Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και Γ΄τάξη

Στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Με αφορμή την ημέρα αυτή, οι μαθητές της Γ’ τάξης, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, ετοίμασαν δύο αφίσες με αντιρατσιστικά συνθήματα και απήγγειλαν ομαδικά ένα ποίημα κατά του Ρατσισμού, που έγραψαν μόνοι τους.

ΕΙΡΗΝΗ

ΕΙΡΗΝΗ είναι Ελευθερία

ΕΙΡΗΝΗ είναι Αγάπη

ΕΙΡΗΝΗ είναι Παιχνίδι

ΕΙΡΗΝΗ είναι Φιλία

ΕΙΡΗΝΗ είναι Φροντίδα

ΕΙΡΗΝΗ είναι Ισότητα

ΕΙΡΗΝΗ είναι όλα αυτά μαζί

ΕΙΡΗΝΗ δεν είναι πόλεμος

Ο Ρατσισμός δεν είναι Ειρήνη ….

DSC01828

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ και Στ΄τάξη

Έγραψαν οι μαθητές της Στ΄τάξης

Τι είναι ρατσισμός

Ο ρατσισμός είναι το δόγμα που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα όπως π.χ. εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά κ.α., προκειμένου να αναγάγει μια ομάδα αντίστοιχα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική), ως υπέρτερη άλλων. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στη λέξη (εκ της Ιταλικής “ράτσα” razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός.

Ρατσισμός σημαίνει καχυποψία ακόμα και περιφρόνηση απέναντι στα άτομα που έχουν διαφορετικά φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από ότι οι άλλοι άνθρωποι. Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων έναντι μιας άλλης ομάδας.

Ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο προκαλεί κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων, προκαλώντας έντονα φαινόμενα ΒΙΑΣ.

Ποίημα

Είμαι μαύρος

Είμαι λευκός

Είμαι κίτρινος

Είμαι κόκκινος

Είμαι ένας έγχρωμος ποιητής

Αλλά πάνω απ’ όλα…

Είμαι ένας άνθρωπος, όπως όλοι σας!

PARELASI_1

Παρέλαση 25ης Μαρτίου 2018

Στην καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στην πόλη μας, πήρε μέρος όπως κάθε χρόνο και φέτος το σχολείο μας. Οι μαθητές μας με τις οδηγίες του γυμναστή κ. Τσιάτσιου Αλέξανδρου, παρέλασαν με υπερηφάνεια και πειθαρχία κι έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση με το παράστημά τους. Πολλά συγχαρητήρια ανήκουν στους μαθητές και τον γυμναστή μας.

Σχολική γιορτή 25ης Μαρτίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στο Σχολείο μας η επέτειος της επανάστασης της 25 Μαρτίου 1821.

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, στην κατάμεστη από γονείς και παιδιά αίθουσα εκδηλώσεων , οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης, παρουσίασαν με ιδιαίτερη επιτυχία δύο θεατρικά (Μεσολογγίτισσες και Αραπίτσα), όπως και ποιήματα.

Η χορωδία αποτελούμενη από μαθητές και μαθήτριες της Δ΄και Ε΄ τάξης απέδωσε εύηχα διάφορα τραγούδια, υπό τις οδηγίες του μουσικού του Σχολείου μας κ. Παναγιώτη Σιαμούρη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δάσκαλος της Στ΄τάξης κ. Θεόδωρος Κυρίτσης, που είχε και την επιμέλεια της γιορτής.

Η γιορτή έκλεισε όπως πάντα με τον Εθνικό μας Ύμνο.

Πολλά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες!!!

DSC01721

Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας

Στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στα σχολεία στις 6 Μαρτίου, οι υπεύθυνες εκπ/κοί Ξηρομερησιου Αναστασία, Μπουζιωκα Χρυσούλα, Αποστολακοπουλου Σταυρούλα και ο γυμναστής Τσιατσιος Αλέξανδρος οργάνωσαν μια μουσικοκινητική δραστηριότητα υπό τον ήχο του τραγουδιού “Μια νέα αρχή” και σχημάτισαν στο έδαφος το σύνθημα “ΌΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ”.

Στη συνέχεια, μίλησαν στα παιδιά για τις μορφές της βίας, δίνοντας έμφαση στην ηλεκτρονική βία, για τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται και για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί!!!

