Δημοσιεύθηκε στην Η ζωή στο σχολείο

Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-2026

εγγραφες

Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές για μαθητές/τριες , σχολικού έτους  2025-26  θα πραγματοποιηθούν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ από την 5η Μαρτίου ως και την 24η Μαρτίου 2025, μέσω της πλατφόρμας

https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Φέτος εγγράφονται όσα παιδιά  γεννήθηκαν το έτος 2021 (η φοίτηση είναι υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας)

kindergarten what teachers expect and what you can school activities clipart 11563138195stegsvjqg7

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ στην πλατφόρμα :https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

  • Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
  • Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία«Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
  • Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή . Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.

δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής ή/και στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου,

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και

στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ότι τα δικαιολογητικά για τα (γ) και (δ) προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο Προϊστάμενος/νη-Διευθυντής/ντρια του Νηπιαγωγείου.

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης,  ο γονέας/κηδεμόνας ενημερώνεται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσει κατά την επίσκεψή του στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται τα:

ζ) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ)

η) Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια

θ) Βεβαίωση από ΚΕΔΑΣΥ, ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του.

Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».

Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.

Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η αίτηση μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Νηπιαγωγείο . Για τον σκοπό αυτό ο/η Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/νη του νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και καταχωρίζει την αίτηση σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που του προσκομίζει ο γονέας/κηδεμόνας.

Για την υποστήριξη μαθητών/τριών, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως: πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις ή ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης ή φυλακισμένοι καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., δίνεται η δυνατότητα καταχώρισης αίτησης, με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα από τον γονέα/κηδεμόνα.

Αναλυτικές οδηγίες για τους γονείς

manual_parents

Προς διευκόλυνσή σας αναρτούμε τις οδούς που ανήκουν στη σχολική περιφέρεια του 2ου νηπιαγωγείου:



Λήψη αρχείου

 

Δημοσιεύθηκε στην Εμείς και οι γονείς....

Βιωματικό Σεμινάριο

Σας προσκαλούμε στο βιωματικό σεμινάριο που έχει διοργανώσει το 2o και 7o νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία με τον  Δήμο Αγίων Αναργύρων -Καματερού και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής . Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του 2ου νηπιαγωγείου (Μεγ.Αλεξάνδρου 128, 135 62) τη Δευτέρα 24/2/2025 με θέμα «Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση στα παιδιά μας!» στις 6:00 το απόγευμα. 

Σας περιμένουμε όλους!

αφισα 2ο Νηπ ΑΑ ενσυναίσθηση 1

Δημοσιεύθηκε στην Η ζωή στο σχολείο

Συναισθηματική αγωγή στο νηπιαγωγείο

IMG 9162Για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης και ανθεκτικότητας των μαθητών στο νηπιαγωγείο, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση από την ψυχολόγο του σχολείου, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα,  η δράση που εντάσσεται στην ενότητα της ανάπτυξης  της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών, αφορούσε στην ψυχο-εκπαίδευση στην αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων. Αρχικά, τα παιδιά έμαθαν να αναγνωρίζουν τα βασικά συναισθήματα, να μιλούν για το πώς νιώθουν στη σχολική καθημερινότητα, να αντιλαμβάνονται τις επιδράσεις των συναισθημάτων στο σώμα και στο νου και να παρατηρούν τα συναισθήματα των άλλων σε διαφορετικά σενάρια. Κατόπιν, στη διαχείριση των συναισθημάτων, τα παιδιά εξασκήθηκαν στη διάκριση των συναισθημάτων, με βάση το χρώμα, σε ψυχρά και θερμά, καθώς και στην ρύθμισή τους με διάφορες τεχνικές.

