το κρίνω-παίρνω στα σοβαρά αυτό που εκφράζει-το καθοδηγώ στην εξεύρεση δικών του λύσεων

  • διαδικασία σταδιακής αυτονόμησης του παιδιού μου σε ό,τι το αφορά (πχ μελέτη).

Τέλος άνοιξε η συζήτηση όπου συμμετείχε και ο Σχολικός Σύμβουλος. Η εντυπωσιακή

 συμμετοχή γονέων και κηδεμόνων στη συζήτηση, αλλά και η ενεργός εμπλοκή τους στις δομημένες ερωτήσεις που ανέπτυξαν στα πλαίσια του θέματος της ομιλίας, κατέδειξαν αφενός την ανάγκη διοργάνωσης αντίστοιχων εκπαιδευτικών δράσεων στοχευμένων στις ανάγκες των μελών της σχολικής κοινότητας και αφετέρου την επιτυχία της διοργάνωσης.

Βικτωρία Βερέμη, Ψυχολόγος: Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1963 στο Βόλο. Σπούδασε Ψυχολογία στην Πάντοβα Ιταλίας και ειδικεύτηκε στην Ψυχοσωματική στο Μιλάνο Ιταλίας. Έχει παρακολουθήσει επιμορφώσεις και σεμινάρια σχετικά με τις εξαρτήσεις, την ειδική αγωγή, το ψυχόδραμα, τη χαλάρωση, την ψυχολογία της κοινότητας κλπ. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Έχει εργαστεί σε δομές ψυχικής υγείας στην Παβία Ιταλίας, στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης,  στο δημόσιο ΙΕΚ Βόλου (ως διδάσκουσα μαθημάτων Ψυχολογίας), στην ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, σε κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ και από το 2002 έως σήμερα εργάζεται σε ΚΕΔΔΥ και ειδικά σχολεία.

Η ΤΣΑΝΤΑ

Η τσάντα στο σχολείο

Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι, με τη με αρ. πρωτ. Φ.7/219218 /Δ1/ 13-12-2017 εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ, καθιερώνεται η παραμονή της σχολικής τσάντας των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, στο σχολείο. H τσάντα των μαθητών/τριών παραμένει στο σχολείο την Παρασκευή, πριν από το Σαββατοκύριακο που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα.

Επισημαίνεται, ότι η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου.

Η δράση υλοποιείται με σεβασμό στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, με γνώμονα την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της σχολικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοκινητική) και με σκοπό να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων – παιδιών.

Σημειώνεται τέλος ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της μελέτης ή άλλων δημιουργικών εργασιών, τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες δύνανται να υλοποιούν κατ’ οίκον σε ατομική ή και ομαδική βάση, συνδυάζοντας ενίοτε τη διασκέδαση και το συνεργατικό πνεύμα με τη μάθηση.

Ο Σύλλογος διδασκόντων του Σχολείου μας μετά από διαλογική συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω Σαββατοκύριακα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν γιορτές και αργίες, έχοντας ως γνώμονα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να διευκολύνονται οι γονείς.

Ιανουάριος 2018

26 / 1 – 29 / 1

Φεβρουάριος 2018

16 / 2 – 20 / 2

Μάρτιος 2018

23 / 3 – 26 / 3

Απρίλιος 2018

27 / 4 – 30 / 4

Μάιος 2018

25 / 5 – 29 / 5

Ιούνιος 2018

  8 / 6 – 11 / 6

Ολόκληρη η εγκύκλιος:

ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Η ΤΣΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

         ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

DSC01549

ΓΙΟΡΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας φέτος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας.

Αρχικά, η εκπαιδευτικός Αγγλικών κ. Αποστολακοπούλου Σταυρούλα που, σε συνεργασία με τους δασκάλους των τάξεων Α και Β, κ.κ. Κουμπούρα Αποστολία και Πρίντζιο Δημήτρη, επιμελήθηκαν τη γιορτή, μίλησε για το μήνυμα  των Χριστουγέννων.

