“ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ “

 

 

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της τοπικής εφημερίδας Λαός του Αλμυρού, συμμετείχαμε στο διαγωνισμό κατασκευής με παλιές εφημερίδες.                                                                                                                                                       Οι μαθητές του σχολείου , με την βοήθεια των δασκάλων τους , παρουσίασαν καταπληκτικές δημιουργίες. Χωρισμένοι σε μικρές ή μεγάλες ομάδες, βάζοντας φαντασία και μεράκι, επιδόθηκαν με τεχνική άφταστη,σε κόψιμο, κόλλημα, πλέξιμο και  σύνθεση των έργων τους.Παράλληλα κάνοντας πράξη την ανακύκλωση της παλιάς εφημερίδας, έγινε αντιληπτό από τους μαθητές πως με άχρηστα υλικά, μπορούμε να φανταστούμε, να δημιουργήσουμε, να διακοσμήσουμε, να διασκεδάσουμε !!!!!!

τι χρειαστήκαμε;;….ψαλίδι, κόλλα, χαρτόνι, κορδέλα, μπαλόνι, σημαία….μπόλικο μεράκι, πολλή φαντασία, μερικές διαφωνίες, άφθονο γέλιο,τη φωνή….”τέλειωσε η κόλλαααα “….και στο τέλος….χαμόγελα…..

20150330_11575620150330_115831

20150330_11592620150330_11595220150330_120015

ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ

Γ΄ΤΑΞΗ:   ” ΤΟΠΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

DSC00844DSC00846

Υπεύθυνη εκπ/κός: Ζαβού Ελένη

 Εργάστηκαν οι μαθήτριες: Πάντου Χριστίνα., Τσιάτσου Ευαγγελία, Λιάπη Μαρία, Μπαρασίμα Μελίσσα, Ραμάι ‘Αννα, Σπανού Ελπίδα, Τσιαμανή Ευαγγελία, Πατσέα Μαρία, Καρύδη Νάνσυ, Σούλα Αλέσια, Σούλα Χριστίνα

Ε΄ΤΑΞΗ:” ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ”

DSC00850

 

Υπεύθυνες εκπ/κοί: Παπάντου Στέλλα, Κουμπούρα Αποστολία, Ιωαννίδου Ζωή

Εργάστηκαν οι μαθητές:Τσάπρας Νίκος, Κρομμύδας Χρήστος, Σιάνος Δημήτρης, Κοντινάκης Μάνος, Γιαννουλάκης Θανάσης, Τζαφλέρης Γιώργος, Τούντορ Ντανιέλ, Μπούσης Θανάσης.

 

 

ΣΤ΄ΤΑΞΗ:“ΤΟ ΨΑΡΙ “

DSC00847

Εργάστηκαν οι μαθητές: Γκάκγας Ιωάννης, Τετριμίδας Παναγιώτης, Μαμούρας Αποστόλης

 

 

Ε΄- ΣΤ΄ΤΑΞΕΙΣ: “Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ”

DSC00886         DSC00890

Υπεύθυνη εκπ/κός : Ξηρομερήσιου Αναστασία

Εργάστηκαν οι μαθήτριες: Τσίγκου Κατερίνα, Ζαβού Χρύσα, Γιαννακού Αλεξάνδρα, Περγάμαλη Ματίνα, Νανά Βασιλική, Κουφογιάννη Φωτεινή, Σκόρρα Μαρία, Παπαδοπούλου Μαριάννα, Μπαζή Ιωάννα, Κοντούρη Βανέσα

 

DSC00862DSC00860

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ΑΛΜΥΡΟΥ

20150317_112052

Σε συνεργασία με τους μαθητές και το εκπ/κό προσωπικό του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αλμυρού , πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας  ένα μικρό  παζάρι Πασχαλινής λαμπάδας.

Τα δημιουργήματα των παιδιών του Ε.Ε.Ε. Κ. ενθουσίασαν τους μαθητές του σχολείου μας , ιδιαίτερα τα παιδιά των μικρών τάξεων, που επέλεξαν  λαμπάδες της αρεσκείας τους.

20150317_123625

20150317_123555

 

 

 

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!

download

1.Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2015 , θα πραγματοποιηθεί προβολή από τον πατήρ Ευσατάθιο Βαρβαρέλη , στο χώρο του χολείου μας, με θέμα “Οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα – Ήθη και Έθιμα¨

2. Την Παρασκευή 3 Μαρτίου θα παραγματοποιηθεί εκκλησιασμός των μαθητών , στον ιερό ναό Ευγγελίστριας Αλμυρού.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

images

Με πολύ ενθουσιασμό γιορτάστηκε η Διπλή Γιορτή της 25ης Μαρτίου , στο σχολείο μας.

