Δημοσιεύθηκε στην Εμείς και οι γονείς....

1η ομαδική συγκέντρωση γονέων – Σεπτέμβρης 2023

Αγαπητοί μας γονείς,

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 στις 6.30 το απόγευμα το νηπιαγωγείο μας θα υποδεχθεί τους γονείς των μαθητών μας στο χώρο του (Μ. Αλεξάνδρου 128) όπου και θα πραγματοποιηθεί η 1η ομαδική συγκέντρωση γονέων της χρονιάς.

Θεματολογία συνάντησης:

Η φιλοσοφία του σχολείου μας (διδακτικές και παιδαγωγικές αρχές)

Συνεργασία σχολείου με τους γονείς των μαθητών

Η προσαρμογή των παιδιών στο νηπιαγωγείο

Πρακτικές οδηγίες για τις πρώτες μέρες

Οι μικροί μαθητές μας θα πρέπει να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή γιατί θα τους υποδεχτούμε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου

Δημοσιεύθηκε στην Εμείς και οι γονείς....

Πώς να διαλέξω παιδικά βιβλία;

Τα παιδιά σας διαβάζουν βιβλία; Διαλέγουν μόνα τους ή τα διαλέγετε εσείς; Αν είναι ακόμα πολύ μικρά σίγουρα θέλουν βοήθεια και καθοδήγηση.

Η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου δίνει τις δικές της συμβουλές στον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κι εμείς με τη σειρά μας το μοιραζόμαστε μαζί σας.

Οδηγίες για την επιλογή παιδικών βιβλίων

Το καλό παιδικό βιβλίο είναι ένα πολύτιμο απόκτημα για τον μικρό αναγνώστη, ένας αληθινός και πιστός φίλος, μια πραγματική απόλαυση. Όσο μικρότερο είναι ένα παιδί όταν πρωτοπιάσει στα χέρια του ένα βιβλίο, τόσο το καλύτερο. Η εξοικείωση αυτή-που μπορεί να αρχίσει από τη  νηπιακή ηλικία-θα του ανοίξει νωρίς την πόρτα για τη γνώση, την καλλιέργεια, την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.

Για να διαλέξετε σωστά ένα παιδικό βιβλίο, θυμηθείτε τα εξής, σχετικά με τα παιδιά:

Νήπια (έως 4 ετών)

• Τους αρέσουν τα βιβλία με πολλές και ζωηρόχρωμες εικόνες

• Ακούν με ευχαρίστηση όταν οι μεγάλοι τους διαβάζουν μικρά ποιήματα ή απλές σύντομες ιστορίες γύρω από τα θέματα ή τα αντικείμενα που τους είναι γνώριμα.

• Συνήθως δεν αγαπούν τις ιστορίες που τα τρομάζουν.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας/πρώτης σχολικής ηλικίας  (5-8 ετών)

• Τα παιδιά που δεν μπορούν ακόμα να διαβάσουν καλά μόνα τους προτιμούν βιβλία με ιστορίες καιπαραμύθια τυπωμένα με μεγάλα γράμματα και πολλές εικόνες.

•  Τα παιδιά που διαβάζουν με ευκολία μπορούν να χαρούν συλλογές παραμυθιών, μικρά διηγήματα, ποιητικές συλλογές ή βιβλία με περιπέτειες.

• Για τα παιδιά της ηλικίας αυτής υπάρχουν και βιβλία που προσφέρουν στο παιδί γνώσεις με ευχάριστο τρόπο.

Παιδιά μεγαλύτερα (9-12 χρόνων)

Τα παιδιά που έχουν μάθει να αγαπούν το διάβασμα ενθουσιάζονται με μυθιστορήματα από τη σύγχρονη ζωή, περιπετειώδη, ή ιστορικά ή μυθιστορηματικές βιογραφίες.

Το ενδιαφέρον των παιδιών που δεν έχουν μάθει ακόμα να αγαπούν το διάβασμα θα κινηθεί με συλλογές μικρών διηγημάτων, σύντομα μυθιστορήματα ή αστείες ιστορίες. Τέτοια βιβλία άλλωστε θα ξεκουράσουν τα παιδιά που διαβάζουν πολύ.

