Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο 9/3/2022

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Στο σχολείο μας με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/Διδασκουσών, μετά από εισήγηση των εκπαιδευτικών των τάξεων, αφιερώθηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 ένα δίωρο και πραγματοποιήθηκαν  οι παρακάτω δράσεις, ενώ την Τρίτη 1 Μαρτίου και την Τρίτη 8 Μαρτίου έγινε στις τάξεις Δ, Ε και ΣΤ σχετική παρουσίαση από την τοποθετημένη Κοινωνική Λειτουργό και μέλος της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) κα Γιαννούλη Σοφία.

20220309 094810

Ο χαρταετός της Α΄ τάξης με μηνύματα κατά της βίας

Α τάξη. Συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές  με θέμα «Πώς εκδηλώνεται η βία ανάμεσα στα παιδιά, τι μπορεί να κάνει η τάξη μας / το σχολείο μας για να περιοριστούν και να αντιμετωπίζονται καλύτερα τα περιστατικά βίας;». Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Πες όχι στο πείραγμα» του Τζιλ Χάσον από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε συνδυασμό με αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν τα παιδιά διαδικτυακά σχεδιασμένο από έμπειρους παιδαγωγούς του εκδοτικού οίκου. Δημιουργία χαρταετού επενδυμένου με αφίσες των παιδιών με συνθήματα κατά της σχολικής βίας (συνδυάζοντας έτσι το έθιμο της Καθαράς

20220308 120041

Στην Α΄ τάξη διαβάσαμε το βιβλίο

Δευτέρας με την ημέρα του σχολικού εκφοβισμού, μιας και φέτος τυχαίνει

να συμπέσουν ημερολογιακά). Προβολή ταινιών συναφούς θεματολογίας, που ανταποκρίνονται στο ηλικιακό και γνωστικό επίπεδο των μαθητών, ακολουθούμενες από σχετικές συζητήσεις και περαιτέρω δράσεις.

Β τάξη. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον σχολικό εκφοβισμό. Τονίστηκε ότι σε περίπτωση που κάποιος εμπλακεί σε περιστατικό εκφοβισμού, πρέπει να μη διστάσει να το αναφέρει στον εκπαιδευτικό, να μη φοβηθεί να μιλήσει. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση. Παρακολουθήσαμε βίντεο και στο τέλος δημιουργήσαμε κατασκευές.

IMG 03ddf7a9447a4cebbac95343e203d051 V

Η αφίσα της Β΄ τάξης

IMG e2cb1d6e01b5a0ea4fbda6b1d652483d V

Η Β΄ τάξη παρακολουθεί βιντεάκι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γ τάξη. Αφόρμηση  για συζήτηση με τους μαθητές η φωτογραφία του Matt Mahurin «Bullying» η οποία προβλήθηκε στον προτζέκτορα. Ακολούθησε συζήτηση στην τάξη πάνω στα εξής θέματα:  α) Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός. β) Ποιες είναι οι υποχρεώσεις δασκάλων και καθηγητών για να τον  αποτρέψουν. γ) Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς των παιδιών που είναι θύματα του bullying. δ) Τι χρειάζεται να κάνουν οι γονείς που τα παιδιά τους εμπλέκονται στο bullying. ε) Τι να κάνει το παιδί που πέφτει θύμα βίας και σχολικού εκφοβισμού. Κατόπιν έγινε προβολή των εξής βίντεο που είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά: α) «Ένας φίλος μοναχός», της Άννας Βαμβάκη, παραμύθι για το bullying και τη διαφορετικότητα (κι έγινε δραματοποίηση του παραμυθιού), β) «Μια εκπαιδευτική ιστορία για το bullying», του Όλιβερ Μπάτον. Τέλος φτιάξαμε μια αφίσα για τον σχολικό εκφοβισμό.

Δ τάξη. Μετά την παρουσίαση από την κοινωνική λειτουργό του σχολείου μας, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, έγινε ξανά μέσω συζήτησης με τα παιδιά μια αναφορά στον ορισμό του. Έπειτα, μέσω της προβολής του βίντεο με τίτλο «Νίκησε το νταή χωρίς να τον αγγίξεις», παρουσιάστηκαν με αφήγηση και σκίτσα οι μορφές του εκφοβισμού οι συνέπειες και οι τρόποι αντιμετώπισης του. Στη συνέχεια έγινε δραματοποίηση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού από τα παιδιά, στην οποία φάνηκε ο ρόλος και η συμπεριφορά του θύτη, η στάση του θύματος και ο ρόλος των παρατηρητών. Κυρίως εστιάσαμε στα συναισθήματα των συμμετεχόντων. Μετά έγινε προβολή των βραβευμένων σχολικών ταινιών μικρού μήκους ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό με τίτλους: «Ο ήρωας των υπερηρώων» και «Ο Πούλιγκ». Στο τέλος η ώρα αφιερώθηκε σε κατασκευές με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.

12df19da 3bab 4dc5 9fb8 162d4273601c

Ο Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις το διαβάσαμε και συζητήσαμε

Ε τάξη. Δουλέψαμε πάνω στο βιβλίο της Χριστίνας Ραδισάκη «Ξέρω να λέω Όχι». Εστιάσαμε στα κεφάλαια: ΟΧΙ στις προσβολές και στις κοροϊδίες ΟΧΙ στα νταηλίκια, στην τρομοκρατία και τον ρατσισμό. Εξετάσαμε και  κουβεντιάσαμε τα σενάρια που μας δίνει καθώς και τις συμβουλές του βιβλίου. Στο τέλος, δώσαμε έμφαση στην διαφορετικότητα των ανθρώπων και προσπαθήσαμε να εκμαιεύσουμε από τους μαθητές το συμπέρασμα ότι παρόλο που όλοι μας έχουμε διαφορές μεταξύ μας, αυτές δεν πρέπει να μας χωρίζουν αλλά να μας ενώνουνε. Η δράση  ολοκληρώθηκε με την κατασκευή του παζλ της τάξης μας.

ΣΤ τάξη. Παρακολουθήσαμε το βίντεο: https://youtu.be/3ai2gNyw0iU . Μελετήσαμε μέσα από διαλογικές διαδικασίες τις μορφές της σχολικής βίας χρησιμοποιώντας παραδείγματα που έχουμε βιώσει, αρχίζοντας από προσωπικές ιστορίες της δασκάλας μας ώστε να αντιληφθούμε την παλαιότητά του φαινομένου. Μιλήσαμε για μέτρα αντιμετώπισης. Έγινε ανάγνωση εκθέσεων που είχαμε ήδη γράψει για κάποιον από τους συμμαθητές μας,  αναζητήσαμε ποιοι είναι και μείναμε στα θετικά σημεία των περιγραφών. Δόθηκε ως ενημερωτικό έντυπο απόσπασμα από το βιβλίο «Ξέρω να λέω όχι» της Χριστίνας Ραδισάκη σχετικό με το θέμα της ενημέρωσης. Ανέβηκε στην e-me το υλικό που υπάρχει συγκεντρωμένο στο blog της δασκάλας μας για την ημέρα αυτή.