Η γιορτή οργανώθηκε και παρουσιάστηκε από τις τάξεις Ε΄και ΣΤ΄. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί οι δασκάλες των τάξεων Ξηρομερήσιου Αναστασία και Παπάντου Στυλιανή. Την χορωδία με τους υπέροχους ύμνους και τα εθνικά τραγούδια είχε προετοιμάσει άψογα, η μουσικός του σχολείου μας Κούτσικου Άννα.

Τα παιδιά αναπαράστησαν με μοναδικό τρόπο τον ‘ Όρκο της Φιλικής Εταιρείας’, τον αγώνα και τις θυσίες  όλων των Ελλήνων, αντρών και γυναικών, για την ελευθερία της πατρίδας,  της Ελλάδας μας!!

DSC00787

DSC00797 DSC00799 DSC00805 DSC00807 DSC00808 DSC00815 DSC00816 DSC00821 DSC00839

 

ΕΝΙΚΟΣ – ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟΣ

images (5)

 

 

1. Να βάλεις στον πληθυντικό τα ονόματα των φράσεων:

η ώρα της εργασίας,  ………………………………………………………

η ιστορία της γιαγιάς, ………………………………………………………

η πονηριά της αλεπούς,  …………………………………………………………

η αλλαγή της εκπομπής,  …………………………………………………………..

η φωνή της σάλπιγγας,  ………………………………………………………………..

 

2. Να βάλεις στον Ενικό τα ονόματα των φράσεων:

οι χαρές των μητέρων,  …………………………………………………..

οι βλάβες των γραμμών,  …………………………………………………………..

οι δουλειές των γυναικών,  ……………………………………………………….

οι κάμαρες των κατοικιών,  …………………………………………………………….

( Γ. Β. Παπαναστασίου)

 

“Αιολική γη” Ηλία Βενέζη …(απόσπασμα)

Ο Ηλίας Βενέζης (πραγματικό όνομα Ηλίας Μέλλος, Αϊβαλί, 4 Μαρτίου1904Αθήνα, 3 Αυγούστου1973 ) ήταν Έλληνας συγγραφεας, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έγινε γνωστός για τα μυθιστορήματά του Αιολική Γη, Το νούμερο 31328 και το θεατρικό έργο Μπλοκ C

.images (1)

Ο παππούς ήταν ένας μεγαλόσωμος άντρας, γεμάτος υγεία παρ΄όλα τα εβδομήντα του χρόνια, κι ήταν γενναία καρδιά. Όλη τη ζωή του την πέρασε στα Κιμιντένια, μια σκληρή ζωή, ίσαμε που ν΄αναστηθεί το υποστατικό. Ωστόσο απ΄τη δύσκολη εκείνη ζωή το μόνο σημάδι που έμεινε ήταν βαθιές χαρακιές στο πρόσωπό του, τίποτ΄άλλο. Στα γαλανά μάτια του βασίλευε παιδική αγαθότητα, και στα χείλια του, άμα γελούσε, έλαμπε η καλοσύνη του κόσμου. Σ΄έναν κιαγιά είχε αναθέσει την κυβέρνηση του υποστατικού. Γι΄αυτό μπορούσε όλη τη μέρα να είναι ντυμένος με τ΄ακριβά τα ρούχα του από τσόχα, ραμμένα με την πιο αυστηρή παράδοση των Αϊβαλιωτών βρακάδων.

Είχε μιαν απερίγραπτη ευαισθησία στο ντύσιμό του, και ποτές δε θυμούμαι να τον είδα αφρόντιστο όλα τα καλοκαίρια που ζούσαμε κι εμείς στο κτήμα. Δεν ήξερε διόλου γράμματα, γι΄αυτό τον βοηθούσε στους λογαριασμούς η πιστή του συντρόφισσα, η γιαγιά μου. Φαίνεται πως όλες οι γιαγιάδες είναι τρυφερά πλάσματα, αλλά η δική μου ήταν το πιο γλυκό και το πιο ήρμο πρόσωπο μέσα σ΄όλες τις γιαγιάδες του κόσμου.

Πέρασε μαζί με τον παππού όλες τις πίκρες κι όλες τις δυσκολίες της ζωής, είδε πλάι του ν΄ανασταίνουνται από χρόνο σε χρόνο τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δέντρα, τα κλήματα. Ένα μεγάλο μέρος απ΄το έργο τούτο ήταν  έργο της……..

  • καγιάς = επιστάτης
  • υποστατικό = κτήμα

 

Να μεταφέρεις το παραπάνω κείμενο σε χρόνο παροντικό .Κάνε τις απαραίτητες αλλαγές χρόνου στα ρήματα     (όπου είναι δυνατόν)

1. Την Τρίτη 17/3/2015, θα γίνει έκθεση Πασχαλινής λαμπάδας , από το Ειδικό Σχολείο Αλμυρού. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην αίθουσα υποδοχής του σχολείου.

2. Ο εορτασμός της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου , θα πραγματοποιηθεί στις 20/3/2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Την γιορτή οργάνωσαν οι μαθητές των Ε΄και ΣΤ΄τάξεων με τις δασκάλες τους και την υπεύθυνη εκπ/κό μουσικής.

