Αρχείο ημέρας 31 Οκτωβρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Η 31η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα της αποταμίευσης . Στις 31 Οκτωβρίου του 1924  ιδρύθηκε στο Μιλάνο το Διεθνές Ινστιτούτο Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων. Γιατί όμως ο κουμπαράς έχει το σχήμα γουρουνιού και όχι αγελάδας ή χελώνας;

Οι πήλινοι κουμπαράδες-γουρουνάκια έκαναν την εμφάνισή τους –μάλλον κατά λάθος- στην Μεσαιωνική Αγγλία, όπου οι άνθρωποι κρατούσαν τα χρήματά τους σε πήλινα δοχεία τα οποία ονομάζονταν “pygg jars” (πορτοκαλί πηλός). Όταν λοιπόν ζητήθηκε από κάποιον τεχνίτη να κατασκευάσει ένα pygg jar, αυτός, λόγω ομοηχίας με τη λέξη «pig», δημιούργησε έναν κουμπαρά-γουρουνάκι.Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι τύποι βάζων εξαφανίστηκαν, αλλά ο συνδυασμός λέξεων παρέμεινε! Το Pygg ακουγόταν ως pig δηλαδή, “γουρουνάκι” και οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν κουμπαράδες σε αυτό το σχήμα!

Το δικό μας πασίγνωστο γουρουνάκι γεννήθηκε σαν ιδέα επειδή από πάντα το γουρούνι συμβόλιζε την αφθονία και την ευημερία.
Πριν τη βιομηχανική επανάσταση, οι αγρότες (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, …) κρατούσαν ένα γουρουνάκι στην άκρη  για να μπορούν να το πουλήσουν σε περίπτωση οικονομικής ανάγκης. Επίσης το κρέας του μπορούσαν να το διατηρήσουν σε διάφορες μορφές για πολύ καιρό ως απόθεμα.
Έτσι οι πρώτοι κουμπαράδες είχαν το σχήμα γουρουνιού για να συμβολίζουν το πνεύμα της αποταμίευσης.

6

Αγαπώ τον κουμπαρά μου και του ρίχνω τα λεφτά μου,

για να πάρω με αυτά πράγματα πολλά πολλά.

Σαν του ρίχνω τ’ ευρουλάκι από το μικρό τρυπάκι

κλακ το κάνει στην κοιλιά με πολύ πολύ χαρά.