Εργασία της Ξηρομερήσιου Αναστασίας , δασκάλας του 5ου Δημ. Σχολείου Αλμυρού.
Πρόγραμμα Αγωγής υγείας Σχολικό έτος 2012 – 2013
….Με τον όρο “εκφοβισμός” μεταφράζουμε την αγγλική λέξη “bullyng”, ενώ ο όρος “bully”, που περιγράφει αυτόν που εκφοβίζει μεταφράζεται ως ”νταής”, “τσαμπουκάς” και ”μάγκας”.
Σύμφωνα με το λεξικό Μπαμπινιώτη (1998), ο όρος αρχικά χαρακτήριζε τον γενναίο άνθρωπο. Αργότερα , όμως, προσέλαβε ειρωνική σημασία και χαρακτηρίζει πλέον αυτόν που παριστάνει τον γενναίο ενώ δεν είναι.
Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου της Παιδικής Υγείας και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης, το 17% των ερωτηθέντων μαθητών έχουν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού, το 19% έχουν καταστεί θύτες ενώ το 6% έχουν υπάρξει και θύτες και θύματα.
…….Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το “Χαμόγελο του Παιδιού” για τον σχολ. εκφοβισμό στην Ελλάδα, θύματα έχουν πέσει , κατά δήλωσή τους, το 32% των Ελλήνων μαθητών, ενώ το 32% έχουν υπάρξει δράστες, με πιο συνηθισμένες μορφές εκφοβισμού τη χρήση κοροιδευτικών ονομάτων, τα σπρωξίματα, τα χτυπήματα και τα πειράγματα για την εξωτερική εμφάνιση.
Μαθητές με κακή σχολική επίδοση παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά θυματοποίησης που φτάνουν το 42,86%.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μόνο το 67% των θυμάτων μίλησε γι αυτό που συνέβη, κυρίως σε φίλο ή συμμαθητή σε ποσοστό 36,78% ή στους γονείς σε ποσοστό μόλις 28,36%
Τα υπόλοιπα παιδιά δεν το έκαναν από ντροπή ή φόβο, ενώ σε ποσοστό 14,7% επειδή πίστευαν ότι κανένας δεν μπορεί να τα βοηθήσει.
Οι περισσότερες ελληνικές έρευνες συμφωνούν στο εύρημα πως το φύλο παίζει άμεσο ρόλο στην άσκηση σωματικής βίας. Τα αγόρια ασκούν σωματική βία σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα κορίτσια ενώ τα κορίτσια αναμειγνύονται σε περιστατικά λεκτικού εκφοβισμού.