Γνωρίζουμε τον κόσμο των STE(A)M και της Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική, με τον Αιμίλιο το μήλο.(Εργαστήρια 3-5)

Σε συνέχεια των εργαστηρίων δεξιοτήτων του 4ου θεματικού κύκλου ανακαλύψαμε με τα παιδιά τις ιδιότητες του νερού.

Θέσαμε ερωτήματα..

  • Το νερό έχει χρώμα;
  • Το νερό έχει μυρωδιά;
  • Το νερό έχει σχήμα;
  • Το νερό έχει γεύση;

Χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, πειραματιστήκαμε με αυτά και ανακαλύψαμε πως το νερό δεν έχει χρώμα, αλλά μπορούμε να το χρωματίσουμε εμείς με διάφορους τρόπους.

Εμείς επιλέξαμε να ρίξουμε μέσα λίγο γκοφρέ χαρτί και αμέσως διαπιστώσαμε πως το νερό μας πήρε το χρώμα του χαρτιού!

Κάπου εδω ακούστηκε και μια αντίθετη άποψη..“το νερο της θάλασσας όμως έχει χρώμα κυρία”!!!

χμμ..εύλογη σκέψη!!!

ευκαιρία λοιπόν να ξαναθυμηθούμε πως παίρνει το νερό της θάλασσας το χρώμα του..ακούστηκαν πολλές απόψεις..και τελικά καταλήξαμε πως ο ουρανός καθρεφτίζεται στη θάλασσα και δίνει το γαλάζιο του χρώμα σε αυτήν!

-“Και όταν είναι νύχτα όμως”;

-“τότε η θάλασσα είναι μαύρη”!!!

-“Και πότε είναι πράσινη”;

-“Όταν γύρω από αυτήν υπάρχει έντονη βλάστηση”!

Έπειτα όλα τα παιδιά μύρισαν ένα ποτήρι με νερό και διαπίστωσαν πως δεν έχει μυρωδιά!

Ρίχνοντας λίγο ξύδι μέσα στο ποτήρι..το νερό πήρε τη μυρωδιά πό το ξύδι..και οι γκριμάτσες στα πρόσωπα των παιδιών εμφανείς!!!

NERO 1

Το νεράκι μας δεν έχει ούτε σχήμα αλλά ούτε και γεύση!!!

Γεμίσαμε διάφορα δοχεία με νερό και παρατηράμε πως το νερό πήρε το σχήμα του κάθε δοχείου!!

Περισσότερα πειράματα ακολούθησαν….

ΕΠΊΠΛΕΥΣΗ- ΒΥΘΙΣΗ

Σε μια λεκάνη με νερό ρίξαμε διάφορα αντικείμενα και παρατηρήσαμε αν επιπλέουν ή βυθίζονται, αφού πρώτα κάναμε τις προβλέψεις μας και αιτιολογήσαμε τις απόψεις μας!

NERO 3

Ένα φύλλο εργασίας για τον φάκελό μας ακολούθησε…

NERO 5

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΝΕΦΟ

Χρειαστήκαμε ένα σπρέι, ένα πιάτο με παγάκια, και ένα ποτήρι με βραστό νερό… και το πείραμα εξάτμισης και συμπύκνωσης ήταν έτοιμο..

Το αποτέλεσμα εντυπωσίασε τα παιδιά..

NERO 4

Έπειτα ήρθε η ώρα να δούμε τις τρεις μορφές του νερού..Πώς το συναντάμε στη φύση;

Ήδη στα προηγούμενα εργαστήρια κάνοντας δραστηριότητες για τον κύκλο του νερού κατανοήσαμε πως το νερό δεν υπάρχει μόνο ως υγρό…αλλά κάνει έναν κύκλο και μεταμορφώνεται..

Απλά και πρακτικά λοιπόν..χρειαστήκαμε ένα ποτήρι νερό..ένα μπρίκι και την εστία της ηλεκτρικής μας κουζίνας,και φυσικά την κατάψυξη..

NERO 6

Βάζοντας το νερό στο ποτήρι, είδαμε την υγρή του μορφή...

ρίχνοντας λίγο νερό στην παγοκύστη μας και βάζοντάς την στην κατάψυξη λίγς ώρες μετά συναντήσαμε το νερό στη στέρεή του μορφή..

βάζοντας το νερό μας σε ένα μπρίκι και φέρνοντάς το σε θερμοκρασία βρασμού το νερό μας έγινε υδρατμός..άρα είδαμε την αέρια μορφή του.

 

ΤΗΞΗ – ΠΗΞΗ

Δύο αδερφούλες που παίζουν με το νερό..

Σε ένα ποτήρι με νερό ρίξαμε δύο πλαστικά ζωάκια και το βάλαμε στην κατάψυξη..γνωρίζαμε ήδη από πρίν πως λόγω της απώλειας της θερμικής ενέργειας του νερού αυτό θα μετατραπεί σε στερεό σώμα(πήξη)

283915208 352993226932894 839420535702212972 n

 

284205170 550429583158243 8787518893359545000 n

Ναι..”αλλά τα ζωάκια θα εγκλωβιστούν μέσα στον πάγο, κυρία”

Σκέψη για το σπίτι λοιπόν…βρείτε τρόπους να σώσουμε τα ζωάκια..