Ακολούθησε τραγούδι: «Το δέντρο των Χριστουγέννων» από τη χορωδία με τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών της Γ ΄τάξης, ενώ οι μαθήτριες της Α΄ τάξης Ελεάνα Παππά και Γεωργία Καραμπάση ως αγγελάκια των Χριστουγέννων καλωσόρισαν γονείς και παιδιά μουσικοκινητικά.

Στη συνέχεια οι μαθητές της Α΄ τάξης Ηλίας Μάμαλης και Ηλίας Τιμπλαλέξης απήγγειλαν το ποίημα «Έλα Χριστούλη μου».

Το σύνολο των μαθητών και μαθητριών της Α΄τάξης παρουσίασαν το έμμετρο δρώμενο οικολογικού περιεχομένου « Το κόψιμο των ελάτων» και η χορωδία, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Μουσικής, κ. Σιαμούρη Παναγιώτη, διάνθισαν τη γιορτή με ένα ακόμη τραγούδι.

Οι μαθητές και μαθήτριες της ΄Β τάξης, αναβιώνοντας τον σχεδόν ξεχασμένο μύθο των Καλικαντζάρων, συμμετείχαν στο κωμικό σκετς «Από Καλικάντζαροι… καλοί». Η γιορτή μας έκλεισε με το τραγούδι «Πάει ο παλιός ο χρόνος» από τη χορωδία.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά! Ευχόμαστε και του χρόνου, με ακόμη περισσότερη διάθεση για δημιουργία!

DSC01512

Η Ε΄τάξη στο Πάρκο των Ευχών

Έγραψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης.

Πάρκο των ευχών.

Όλοι στη ζωή μας έχουμε μια ξεχωριστή μέρα. Για εμάς αυτή η μέρα είναι όταν πήγαμε στο Πάρκο των ευχών στη Λάρισα με το Σχολείο μας.

Όλα άρχισαν την  Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, ένα όμορφο πρωινό. Στις 7:30 γεμάτη χαρά και προσμονή, φτάσαμε στο σχολείο. Εκεί αφού μετρηθήκαμε και κάναμε την προσευχή μας, ανεβήκαμε σιγά σιγά στο λεωφορείο, ανυπομονώντας να φτάσουμε στο Πάρκο.

Φτάσαμε! Κατεβήκαμε από το λεωφορείο και περιμέναμε στην είσοδο ανυπόμονοι μέχρι οι δάσκαλοί μας να ενημερωθούν για το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουμε. Εμείς με την κυρία μας και την ξεναγό ξεκινήσαμε και η πρώτη στάση ήταν στο εργαστήρι των ξωτικών.

 Εκεί φτιάξαμε κάτι όμορφα στολίδια που μετά τα κρεμάσαμε στο δένδρο του σπιτιού μας. Περπατώντας φτάσαμε σε ένα μικρό αλλά όμορφο κτίριο. Εκεί είδαμε μια φανταστική Χριστουγεννιάτικη ταινία. Μετά από αυτό συνεχίσαμε να περπατάμε και κάναμε στάση σε ένα μικρό μαγαζάκι για να φάμε. Εκεί κοντά υπήρχε κι ένα μαγαζάκι που πωλούσε μικροαντικείμενα, όπως σκουλαρίκια και δακτυλίδια, και πήραμε για δωράκια στους δικούς μας. Δίπλα από αυτό ήταν το σπίτι του Άι Βασίλη, μπήκαμε το είδαμε και όποιος ήθελε βγήκε και φωτογραφία μαζί του. Στο τέλος του δρόμου μας υπήρχε το «Λούνα Πάρκ». Εκεί μπήκαμε σε διάφορα παιχνίδια όπως το «music express» το «χαλί» και άλλα. Εκεί ξετρελαθήκαμε!!! Δεν θέλαμε να φύγουμε! Αλλά το πρόγραμμά μας τελείωσε, έτσι σιγά σιγά ανεβήκαμε στο λεωφορείο και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Αυτό το ταξίδι ήταν σαν όνειρο για εμάς κι ευχόμαστε να το ξανακάνουμε!!!

