DSC01329

Η γιορτή του Πολυτεχνείου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάστηκε στο Σχολείο μας η επέτειος της 17 Νοέμβρη.  Τη γιορτή διοργάνωσε όπως είχε προγραμματιστεί η Δ΄ τάξη με τη δασκάλα τους κ. Ζαβού Ελένη.

Η γιορτή ξεκίνησε με ομιλία από τη Δασκάλα της Δ΄τάξης κ. Ζαβού Ελένη, στη συνέχεια παρουσιάστηκε το χρονικό του Πολυτεχνείου καθώς και ποιήματα, ενώ ενδιάμεσα ακούστηκαν τραγούδια σχετικά με την επέτειο, από τα παιδιά της χορωδίας των τάξεων Ε΄& Στ΄ τάξεων, με επιμέλεια του Μουσικού του Σχολείου, κ. Σιαμούρη Παναγιώτη.

Επίσης η γιορτή περιλάμβανε και ηχητικά ντοκουμέντα της ημέρας του Πολυτεχνείου.

Συγχαρητήρια σε όλα μας τα παιδιά!

DSC01259

Εορτασμός της Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος από το Σχολείο μας, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τη γιορτή διοργάνωσε όπως είχε προγραμματιστεί η Ε΄ τάξη. Έτσι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 10:00πμ, οι μαθητές της παραπάνω τάξης καθώς και οι μαθητές της χορωδίας, παρουσίασαν μπροστά στους συμμαθητές και στους γονείς τους αυτά που είχαν ετοιμάσει.

Η γιορτή ξεκίνησε με ομιλία από τη Δασκάλα της Ε΄τάξης κ. Σέτσικα Ευτυχία. Συνεχίστηκε με ανάγνωση του χρονικού της «Νίκης», με ποιήματα και σκετς, ενώ ενδιάμεσα ακούστηκαν τραγούδια σχετικά με την επέτειο, από τη χορωδία που πλαισίωναν οι μαθητές της Στ΄τάξης με την καθοδήγηση του δασκάλου της Μουσικής κ. Σιαμούρη Παναγιώτη.

Την επιμέλεια της γιορτής είχε η δασκάλα της Ε΄τάξης κ. Σέτσικα. Μετά το τέλος της γιορτής ο Διευθυντής του σχολείου έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που πήραν μέρος στην παρουσίαση της γιορτής.Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017 ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες οδηγήθηκαν από το Διευθυντή του σχολείου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια από τις αρχές του τόπου. Στη συνέχεια η σημαία με τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί και με την καθοδήγηση του γυμναστή κ. Τσιάτσιου Αλέξανδρου και δασκάλας κ. Αναστασίας Ξηρομερήσιου, παρέλασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης μας.

Συγχαρητήρια σε όλα μας τα παιδιά!

DSC01162

«Αθλούμαι – Χαράζω το μέλλον»

Και φέτος, το σχολείο μας συμμετείχε στον εορτασμό της 4ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού με κεντρικό σύνθημα : «Αθλούμαι – Χαράζω το μέλλον».

Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στο προαύλιο του σχολείου μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες  συμμετείχαν σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις και δραστηριότητες.  Αρχικά, πραγματοποιήθηκε σχετική ομιλία από τον Κ.Φ.Α. Τσιάτσιο Αλέξανδρο και έγινε προβολή βίντεο συναφούς θεματολογίας. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές.

Το σχολείο διακοσμήθηκε με εικαστικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες ( κατασκευή πανό από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης με το σύνθημα: «Αθλούμαι – Χαράζω το μέλλον» και δημιουργία κολάζ από τους μαθητές των Γ1’ και Γ2’ τάξεων).

Στη συνέχεια, τα παιδιά έλαβαν μέρος σε παιχνίδια και αγωνίσματα στο προαύλιο του σχολείου.

Τα παιδιά της Α’ τάξης  έπαιξαν  το παιχνίδι: «Το μανιτάρι».

Τα παιδιά της  Β’ τάξης  έπαιξαν  το παιχνίδι: «Το γεράκι».

Τα παιδιά των  Γ1’, Γ2’  και  Δ’ τάξεων  έπαιξαν σκυταλοδρομίες.

Οι μαθήτριες των Ε’ κι ΣΤ’ τάξεων έπαιξαν αγώνα βόλεϊ.

Οι μαθητές των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων έπαιξαν αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

DSC01263

KANEIΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ…

Το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) και της βίας στα σχολεία παρουσιάζει αυξανόμενες διαστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Εστιάζοντας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, αποφασίσαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας δραστηριότητες και πρακτικές ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης των μαθητών μας.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με τα παραδοσιακά παιχνίδια της αυλής με σκοπό να προωθήσουμε τη μεταξύ τους συνεργασία και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

1ο παιχνίδι … το «τζαμί» και συνεχίζουμε!!!!

Ακολούθησε προβολή ταινίας μικρού μήκους με θέμα τη σχολική βία με σκοπό τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση των παιδιών.

1η ταινία … «Ο μικρός ήρωας» και συνεχίζουμε!!!

Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό με φυλλάδια εργασιών, δραματοποίηση παραμυθιών και άλλων δραστηριοτήτων αλλά κυρίως με πολλή, πολλή, πολλή συζήτηση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σύνθημά μας:  KANEIΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ

DSC01143

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ

Γράφει η εκπαιδευτικός Αγγλικών

Σταυρούλα Αποστολακοπούλου

            Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2001 και από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Η μέρα αυτή αποτελεί μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν μαθητές και κοινό προς την εκμάθηση των ξένων γλωσσών, να προωθηθεί η πλούσια γλωσσική ποικιλομορφία της Ευρώπης και η δια βίου μάθηση των γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.