3. Το σχολ. έτος 2012-2013 το σχολείο μας , και ειδικότερα η ΣΤ΄ τάξη με την δασκάλα της , Ξηρομερήσιου Αναστασία, ασχολήθηκε με τον Σχολικό Εκφοβισμό, στα πλαίσια του Προγράμματος Αγωγής Υγείας.

Την εργασία θα παρουσιάζουμε ανά τμήμα, στην ειδική κατηγορία που δημιουργήσαμε “ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ”. 

Παρακαλούμε να επισκέπτεστε και να διαβάζετε την εργασία , η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

<>

                                                        1

Εργασία της Ξηρομερήσιου Αναστασίας , δασκάλας του 5ου Δημ. Σχολείου Αλμυρού.

Πρόγραμμα Αγωγής υγείας         Σχολικό έτος 2012 – 2013

….Με τον όρο “εκφοβισμός” μεταφράζουμε την αγγλική λέξη “bullyng”, ενώ ο όρος “bully”, που περιγράφει αυτόν που εκφοβίζει μεταφράζεται ως ”νταής”, “τσαμπουκάς” και ”μάγκας”.

Σύμφωνα με το λεξικό Μπαμπινιώτη (1998), ο όρος αρχικά χαρακτήριζε τον γενναίο άνθρωπο. Αργότερα , όμως, προσέλαβε ειρωνική σημασία και χαρακτηρίζει πλέον αυτόν που παριστάνει τον γενναίο ενώ δεν είναι.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου της Παιδικής Υγείας και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης, το 17% των ερωτηθέντων μαθητών έχουν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού, το 19% έχουν καταστεί θύτες ενώ το 6% έχουν υπάρξει και θύτες και θύματα.

…….Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το “Χαμόγελο του Παιδιού” για τον σχολ. εκφοβισμό στην Ελλάδα, θύματα έχουν πέσει , κατά δήλωσή τους, το 32% των Ελλήνων μαθητών, ενώ το 32% έχουν υπάρξει δράστες, με πιο συνηθισμένες μορφές εκφοβισμού τη χρήση κοροιδευτικών ονομάτων, τα σπρωξίματα, τα χτυπήματα και τα πειράγματα για την εξωτερική εμφάνιση.

Μαθητές με κακή σχολική επίδοση παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά θυματοποίησης που φτάνουν το 42,86%.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μόνο το 67% των θυμάτων μίλησε γι αυτό που συνέβη, κυρίως σε φίλο ή συμμαθητή σε ποσοστό 36,78% ή στους γονείς σε ποσοστό μόλις 28,36%

Τα υπόλοιπα παιδιά δεν το έκαναν από ντροπή ή φόβο, ενώ σε ποσοστό 14,7% επειδή πίστευαν ότι κανένας δεν μπορεί να τα βοηθήσει.

Οι περισσότερες ελληνικές έρευνες συμφωνούν στο εύρημα πως το φύλο παίζει άμεσο ρόλο στην άσκηση σωματικής βίας. Τα αγόρια ασκούν σωματική βία σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα κορίτσια ενώ τα κορίτσια αναμειγνύονται σε περιστατικά λεκτικού εκφοβισμού.

                                                            images

9ος ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

images

Στις 6 Μαρτίου 2015, οι μαθητές των τάξεων Ε΄και ΣΤ΄, έλαβαν μέρος στον 9ο Μαθηματικό Διαγωνισμό “Παιχνίδι και Μαθηματικά” της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Από την εξέταση των γραπτών, οι δασκάλες των παραπάνω τάξεων , διαπίστωσαν πως τα παιδιά δυσκολεύτηκαν σε κάποια θέματα. (Σε δύο θέματα η ΣΤ΄και σε ένα η Ε΄)

Ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου, τους συγχαίρει για την καθολική συμμετοχή τους και τους υπενθυμίζει πως σημασία έχει η συμμετοχή ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

“Εμείς σας καμαρώνουμε όλους παιδιά”

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ….5 /3/2015

Οι μαθητές του σχολείου μας , με τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, παρακολούθησαν παραστάσεις Καραγκιόζη , στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού.

Δόθηκαν δύο παραστάσεις. Την πρώτη με τίτλο “Καπετάν Τρομάρας”,παρακολούθησαν οι μαθητές των τάξεων Α΄, Β΄, Γ΄. Την δεύτερη με τίτλο “Η Αθήμα τη νύχτα” ,παρακολούθησαν οι μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄ΣΤ των δύο σχολείων.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις φιγούρες και τους διαλόγους…. συμμετείχαν καθ΄όλη την διάρκεια των παραστάσεων και στο τέλος ο Καραγκιοζοπαίχτης , τους παρουσίασε , πίσω από το πανί, τις φιγούρες και τον τρόπο που γίνεται η παράσταση.

download