DSC01973

Συνεργασία του Σχολείου μας με το Χαμόγελο του Παιδιού

Μετά από πρόσκληση, επισκέφθηκε το σχολείο μας η κα Βάσω Χατζή, Ψυχολόγος, η οποία εργάζεται στο Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών του Χαμόγελου του Παιδιού.

Στα πλαίσια του ετήσιου προγραμματισμού του σχολείου μας είχαν προγραμματιστεί δύο δράσεις για τη συγκεκριμένη ημέρα. Η μία αφορούσε τους μαθητές της Ε΄ & Στ΄ τάξης και η άλλη τους γονείς των μαθητών.

Για τους μαθητές το θέμα ήταν αφήγηση κοινωνικής Ιστορίας Ενδοσχολικής Βίας & Εκφοβισμού.

Η ψυχολόγος αφηγείται ή παρουσιάζει μια δομημένη κοινωνική ιστορία σε ομάδα μαθητών και μαθητριών, κατά την οποία τα παιδιά αναλαμβάνουν – σταδιακά και χωρίς να γίνεται εμφανώς αντιληπτό- τον ρόλο του/της παρατηρητή/-τριας. Πρόκειται για σύγχρονες ιστορίες οι οποίες συμβάλουν στη γνωστική κατανόηση και συναισθηματική βίωση τόσο του ίδιου του εαυτού του μαθητή, όσο και του περιβάλλοντα κόσμου του. Η διαδραστικότητα και το βίωμα της αφήγησης επιτρέπει στο μαθητή να εισέλθει νοητικά σε ένα ασφαλές περιβάλλον πειραματισμού γύρω από τις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι με άλλα λόγια μία «πρόβα» πριν από την «αληθινή παράσταση». Μέσα από τις πολλαπλές ταυτίσεις δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα στα παιδιά να αντικρίσουν και να εκφράσουν δικές τους απαγορευμένες και «κακές» συμπεριφορές οι οποίες βρίσκονται σε νάρκη.

 Για τους γονείς το θέμα ήταν: Σσσς. Είναι Μυστικό. Ο Ρόλος των Γονέων στην πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης / κακοποίησης παιδιών.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC, 2013) 1 στα 7 κορίτσια και 1 στα 25 αγόρια θα κακοποιηθούν ή παρενοχληθούν σεξουαλικά μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Από αυτά τα παιδιά μόνο το 1 από τα 3 θα το επικοινωνήσει στους γονείς του. Στόχος της συγκεκριμένης ομιλίας είναι να ενημερωθούν οι γονείς για το φαινόμενο και να δοθούν απλές συμβουλές που μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους για να τα θωρακίσουν απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο.

Ευχαριστούμε την κα. Βάσω Χατζή και το Χαμόγελο του Παιδιού, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας.

ΣΧΟΛ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί γονείς,

Το σχολείο μας πέρα από τη μάθηση και αγωγή που παρέχει στα παιδιά ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και στις ανάγκες τους, τα εκπαιδεύει στις ανθρωπιστικές αξίες, στο σεβασμό και τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και σε δεξιότητες κοινωνικής και προσωπικής ανάπτυξης όπως η συνεργασία, η αυτοεκτίμηση, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η αποδοχή του άλλου, μέσα από δράσεις και προγράμματα βιωματικού χαρακτήρα.

Στα πλαίσια αυτού του ρόλου προγραμματίσαμε δράσεις σε συνεργασία με «το χαμόγελο του παιδιού» όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για εσάς. Για το λόγο αυτό σας προσκαλούμε την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 11:45 στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, να παρακολουθήσετε – συμμετάσχετε στην ομιλία – συζήτηση της κας Χατζή Βάσως, ψυχολόγου, με θέμα «Κακοποίηση – παραμέληση Παιδιών»

                                                                                                                                                Ο Διευθυντής του Σχολείου

                                                                                                                                                                Ηρακλής Τσέλιος

Λίγα λόγια για την προσκεκλημένη μας

Η κα Βάσω Χατζή είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απόφοιτη μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει ολοκληρώσει εκπαίδευση στη Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία. Έχει εργαστεί σε διάφορες δομές ψυχικής υγείας (νοσοκομείο, κλινική, ειδικό σχολείο) και τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται για το Χαμόγελο του Παιδιού.

Η Γ΄ τάξη στον Νεολιθικό Οικισμό του Διμηνίου

Την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018, η Γ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε τον Νεολιθικό Οικισμό του Διμηνίου που βρίσκεται πάνω σ’ ένα χαμηλό λόγο, σε απόσταση 5χμ από τον Βόλο, κοντά στο σημερινό χωριό Διμήνι. Τα παιδιά περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και είδαν από κοντά τον πρώτο οικισμό και τις πρώτες κατοικίες της 5ης χιλιετίας και μέχρι το τέλος της Χαλκοκρατιας. Επίσης, επισκέφτηκαν δύο τάφους της Μυκηναϊκής εποχής και ενημερώθηκαν για τον τρόπο κατασκευής τους και για τα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς. Με την επίσκεψη αυτή, τα παιδιά βίωσαν από κοντά την Ιστορία που διδάχτηκαν τη φετινή χρόνια.

Τέλος δεν υπήρχε κόστος για τα παιδιά διότι το λεωφορείο μας το παραχώρησε ο Δήμος Αλμυρού, τον οποίο και ευχαριστούμε!!!