ΚΑΡΑ_2

Ο Καραγκιόζης στο σχολείο μας

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, οι μαθητές του Σχολείου μας παρακολούθησαν την Παράσταση σύγχρονου θεάτρου Σκιών με ζωντανή μουσική (σαντούρι –τζουράς –τραγούδι)  και νέα δραματουργία του σκηνοθέτη- Καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Βουλτσίδη με το έργο: «Ο Καραγκιόζης στο κυνήγι της χαμένης αρμονίας». 

Το  έργο διαπραγματεύεται το θέμα της χαμένης ισορροπίας μέσα στον σύγχρονο κόσμο, κι αναλαμβάνει ο Καραγκιόζης την περιπέτεια, να βρει, που και σε τι είναι κρυμμένα  σήμερα τα κλειδιά της αρμονίας.

Τα παιδιά πρώτιστα ενθουσιάστηκαν με τη μουσική και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και ιδιαίτερα με το σαντούρι.

Επίσης είχαν την ευκαιρία αρκετοί μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας να συμμετέχουν ενεργά στην «Ονειριάδα», δηλαδή να αφηγηθούν χρησιμοποιώντας τις φιγούρες του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη ένα όνειρό τους, στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, φτιάχνοντας τη δική τους παράσταση θεάτρου σκιών.

Το σημείο που ενθουσίασε και διασκέδασε αφάνταστα τα παιδιά ήταν ο αστείος διάλογος ανάμεσα στον Καραγκιόζη και τα παιδιά του αναφορικά με την πρόοδό τους στα σχολικά μαθήματα.

ΚΑΡ_6

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Έγραψαν οι μαθητές της Στ΄τάξης

Την Πέμπτη15 Μαρτίου 2018 η Στ΄τάξη “φιλοξένησε” ιατρική ομάδα από το ΠΕΔΔΥ Μαγνησίας, η οποία αποτελούνταν από τις κυρίες, Κυπαρίση Χαρίκλεια, Μίχτη Άννα και Κουτίνα Αθανασία, οι οποίες μας έδειξαν τις πρώτες βοήθειες.

Στην αρχή αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα με τη φωτεινότητα του προτζέκτωρα, αλλά σύντομα βρέθηκε τρόπος και το πρόβλημα λύθηκε. Όλοι τη μέρα οι κυρίες μας έδειχναν πώς να αντιμετωπίσουμε διάφορες περιπτώσεις, όπως το κάψιμο, περίπτωση κατάρρευσης, τσιμπήματα, αιμορραγίες και τραυματισμούς σε όλα τα μέρη του σώματος.

Μας έδειξαν το σωστό τρόπο αντιμετώπισης κάποιου αναπάντεχου ατυχήματος, μέχρι να επέμβει το πλήρωμα του ασθενοφόρου που έχουμε καλέσει ήδη. Πιο πολύ μας εντυπωσίασε η μέθοδος καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης ή πιο απλά «ΚΑΡΠΑ», που χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που το άτομο καταρρεύσει και δεν αναπνέει.

Ότι μάθαμε ήταν χρήσιμο και αναγκαίο να το ξέρουμε. Ελπίζουμε αν τύχει ποτέ κάτι τέτοιο, να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Ευχαριστούμε τις κυρίες για όσες πληροφορίες μας έδωσαν.

ΚΤΗΝ_1

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Έγραψαν οι μαθητές της Στ΄τάξης

Στις 14 Μαρτίου 2018, επισκεφθήκαμε την ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΕ στην Μαγκανίτσα Πλατάνου.

Πρωί πρωί όλο κέφι, ανεβήκαμε στο λεωφορείο του Δήμου μας και ξεκινήσαμε την εκδρομή μας. Μόλις φτάσαμε αντικρύσαμε μπροστά μας το εργοστάσιο και το υπέροχο τοπίο με αρωματικά φυτά. Εκεί μας περίμενε ο κ. Βασίλης Βασιλάκης, ο οποίος ήταν ο ξεναγός μας, αλλά και ο διευθυντής της μονάδας.

Πρώτα επισκεφθήκαμε το στάβλο με τα θηλυκά πρόβατα που ήταν έτοιμα να γεννήσουν, στη συνέχεια το στάβλο με τα αρσενικά και τέλος το στάβλο με τα’ αρνάκια.

Έπειτα πήγαμε στο αρμεκτήριο όπου εκεί μου έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο αρμέγουν τα πρόβατα. Αργότερα πήγαμε στο πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Εκεί προσκυνήσαμε τις εικόνες και συζητήσαμε διάφορα θέματα σχετικά με το τυροκομείο, όπως ποσότητα γάλακτος ανά προβατίνα, είδη τυριών, η εξαγωγή τους σε άλλες χώρες και τις ράτσες των προβάτων (Λοκόν, Χιώτικα …)

Εδώ τελείωσε η συζήτηση και η ξενάγηση. Αφού ευχαριστήσαμε τον κ. Βασιλάκη για τις πληροφορίες που μας έδωσε, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

DSC01668

Η αυτοεκτίμηση στην Δ΄ τάξη!