IMG 9163 IMG 9166 IMG 9165 IMG 9163Οι μέθοδοι που αξιοποιήθηκαν ήταν η παρουσίαση, η χρήση βίντεο , μουσικο-κινητικές δραστηριότητες, ζωγραφική, ομαδο-συνεργατική μάθηση, παρουσίαση στην ολομέλεια,  αφήγηση. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν βασίστηκαν σε βιβλία συναισθηματικής αγωγής και υλικό Γνωσιακής-συμπεριφοριστικής θεωρητικής κατεύθυνσης. Τα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας που ενισχύουν την ικανότητα διάκρισης και έπαιξαν με παιχνίδια μνήμης, κάρτες συναισθημάτων κ.ά, ατομικά και ομαδικά. Δημιουργήθηκαν οπτικό υλικό, που βρίσκεται αναρτημένο σε ειδικό χώρο του σχολείου και εργαλεία αναστοχασμού για καθημερινή χρήση στο σχολείο από τα παιδιά. Επιπλέον, σχεδιάζεται ο χώρος χαλάρωσης και ρύθμισης των συναισθημάτων, με αντίστοιχα υλικά, κοντά στο «Δέντρο των συναισθημάτων».

Οι νέες πληροφορίες αξιοποιούνται βιωματικά, καθημερινά από τις εκπαιδευτικούς και η δράση θα αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της από τις παρατηρήσεις τους ως προς τις αυτοαναφορές των παιδιών σε σχέση με τα συναισθήματα και τη μείωση των εντάσεων, ενδοπροσωπικά και διαπροσωπικά.

Δημοσιεύθηκε στην Εμείς και οι γονείς....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

αρχείο λήψηςΑγαπητοί Γονείς,

Έχουμε τη χαρά να σας ανακοινώσουμε την προσέλευση και απασχόληση  της αναπληρώτριας ψυχολόγου, κ. Σεβαστής Καψή στο σχολείο μας, η οποία θα βρίσκεται μαζί μας κάθε Δευτέρα από τις 8.15 ως τις 13.00.

Η αποστολή των σχολικών ψυχολόγων είναι να προωθήσουν ένα περιβάλλον, εκπαιδευτικά λειτουργικό και ψυχολογικά υγιές, για όλα τα παιδιά και τους νέους μέσω της εφαρμογής αποτελεσματικών προγραμμάτων που βασίζονται στην έρευνα, που προλαμβάνουν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενισχύουν της αυτονομία και προωθούν τη βέλτιστη μάθηση

Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την αριθ.104627/ΓΔ5/7-8-2020 (ΦΕΚ 3344/Β/2020) Υπουργική Απόφαση  έχει τοποθετηθεί στο σχολείο μας μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους προκειμένου να παρέχει για αυτό το διάστημα το υποστηρικτικό της έργο ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους.

Η κα Καψή προσφέρει τις υπηρεσίες της σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της ειδικότητάς της και την τήρηση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των οικογενειών τους.

Όσοι γονείς επιθυμούν ατομική υποστηρικτική ή συμβουλευτική διαδικασία για το παιδί τους ή την οικογένειά τους, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τη διεύθυνση του σχολείου προκειμένου να ενημερωθούν περαιτέρω και να καθοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας.

Δημοσιεύθηκε στην Η ζωή στο σχολείο

Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο ή η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 

IMG 8624 IMG 8623 IMG 8620 IMG 8619

  • Λέμε στα παιδιά ότι στο θέατρο που θα κάνουμε στην τάξη θα είναι σε ρόλο κατοίκων μιας όμορφης ειρηνικής πόλης. (διακειμενικότητα : διαβάζουμε το βιβλίο “Ειρήνη” και φανταζόμαστε και καταγράφουμε τι σημαίνει ειρήνη για μας)
  • Οι μαθητές κάνουν καταιγισμό ιδεών για την πόλη στην οποία μένουν: πως θα είναι τα σπίτια, θα έχει σχολεία, μουσεία, εκκλησίες, πλατείες, δρόμους; Πως θα είναι αυτά; Τι άλλο θα έχει; Untitled8
  • Διαβάζουμε (εκτός ρόλου) το παραμύθι «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» μέχρι τη σελίδα πριν φτάσει ο πόλεμος. Δίνουμε στοιχεία υπερβατικά/ μαγικά και στη δική μας πόλη.
  • Στην πόλη μας φτάνει ένα γράμμα από τον στρατηγό Γ. Πόλεμο στο δήμαρχο της πόλης. Διαβάζουμε δυνατά το γράμμα. 