Τα παιδιά ήρθαν την επόμενη μέρα με πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες..

  1. Να το βγαλουμε στο ήλιο να λίωσει.
  2. Να το ζεστάνουμε με σεσουάρ..
  3. Να το βάλουμε στο καλοριφέρ..
  4. Να το αφήσουμε στον πάγκο να λίωσει μόνο του, έχει ζέστη..
  5. Να το σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια για να λίωσει πιο γρήγορα..

Με άλλα λόγια να αφήσουμε την τήξη να κάνει τη δουλειά της..

Τα παιδιά κατανόησαν πως με την εφαρμογή θερμότητας στον πάγο αυτός θα λιώσει και θα γίνει νερό..έτσι τα ζωάκια μας θα σωθούν!!!

Λίγες ώρες μετά ο πάγος έγινε νερό και όλοι χειροκροτήσαμε που τα ζωάκια ήταν και πάλι ασφαλή!!!

 

Στο επόμενο εργαστήριό μας την τιμητική του είχε το ρομπότ Beebot..

Η γλυκειά μελισσούλα που μας μύησε στον κόσμο των STE(A)M ..

Ξεκινήσαμε με τη διδακτική αξιοποίηση του bee bot simulator, για τη διαμόρφωση διαδρομών σχετικών με τον κύκλο του νερού.

Παρουσιάσαμε στα παιδιά το ρομπότ Βee-bot, τις εντολές που μπορούν να προγραμματίσουν και τις κατευθύνσεις προς τις οποίες μπορεί να κινηθεί. Επίσης με μετρήσεις τα παιδιά κατανοούν τη σταθερότητα του μήκους βήματος του ρομπότ.

  • Για να εξοικειωθούμε περισσότερo προηγήθηκαν δραστηριότητες  εισαγωγής στη λειτουργία του ρομπότ και στην κίνησή του, δηλαδή την πορεία “εμπρός-πίσω-αριστερά-δεξιά” και όχι διαγώνια.
  • Ακολούθησαν δραστηριότητες με κάρτες με βελάκια (εισαγωγή στα σύμβολα κίνησης του bee-bot).. τα παιδιά έφτιαξαν δρόμους  και διαδρομές που τις εκτέλεσαν, τοποθετώντας τις αντίστοιχες κάρτες.
  • Tα παιδιά έκαναν ζευγάρια. Το ένα παιδί  προγραμματίζει τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ο φίλος του για να φτάσει στο bee-bot βάζοντας στη σειρά μπροστά του τις κάρτες με τα βελάκια. Στη συνέχεια “διαβάζει” τη διαδρομή που έφτιαξε δίνοντας τις αντίστοιχες εντολές για να προχωρήσει ο φίλος του. Είναι τελικά η διαδρομή που σκέφτηκε η σωστή; Με τη δραστηριότητα αυτή τα παιδιά εκπαιδεύονται στο να κάνουν νοερούς μετασχηματισμούς και να προβλέπουν τις αλλαγές που προκύπτουν, μπαίνοντας σιγά σιγά στον κόσμο του προγραμματισμού .

NERO 7

Το Beebot ακολουθεί το νερό στο ταξίδι του…

NERO 2

Τα παιδιά έχοντας εξοικειωθεί με τη χρήση του, δίνουν στο ρομποτάκι μας τις σωστές εντολές ώστε να ακολουθήσει το ταξίδι που κάνει το νερό στη φύση.

Ολοκληρωνοντας τον 4ο θεματικό κύκλο  προχωρήσαμε στην αξιολόγηση του προγράμματος μαζί με τα παιδιά..

 

«Τότε νόμιζα – Τώρα ξέρω»

 ξεκινώντας, καταγράψαμε αυτά που γνωρίζαμε στην αρχή σε σχέση με το νερό και τον κύκλο που κάνει στη φύση, σε αντιπαραβολή με όσα έχουμε κατακτήσει με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η τελική διαπίστωση όλων είναι πως γνωρίσαμε αρκετά καινούρια πράγματα, όπως οι ιδιότητες του νερού, οι μορφές που μπορούμε να το συναντήσουμε,καινούριες έννοιες όπως “εξάτμιση”, “συμπύκνωση”, “βροχόπτωση”, “συγκέντρωση” κ.α,αναθεωρήσαμε διάφορες απόψεις μας..όπως πως το νερό της θάλασσας έχει χρώμα..

και φυσικά με τη βοήθεια της καινούριας μας φίλης Beebot γνωρίσαμε τον κόσμο των STE(A)M και της εκπαιδευτικής ρομποτικής κατανοώντας και υπό αυτό το πρίσμα, τον κύκλο του νερού!!!