DSC01500

Ένας Συγγραφέας στο Σχολείο μας

«Η ΠΑΧΟΥΛΗ ΒΑΤΡΑΧΙΝΑ»

 Αυτή τη σχολική χρονιά οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ά και ΄Β και στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης  ασχολούνται με τα παραμύθια και τις αφηγήσεις, ως μέσο προώθησης της φιλαναγνωσίας, βελτίωσης των γενικότερων γλωσσικών και γνωστικών δεξιοτήτων των παιδιών, εμπλουτισμού των εμπειριών, όξυνσης της κρίσης και αντίληψής τους, καθώς και ευαισθητοποίησής τους επάνω σε σύγχρονα θέματα.

Υπό το πρίσμα αυτό διοργανώθηκε στο σχολείο μας στις 12 Δεκεμβρίου παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα παιδικών παραμυθιών κου Στέφανου Παπαδόπουλου «Η παχουλή βατραχίνα». Ένα τρυφερό παραμύθι για τη διαφορετικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, το σχολικό εκφοβισμό και την απομόνωση, ως αποτέλεσμα της σκληρής συμπεριφοράς που αναπτύσσουν συχνά τα παιδιά. Ακόμη, το παραμύθι, υμνώντας τη μητρική αγάπη, διδάσκει έμπρακτα πως η εξωτερική εμφάνιση δεν έχει καμιά σημασία μπροστά στην ομορφιά της ψυχής.

Κατά τη διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης, την οποία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και οι μαθητές/ήτριες της ΄Γ τάξης – παρόλο που δε συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα – έγινε ανάγνωση του παραμυθιού από τον ίδιο το συγγραφέα και οι κάρτες συναισθημάτων που χρησιμοποιήθηκαν παρέσυραν τα παιδιά σε ένα δημιουργικό παιχνίδι εσωτερικής έκφρασης. Η δραματοποίηση επιλεγμένων σκηνών ανέδειξε ταλέντα και τα παιδιά υποδύθηκαν ρόλους, έπαιξαν, χάρηκαν.

Ευχαριστούμε τον κύριο Στέφανο Παπαδόπουλο, καθώς και τη σύζυγό του, υπεύθυνη της καλλιτεχνικής επιμέλειας των βιβλίων του, κυρία Σοφία Δερέ για την τιμή που μας έκαναν. Επίσης ευχαριστούμε όλους τους μαθητές μας για την ένθερμη υποδοχή και συμμετοχή τους.

                                                                                    Η εκπαιδευτικός Αγγλικών

                                                                                    Σταυρούλα Αποστολακοπούλου

Στο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα η Δ΄ τάξη

 

Έγραψε η Ουρανία Θάνου, μαθήτρια της Δ΄τάξης.

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 πήγαμε στο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Ήταν μια υπέροχη ημέρα με ήλιο. Ξεκινήσαμε το πρωί στις 8:30 και φθάσαμε στις 10:00 περίπου.

Όταν κατεβήκαμε από το λεωφορείο πήγαμε κατευθείαν στο Μύλο και παρακολουθήσαμε τη διαδικασία του αλέσματος. Στη συνέχεια πήγαμε στο εργαστήρι της σοκολάτας και είδαμε πως γινόταν, δοκιμάσαμε και ήταν πολύ ωραία. Αμέσως μετά πήγαμε να γράψουμε γράμμα στο Αη Βασίλη. Επίσης πήγαμε να πάρουμε ζαχαρωτά κι όσοι ήθελαν μπορούσαν να πάρουν δώρα από τα μαγαζιά.

Περάσαμε και από το σπίτι της Νεράιδας του Φεγγαριού. Ακόμα πήγαμε στο σπίτι του  Αη Βασίλη όπου μας ρώτησε αν είμαστε καλά παιδιά και αν διαβάζουμε. Όταν βγήκαμε είδαμε τους δύο μεγάλους χιονάνθρωπους, μετά πήγαμε να φάμε και να μας βάψουν με διάφορα σχέδια, όπως χιονονιφάδες.