Προς όλους τους κατοίκους αυτής της πόλης

 

Σας διατάζω να μου παραχωρήσετε την πόλη σας αμέσως. Θέλω να την χρησιμοποιήσω ως ορμητήριο, δηλαδή θα ορμήσω από αυτή σε άλλες πόλεις για να τις καταλάβω, ώστε να τις χρησιμοποιήσω και αυτές ως ορμητήριο για να καταλάβω ακόμα περισσότερες πόλεις, μέχρι να κάνω δικό μου όλο τον κόσμο. Έχετε 2 μέρες καιρό για να μου επιτρέψετε να καταλάβω την πόλη σας. Αν η απάντηση είναι αρνητική θα διατάξω επίθεση και θα την καταστρέψω.

Για το καλό σας, σας συνιστώ να φερθείτε λογικά και να πειθαρχήσετε.

Αρχιστράτηγος Γεώργιος Ν. Πόλεμος  

  • Η δασκάλα σε ρόλο γραμματέως δέχεται ένα τηλεφώνημα από, τη φωτογράφο της Κατοχής, κυρία  Βούλα Παπαϊωάννου. Θέλει να μιλήσει στους κατοίκους γιατί έχει να τους πει σημαντικά πράγματα που θα βοηθήσουν στην λήψη απόφασης.

IMG_4591

  • Η δασκάλα σε ρόλο  Β. Παπαϊωάννου: Εξηγούμε στα παιδιά ότι από τη στιγμή που θα κάτσουμε στην καρέκλα θα είμαστε η Β. Παπαϊωάννου και τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν ερωτήσεις σε ρόλο κατοίκων της πόλης προκειμένου να διαπιστώσουν τι έχει να τους πει. Εξιστορούμε στα παιδιά, δείχνοντας παράλληλα πραγματικές φωτογραφίες, τι είχε συμβεί στον πόλεμο του ’40. Η δασκάλα αποχωρεί προτείνοντας στους κατοίκους να σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν αποφασίσουν τι θα κάνουν και τι θα απαντήσουν στον Πόλεμο.
  • Εκτός ρόλου διαβάζουμε βιβλία, αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, παρακολουθούμε ντοκιμαντέρ, ακούμε και μαθαίνουμε τραγούδια της εποχής.. Με αφορμή τη φωτογραφία της έπαρσης της ελληνικής σημαίας μετά τη λήξη του πολέμου φτιάχνουμε σημαίες.
  • Πάνω σε ένα μεγάλο χαρτί σχεδιάζουμε το περίγραμμα του στρατηγού. Τα παιδιά έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες μέσα από την εξέλιξη του δράματος τις προσθέτουν πάνω στο χαρτί τονίζοντας γεγονότα κλειδιά, συναισθήματα, στοιχεία της προσωπικότητας και κίνητρα του Πολέμου.  Το περίγραμμα τοποθετείται  στον τοίχο, έτσι ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν την παρουσία του χαρακτήρα και εμπλουτίζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
  • Συζητάμε με τα παιδιά ότι έχει συμβεί μέχρι τώρα, τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, τους παροτρύνουμε όταν αποφασίσουν  για την απάντηση που θα δώσουν στον πόλεμο να λάβουν υπόψη τους  όλα τα παραπάνω.
  • Τα παιδιά και οι δασκάλες σε ρόλο κατοίκων της πόλης παίρνουμε τη μεγάλη απόφαση: μετά από ψηφοφορία αποφασίζουμε να μην παραδώσουμε την πόλη μας στον πόλεμο και να του απαντήσουμε στέλνοντας ένα μήνυμα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.Untitled
  • Καλούμε τους γονείς και τους παρουσιάζουμε τον τρόπο που δουλέψαμε την παρέμβαση. Untitled1 Untitled3

Το μήνυμα του μήνα είναι ένα απόσπασμα από το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου:

«Οι νέοι και οι νέες μας, είστε η ελπίδα και η επένδυσή μας για το μέλλον. Καλείστε να χαράξετε με αυτοπεποίθηση και τόλμη τη δική σας πορεία. Με όχημα την παιδεία και τη δύναμη της γνώσης. Σε αυτή σας την προσπάθεια, το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή έμπνευσης. Το αύριο, όμως, θα διαμορφωθεί από τις δικές σας ιδέες και, κυρίως, τις δικές σας πράξεις.»