Έγραψε η Ουρανία Θάνου, μαθήτρια της Δ΄τάξης

Πριν από λίγο καιρό μας επισκέφθηκε μια κυρία από την «Πρόταση Ζωής» και μας μίλησε για την αυτοεκτίμηση.

Μας είπε πρώτα απ’ όλα πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας. Αμέσως μετά μας είπε ότι κανένας δεν πρέπει να καπνίζει και να πίνει πολύ αλκοόλ γιατί κάνει κακό στην υγεία του κάθε ανθρώπου. Μας εξήγησε ότι δεν πρέπει να βρισκόμαστε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, τάμπλετ αλλά και κινητού τηλεφώνου διότι κάνει κακό στα μάτια αλλά μπορεί και να κολλήσουμε εκεί. Στη συνέχεια ρώτησε τα ονόματά μας και τι μας αρέσει να κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, αλλά και τι πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι να κάνουμε. Όταν όλα τα παιδιά είχαν απαντήσει στη ερώτηση, μας έδωσε να χρωματίσουμε ένα μετάλλιο, όπου μέσα έπρεπε να σχεδιάσουμε σε πια δραστηριότητα είμαστε  καλύτεροι. Αφού τελειώσαμε όλα τα παιδιά, σηκωθήκαμε όλοι όρθιοι και παρουσίασε ο καθένας το έργο του. Πολλά παιδιά σχεδίασαν το ποδόσφαιρο, άλλα το βόλεϊ, το μπάσκετ, το σχοινάκι, τη ζωγραφική και άλλοι να φροντίζουν ζώα.

Στο τέλος σηκωθήκαμε όρθιοι όλοι μαζί και κάναμε ένα μεγάλο κύκλο, εκεί ο ένας έλεγε στον άλλο τι ωραία χαρακτηριστικά έχει, αυτά μπορεί να ήταν γυαλιά, παπούτσια, ρούχα αλλά και ότι άρεσε στο άλλο παιδάκι, δηλαδή του έλεγε ένα κομπλιμέντο. Για παράδειγμα ένα παιδί έλεγε στο άλλο ότι έχει ωραία μάτια κ.τ.λ.

Ευχαριστούμε την κ. Δήμητρα που ήρθε και μας μίλησε και μέσα από τα παιγνίδια που παίξαμε, γνωρίσαμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και μετά τους άλλους και περάσαμε πολύ ωραία!!!.

DSC01674

Οδοντίατρος στο Σχολείο μας

Το οδοντιατρείο του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, της Μονάδας Υγείας ΠΕΔΥ ΒΟΛΟΥ, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από Επαγγελματίες Υγείας, υλοποιώντας πρόγραμμα Οδοντιατρικού Ελέγχου και Ενημέρωσης, της περιοχής ευθύνης του, επισκέφθηκε το σχολείο μας την Πέμπτη 1ηΜαρτίου 2018.

Η οδοντιατρική ομάδα αποτελούνταν από την κ. Κορωναίου Μαρία, οδοντίατρο και τη νοσηλεύτρια, Μπουκουβάλα Ευμορφία.

Η οδοντίατρος κ. Κορωναίου Μαρία μίλησε στους μικρούς μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Σχολείου μας, για το πώς μπορούν να προστατεύουν τα δόντια τους έτσι ώστε να είναι γερά.

Παρουσιάστηκαν οι σωστοί τρόποι βουρτσίσματος των δοντιών και τα παιδιά ενημερώθηκαν για την τερηδόνα.

Οι μαθητές κατανόησαν ότι με τη σωστή διατροφή και το συχνό και σωστό βούρτσισμα αποκτούμε γερά δόντια και καλύτερη υγεία.

Τέλος με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών, η υπεύθυνη της οδοντιατρικής ομάδας εξέτασε έναν έναν τους μικρούς μαθητές, τους ενημέρωσε και κατέγραψε τα προβλήματα που προέκυπταν.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστεί θερμά την κ. Κορωναίου και την ομάδα της για την επίσκεψη, ενημέρωση, εξέταση  των μαθητών της Σχολικής μας μονάδας, αλλά και για την άψογη συνεργασία.