            Φέτος οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Δ, Ε και ΣΤ του σχολείου μας ασχολήθηκαν στο μάθημα των Αγγλικών με τρεις διαφορετικές δραστηριότητες. Τα παιδιά της ΄Δ τάξης σε Φύλλο Εργασίας που τους δόθηκε με θέμα ‘το δέντρο’ και τα μέρη του γνώρισαν τις αντίστοιχες λέξεις σε πέντε διαφορετικές γλώσσες. Αφού επέλεξαν τη γλώσσα που τους άρεσε περισσότερο ή  τους έκανε εντύπωση συμπλήρωσαν τις λέξεις αντιστοίχως. Παράλληλα, διαπίστωσαν ομοιότητες σε λέξεις που κι εμείς χρησιμοποιούμε στα ελληνικά (π.χ. η λέξη frutto = καρπός), δράττοντας την ευκαιρία να μιλήσουμε για λέξεις-δάνεια που μοιράζονται αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες.

            Με τους  μαθητές και μαθήτριες της Ε τάξης συζητήσαμε για τη μεγάλη ποικιλία των γλωσσών της Ευρώπης και για την ανάγκη εκμάθησης των ξένων γλωσσών. Στη συνέχεια θέτοντας το ερώτημα “Why do we learn foreign languages?” φτιάξαμε ένα πόστερ όπου τα παιδιά κατέγραψαν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι μαθαίνουμε ξένες γλώσσες (για να επικοινωνήσουμε, να ταξιδέψουμε, να μεταναστεύσουμε, να παρακολουθήσουμε ταινίες, να διασκεδάσουμε). Η αφίσα μας διακοσμήθηκε με διάφορες ευρωπαϊκές σημαίες.

            Τέλος, τα παιδιά της ΣΤ τάξης μετά από αναζήτηση σε λίστα λέξεων / εκφράσεων σε πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές γλώσσες έγραψαν, σχεδίασαν και ζωγράφισαν αυτή που τους τράβηξε το ενδιαφέρον. Μάλιστα ορισμένα παιδιά με καταγωγή από την Αλβανία και τη Ρουμανία θέλησαν να δώσουν τις δικές τους λέξεις, προσθέτοντας στη λίστα μας άλλες δύο γλώσσες. Η δραστηριότητα έλαβε χώρα ενώ οι μαθητές και μαθήτριες άκουγαν την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, που έχει καθιερωθεί ως ο ύμνος της Ευρώπης.

            Ελπίζουμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν να γνώρισαν, να έμαθαν, να διασκέδασαν.

                                    Happy European Day of Languages 2017!

                                                            Και του χρόνου!

 

10 λεπτά …διάβασμα!

Φιλαναγνωσία – Ένα βιβλίο γεμίζει το μυαλό και την ψυχή μας!!!

Από την αρχή της Σχολικής Χρονιάς 2017 – 2018 στο  5ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού, οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεκινούν την σχολική τους ημέρα με 10 λεπτά ανάγνωσης λογοτεχνικού βιβλίου της επιλογής τους.

Με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου μας, εφαρμόζεται σε όλες τις τάξεις, καθώς οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν ότι οι δράσεις φιλαναγνωσίας προσφέρουν ποικιλοτρόπως στην γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών του σχολείου μας.

Αναλυτικότερα:

  • Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν μαθητές που θεωρούνται αδιάφοροι ή αδύναμοι, αφού για κάθε παιδί υπάρχει ένα βιβλίο που αγγίζει τις ανησυχίες και τις ανάγκες του.
  • Παράλληλα, τα παιδιά αισθάνονται ότι η ώρα της φιλαναγνωσίας είναι μια διαφορετική στιγμή στη σχολική τους ζωή. Είναι μια ζώνη ελευθερίας, δημιουργικότητας, στην οποία μπορούν να εκφράσουν επιθυμίες, τάσεις, σκέψεις που σε άλλες ώρες ίσως είναι περισσότερο δύσκολο.
  • Σημαντικό είναι επίσης, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, να έρχονται σε επαφή με βιβλία, να τα πιάνουν, να τα ξεφυλλίζουν, να μαθαίνουν, να αντλούν πληροφορίες από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο. Έτσι θα ξέρουν πώς να διαλέξουν βιβλία σε ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη.
  • Γενικότερα, η ένταξη του βιβλίου στη ζωή της τάξης με κάθε αφορμή, εκτός της ώρας της φιλαναγνωσίας, μαθαίνει στα παιδιά ότι η ανάγνωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας.
  • Επιπλέον, η δραστηριότητα συμβάλλει στην ομαλή εισαγωγή των μαθητών και των μαθητριών στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία. Διευκολύνει την καθημερινή μετάβαση από το οικιακό στο σχολικό περιβάλλον, εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στο κατάλληλο εκπαιδευτικό κλίμα για τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος και “ξυπνάει¨ τις απαραίτητες νοητικές λειτουργίες των παιδιών για τη συνέχεια της σχολικής τους ημέρας.

Το Σχολείο μας στοχεύει το τρέχον Σχολικό Έτος να υιοθετήσει πλήρως και να εντάξει λειτουργικά τη φιλαναγνωσία στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία αναπτύσσοντας παράλληλα μια σειρά ενεργειών όπως:
Α. Την οργάνωση και λειτουργία μικρών δανειστικών βιβλιοθηκών στην σχολική αίθουσα τις οποίες διαχειρίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες.
Β. Την ένταξη με δημιουργικό τρόπο και άλλων περιοχών της Τέχνης,
Γ. Την μελλοντική λειτουργία “Λεσχών Ανάγνωσης” που θα συγκροτούνται από ομάδες μελών της σχολικής μας κοινότητας, και θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αναφορικά με δράσεις που έχουν ως επίκεντρο το καλό λογοτεχνικό βιβλίο και την προώθηση της