Η ώρα πέρασε ευχάριστα, ανεβήκαμε στο λεωφορείο και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κ. Ελένη που μας πρόσεχε και που δεν μας χάλασε κανένα χατίρι. Εύχομαι να ξαναπάμε και να περάσουμε τόσο πολύ όμορφα!!!

Γ1_2

Η Γ΄ τάξη στο Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα

Έγραψαν οι μαθητές της Γ΄τάξης

Στις 6 Δεκεμβρίου 2017, τα τμήματα της Γ΄ τάξης, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική – ψυχαγωγική εκδρομή με λεωφορείο, στο Μύλο των Ξωτικών, στα Τρίκαλα.

 Κάνοντας ένα υπέροχο ταξίδι φθάσαμε στα Τρίκαλα και αμέσως ξεναγηθήκαμε στο χώρο του Μύλου  και ενημερωθήκαμε για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών.

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο Σοκολάτας, το Φεγγαρόσπιτο της Νεράιδας, το σπίτι του Αη Βασίλη και το Ταχυδρομείο.

Έπειτα, τα παιδιά διασκέδασαν στο Λούνα – Πάρκ και ζωγράφισαν τα πρόσωπά τους στο face-painting.

Περάσαμε υπέροχα και αποχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις!!!

DSC01349

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας ατόμων με αναπηρία 3 Δεκεμβρίου, το σχολείο μας τη Δευτέρα στις 4 Δεκεμβρίου, προετοίμασε και παρουσίασε μία εκδήλωση με προσκεκλημένους τους μαθητές και τους δασκάλους του Ειδικού Δημοτικού Σχ. Αλμυρού. 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 9:00πμ, στην αυλή του Σχολείου με την παρουσίαση παιχνιδιών που συμμετείχαν οι μαθητές μας, βιώνοντας τις δυσκολίες και ανάγκες που έχουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα οποία επιμελήθηκε ο γυμναστής του Σχολείου μας κ. Τσιάτσιος Αλέξανδρος.

Στις 10:30πμ. υποδεχθήκαμε   τον προϊστάμενο, τους μαθητές και τους συνοδούς τους από το Ειδικό Σχολείο. Στη συνέχεια εισήλθαμε στο χώρο πολλαπλών χρήσεων όπου με την επιμέλεια των κ. Μπουζιώκα & κ. Ξηρομερήσιου, δασκάλες των τμημάτων, οι μαθήτριες των Γ1′ και Γ2′ τάξεων δραματοποίησαν το ποίημα “Η φίλη μας η Αργυρώ”, ένα ποίημα που αναφέρεται σε ένα ανάπηρο κοριτσάκι που μπορεί να κάνει ότι κάνουν και τα άλλα παιδιά και το παρουσίασαν στα παιδιά.

Στη συνέχεια, οι μαθητές των δύο τμημάτων της Τρίτης τάξης χόρεψαν, τραγούδησαν και έπαιξαν με χρώματα ζωγραφίζοντας τα πρόσωπά τους, καθώς τραγουδούσαν  “Το τραγούδι των χρωμάτων”.

Ο κ. Κυρίτσης, δάσκαλος της ΣΤ’ τάξης με τη βοήθεια μίας κατασκευής και μίας μαθήτριας, έδειξε στα παιδιά πώς αντιλαμβάνονται τα διάφορα αντικείμενα οι τυφλοί άνθρωποι με την ψηλάφηση.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δ/ντής του Ειδικού Σχολείου μίλησε στα παιδιά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στη ζωή τους και για τις προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και ο διευθυντής του Σχολείου, ευχαρίστησαν για την επίσκεψή τους, τους μαθητές και τους συνοδούς τους καθώς και τον προϊστάμενο του Ειδικού Σχολείου.