Έφηβοι

Στην εφηβική ηλικία αρχίζει το διάβασμα βιβλίων που είναι γραμμένα για τους μεγάλους.  Οι έφηβοι όμως έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και προβλήματα και χαίρονται όταν διαβάζουν βιβλία ειδικά γραμμένα για την ηλικία τους. Τέτοια βιβλία υπάρχουν αρκετά, και γραμμένα από Έλληνες συγγραφείς και μεταφρασμένα ξένα. Σε αυτά οι έφηβοι θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, θα νιώσουν συντροφευμένοι, θα πάρουν θάρρος για τον αγώνα της ζωής.

Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου συμβουλεύει:

• Μη διαλέγετε βιαστικά. Το παιδικό βιβλίο είναι μια απεριόριστη επένδυση στο ανθρώπινο μυαλό και στο πνεύμα.

• Έχετε πάντα στο νου σας το συγκεκριμένο παιδί για το οποίο αγοράζετε το βιβλίο, τα ενδιαφέροντά του, τις προτιμήσεις του, την ηλικία του.

• Υπάρχουν πολλά παιδικά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια θεωρούνται πιο κλασικά και διαβάζονται πάντα με ενδιαφέρον. Υπάρχουν όμως και πάμπολλα βιβλία σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων που ασφαλώς θα ενθουσιάσουν τους μικρούς αναγνώστες. Αναζητήστε τα.

• Τα μεγάλα παιδιά και οι έφηβοι προτιμούν τα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο. Είναι πιο οικονομικά και εύχρηστα. Αντίθετα, τα μικρά παιδιά προτιμούν τα βιβλία που έχουν χοντρό εξώφυλλο.

• Πολλοί εκδοτικοί οίκοι σημειώνουν στο εξώφυλλο ή στις μέσα σελίδες για ποια ηλικία νομίζουν ότι είναι το βιβλίο. Αυτή η ένδειξη όμως δεν είναι απόλυτη. Αν ένα παιδί διαβάζει πολύ και από πολύ μικρό, σίγουρα μπορεί να διαβάσει και βιβλία που θεωρούνται κατάλληλα για μεγαλύτερη ηλικία από τη δική του. Αντίθετα, ένα παιδί που δεν έχει συνηθίσει να διαβάζει θα διασκεδάσει με ένα βιβλίο για μικρότερα παιδιά.

• Η ποίηση είναι απαραίτητη και στα μικρά και στα μεγάλα παιδιά. Μη διστάζετε να προσφέρετε στα παιδιά ποιητικές συλλογές. Τις χρειάζονται στη στεγνή και πεζή τεχνολογική εποχή που ζούμε. Θα τα βοηθήσουν να διατηρήσουν την ευαισθησία και την ανθρωπιά τους.

• Ποίηση και παραμύθι είναι οι βασικές τροφές της φαντασίας. Και η φαντασία είναι από τα πρώτα και τα βασικά που πρέπει να έχει ο μελλοντικός επιστήμονας.

• Τα καλά βιβλία απομακρύνουν τα παιδιά από τα κακόγουστα εικονογραφημένα και βλαβερά περιοδικά.

• «Το καλό παιδικό βιβλίο ωριμάζει τους μικρούς και ξανανιώνει τους μεγάλους» είναι κάτι σοφό που έχει ειπωθεί. Διαβάστε και εσείς οι μεγάλοι παιδικά βιβλία όσο και όταν σας είναι δυνατό. Θα σας προσφέρουν αισθητική απόλαυση και θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε διάλογο με τα παιδιά.

• Υπάρχουν ειδικά βιβλία και περιοδικά, που κυκλοφορούν για να πλουτίσουν τις γνώσεις σας γύρω από την παιδική λογοτεχνία και τα βιβλία για παιδιά. Αναζητήστε τα. Θα σας βοηθήσουν.

Δημοσιεύθηκε στην Εμείς και οι γονείς....

ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Αγαπητοί μας γονείς!

Ευχόμαστε να είστε όλοι καλά και να έχουμε μια όμορφη σχολική χρονιά με τα  σχολεία μας ανοικτά!

Καλωσορίζουμε τους/τις καινούριους/ριες μαθητές/θήτριες στην σχολική μας μονάδα, σας περιμένουμε να ανταμώσουμε όλοι μαζί στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 στον Αγιασμό και να γνωριστούμε από κοντά!

Πρώτα όμως θα βρεθούμε στο σχολείο μόνο με τους γονείς σας! 

Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. προσκαλούμε όλους τους γονείς και κηδεμόνες που τα παιδιά τους θα φοιτήσουν στο σχολείο μας την σχολική χρονιά 2021/22 σε πρώτη ομαδική συνάντηση γονέων και κηδεμόνων με θέματα:

α) Την παιδαγωγική προσέγγιση του σχολείου.

β) Τη λειτουργία του σχολείου (την περίοδο των δύο εβδομάδων της προσαρμογής των παιδιών και καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς).

γ) Πρακτικά ζητήματα.

δ) Διευκρινίσεις σε δικές σας απορίες.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΔΥ, και για την αποφυγή συγχρωτισμού, θα συγκεντρωθούμε στον εξωτερικό προαύλιο χώρο του σχολείου και παρακαλούμε:

1. Να προσέλθει ένας μόνο γονέας/κηδεμόνας από κάθε παιδί.

2. Να προσέλθει ο γονέας χωρίς την παρουσία παιδιών. 

3. Να κρατήσετε τις αποστάσεις κατά την προσέλευση και αποχώρησή σας.

4. Προτείνεται η χρήση μάσκας. 

Για οτιδήποτε χρειαστείτε είμαστε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα των εκπαιδευτικών του 2ου Νηπιαγωγείου Αγίων Αναργύρων

Έλλη Ναούμ (Νηπιαγωγός, Προϊσταμένη)

Γιούλη Παπαμιχαήλ (Νηπιαγωγός)

Αλέκα Καράλα (Νηπιαγωγός)

Βίλλυ Μητρακα Παπαγεωργίου (Νηπιαγωγός)

Βασιλική Θωμά (Νηπιαγωγός, Υπεύθυνη Παράλληλης Στήριξης)

Δημοσιεύθηκε στην Εμείς και οι γονείς....

Εγγραφές για το σχολικό έτος 2021-22

 

Σας ανακοινώνουμε, ότι οι εγγραφές για τα Νήπια – Προνήπια , σχολικού έτους  2021-22  θα πραγματοποιηθούν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ από την 1η Μαρτίου ως και την 20η Μαρτίου, μέσω της πλατφόρμας

https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ και βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου.

Αφορά τα:

Νήπια :  γεννημένα το έτος 2016

Προνήπια : γεννημένα το έτος 2017 (η φοίτηση είναι υποχρεωτική για όλους του Δήμους )

Για την ηλεκτρονική αίτηση θα χρειαστείτε:

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή (παρ. 2 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β 1767). Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας Προσοχή! στο οποίο αναγράφεται το όνομα του ενός από τους δύο γονείς/κηδεμόνες,

γ) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και

δ) Στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται:

  1. Μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους.
    2. Μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως: I) Πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις /ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης / φυλακισμένοι. II) Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
    ε) Στο τμήμα πρόωρης υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα.

ζ) Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου .

Σημείωση: Οι αλλοδαποί μαθητές εγγράφονται στο νηπιαγωγείο αφού προσκομίσουν ληξιαρχική πράξη γέννησης ή ομοειδές πιστοποιητικό, επίσημα μεταφρασμένα, χωρίς να είναι απαραίτητη η πρόσφατη ημερομηνία έκδοσης.

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του.

Μετά την υποβολή της αίτησης, (παρ. 5 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β 1767) ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή». Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.

Δικαιολογητικά που θα προσκομιστούν ΜΕΤΑ την αίτηση εγγραφής:

  1. Βιβλιάριο υγείας, στο οποίο να φαίνεται ότι έχουν γίνει τα προβλεπόμενα εμβόλια
  2. ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή) συμπληρωμένο από τον παιδίατρο
  3. Δικαιολογητικά για το ολοήμερο τμήμα
  4. Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με τη διεύθυνση του σχολείου (2102621300) καθημερινές από τις 10.00 π.π.-12.00, για την περίοδο που τα σχολεία λειτουργούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή μέσω email : mail@2nip-ag-anarg.att.sch.gr

 

Δημοσιεύθηκε στην Εμείς και οι γονείς....

Μένουμε σπίτι…Συνδε-Δεμένοι, Προετοιμασία για το Πάσχα

 

 

 

Την εβδομάδα αυτή θα συζητούσαμε στις τάξεις για τις μέρες του Πάσχα που έρχονται. Σας ετοιμάσαμε λοιπόν σχετικές δραστηριότητες: