Το πείραμα του Ερατοσθένη στο προαύλιό μας από τις Ε και ΣΤ τάξεις 21/3/2022
Ο Ερατοσθένης, ο διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, τον 3ο π.Χ. αιώνα υπολόγισε, πειραματιζόμενος κατά το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου), την περιφέρεια της γης με αμελητέο σφάλμα 2%, χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα.
Μπορούμε κι εμείς…
Οι Ε και ΣΤ τάξεις με την παρότρυνση, την ευθύνη και καθοδήγηση των δασκάλων μας κας Μελά Μαρίας και κας Ζώνκε Πολυξένης, δηλώσαμε συμμετοχή στη δράση σύμφωνα με την πρόσκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), με την έγκριση του ΥΠΑΙΘ και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Αν και το ιστορικό αυτό πείραμα πραγματοποιήθηκε την ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου (21 Ιουνίου), για πρακτικούς λόγους επαναλαμβάνεται από τη σχολική κοινότητα κατά την Εαρινή Ισημερία. Ειδικότερα φέτος, με απόκλιση μίας ημέρας από την Εαρινή Ισημερία (Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022), μαζί με 20.000 μαθητές, 1500 εκπαιδευτικούς και περισσότερες από 900 σχολικές μονάδες, χωρίς να μετακινηθούμε ή να ταξιδέψουμε, ακολουθώντας απλώς τα βήματα του πανεπιστήμονα Ερατοσθένη, μετατρέψαμε το προαύλιο του σχολείου μας σε ένα τεράστιο επιστημονικό εργαστήριο και κατορθώσαμε να υπολογίσουμε με ικανοποιητική ακρίβεια την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης!
Προηγήθηκε, βέβαια, αρκετή δουλειά μέσα στην αίθουσα. Γνωριμία με τον Ερατοσθένη, περιγραφή του πειράματός του, επεξεργασία σχετικών φύλλων εργασίας, συλλογή των υλικών που θα χρειαζόμαστε στην εφαρμογή.
Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος. Μας έκανε όμως τη χάρη να προβάλει ο ήλιος για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο επωφεληθήκαμε για να βγούμε στο προαύλιο και να κάνουμε τη μέτρηση.
Ήταν μια σπουδαία εμπειρία…
- συμμετείχαμε σε ένα πλούσιο σε γνώσεις και διδάγματα μάθημα, όχι μόνο μέσα στην τάξη, αλλά και στο προαύλιο του σχολείου μας,
- μάθαμε βιωματικά ότι με απλές μετρήσεις φυσικών μεγεθών, με την παρατήρηση, την υπόθεση, τους κατάλληλους συλλογισμούς και κυρίως με τη θέλησή μας, μπορούμε να οδηγηθούμε στη μέτρηση της περιφέρειας ακόμα και ενός ουράνιου σώματος όπως η Γη,
- ανακαλύψαμε διαδικασίες, παρατηρήσαμε φαινόμενα και κατανοήσαμε έννοιες (μετρήσεις, ακρίβεια, σφάλματα), εξοικειωθήκαμε με την ορολογία Γεωγραφίας και Αστρονομίας (π.χ. συντεταγμένες, ηλιοστάσια, ισημερίες κ.ά.) και εκτιμήσαμε την ιστορική συνέχεια της Επιστήμης,
- διδαχθήκαμε με τον πιο παραστατικό τρόπο την ακλόνητη ισχύ της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης και τη διαχρονική και ανυπέρβλητη συνεισφορά των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου.
– Φωτογραφίες της δράσης πανελλαδικά μπορείτε να δείτε εδώ .
– Τον χάρτη της δράσης (ανανεώνεται διαρκώς) μπορείτε να τον δείτε εδώ.
– Μια παρουσίαση με ιστορικά στοιχεία και περιγραφή της διαδικασίας πραγματοποίησης του πειράματος στα Σχολεία βρίσκεται εδώ.
– Αρχεία με φύλλα εργασίας, οδηγίες υλοποίησης της δράσης κ.ά. θα βρείτε εδώ.
Το δελτίο τύπου της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. μετά την ολοκλήρωση της δράσης → ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-Πείραμα-Ερατοσθένη