Για να είναι το σχολείο μου χαρούμενο και ασφαλές για όλους μας!

DSC01568

 

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018, στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, ομιλία προς τα παιδιά με θέμα: “Για να είναι το σχολείο μου χαρούμενο και ασφαλές για όλους μας”

Αρχικά έγινε μία βιωματική προσέγγιση στα παιδιά, όπου, μετά από μία εισαγωγική εμπειρία χαλάρωσης – φανταστικού ταξιδιού, μιλήσαμε με τη βοήθεια καταιγισμού ιδεών εκ μέρους των παιδιών, για το τι χρειάζεται ώστε το σχολείο τους να είναι ένα χαρούμενο σχολείο.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία και, παρόλο το πλήθος και τις διαφορετικές ηλικίες, έδειξαν να απολαμβάνουν τη διαδικασία και να ενδιαφέρονται για τη συνέχεια.

Κατόπιν, μέσω βιωματικού για τη σημασία της προσεκτικής ακρόασης του άλλου, μιλήσαμε για την ενσυναίσθηση και για το πώς αυτή βοηθάει να λύνουμε τα προβλήματα επικοινωνώντας με μη βίαιο τρόπο.

Επίσης, πάλι με τη βοήθεια καταιγισμού ιδεών, μιλήσαμε για τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Η παρουσίαση διήρκησε μια ώρα.

Η ομιλία ήταν βιωματικού χαρακτήρα και απευθυνόταν σε όλα τα παιδιά του Σχολείου. Ομιλήτρια αλλά και εμψυχωτής των δράσεων ήταν η κ. Βερέμη Βικτωρία, Ψυχολόγος του ΚΕΔΔΥ Μαγνησίας

Στη συνέχεια τη θέση των παιδιών κατέλαβαν γονείς των μαθητών. Ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Σδρόλιας Κων/νος, ξεκίνησε με την στοχοθεσία και τις διατύπωση των προσδοκιών των συμμετεχόντων πάνω στο θέμα: “Μεγαλώνοντας συναισθηματικά υγιή και ισορροπημένα παιδιά”. Ακολούθησε η αυτοπαρουσίαση της ομιλήτριας και η διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος.

Η ομιλία της κ. Βερέμη Βικτωρίας, κινήθηκε πάνω στους εξής άξονες

  • αναγνωρίζω και κατανοώ τις ανάγκες και τα συναισθήματά μου αρχικά ώστε να μπορώ να αναγνωρίζω κι εκείνα των παιδιών μου

  • ακούω-κατανοώ-καθρεφτίζω τις ανάγκες και τα συναισθήματα του παιδιού μου

  • εμπιστεύομαι το παιδί μου-δεν το κρίνω-παίρνω στα σοβαρά αυτό που εκφράζει-το καθοδηγώ στην εξεύρεση δικών του λύσεων

  • διαδικασία σταδιακής αυτονόμησης του παιδιού μου σε ό,τι το αφορά (πχ μελέτη).

Τέλος άνοιξε η συζήτηση όπου συμμετείχε και ο Σχολικός Σύμβουλος. Η εντυπωσιακή

 συμμετοχή γονέων και κηδεμόνων στη συζήτηση, αλλά και η ενεργός εμπλοκή τους στις δομημένες ερωτήσεις που ανέπτυξαν στα πλαίσια του θέματος της ομιλίας, κατέδειξαν αφενός την ανάγκη διοργάνωσης αντίστοιχων εκπαιδευτικών δράσεων στοχευμένων στις ανάγκες των μελών της σχολικής κοινότητας και αφετέρου την επιτυχία της διοργάνωσης.

Βικτωρία Βερέμη, Ψυχολόγος: Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1963 στο Βόλο. Σπούδασε Ψυχολογία στην Πάντοβα Ιταλίας και ειδικεύτηκε στην Ψυχοσωματική στο Μιλάνο Ιταλίας. Έχει παρακολουθήσει επιμορφώσεις και σεμινάρια σχετικά με τις εξαρτήσεις, την ειδική αγωγή, το ψυχόδραμα, τη χαλάρωση, την ψυχολογία της κοινότητας κλπ. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Έχει εργαστεί σε δομές ψυχικής υγείας στην Παβία Ιταλίας, στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης,  στο δημόσιο ΙΕΚ Βόλου (ως διδάσκουσα μαθημάτων Ψυχολογίας), στην ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, σε κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ και από το 2002 έως σήμερα εργάζεται σε ΚΕΔΔΥ και ειδικά σχολεία.