“Ήρθε πάλι Πασχαλιά”

Το χριστιανικό Πάσχα ή αλλίως Λαμπρή και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους.

Στο νηπιαγωγείο μας κάναμε μια σειρά από δραστηριότητες κατά τις οποίες ήρθαμε σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας , μάθαμε πράγματα για την εβδομάδα των Παθών ,συζητήσαμε για συμβολισμούς, επεξεργαστήκαμε πασχαλινές ιστορίες με ήρωες λαγούς ,πασχαλίτσες , κόκκινα αβγά , δημιουργήσαμε , παίξαμε , διασκεδάσαμε!

Συγκεντρωθήκαμε λοιπόν στην παρεούλα και μοιραστήκαμε τις γνώσεις μας σχετικά με αυτή την τόσο σπουδαία γιορτή.

Το κάθε παιδί μας μετέφερε τα δικά του βιώματα και τις δικές του γνώσεις σχετικά με το Πάσχα.

Πολλά πράγματα ακούστηκαν..άλλα ίδια άλλα διαφορετικά..έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε ένα εκπαιδευτικο βίντεο που περιγράφει με απλά και κατανοητά λόγια τί ακριβώς γιορτάζουμε το Πάσχα.

Συμφωνήσαμε πως το Πάσχα και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού είναι η γιορτή της αγάπης και της ελπίδας! Ο Χριστός υποστήριξε σε όλη Του τη ζωή την αγάπη για τον άνθρωπο και για τα καλά κομμάτια του, χωρίς να μισήσει ή να τιμωρήσει τα κακά.

Με τη βοήθεια του βιβλίου “Η Ανάσταση του Χριστού” του Φίλιππου Μανδηλαρά γνωρίσαμε τα γεγονότα που οδήγησαν στην Ανάσταση του Χριστού.Πήραμε αφορμή να συζητήσουμε για τα γεγονότα αυτά, είδαμε εικόνες, τις περιγράψαμε , εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές του τότε με το τώρα και παίξαμε και γλωσσικά παιχνίδια αντιστοίχισης.

Untitled Design 18 1

Παρακολουθήσαμε ακόμη ένα εκπαιδευτικό βίντεο με τα ήθη και τα έθιμα που ακολουθούμε τη μεγάλη εβδομάδα..όπως τα κάλαντα του Λαζάρου,το βάψιμο τον αβγών , τα πασχαλινά κουλουράκια , την λαμπάδα της Ανάστασης που περιμένει να ανάψει με το Άγιο Φως , τη μαγειρίτσα και το ψήσιμο του αρνιού.

Βάψαμε κι εμείς τα δικά μας κόκκινα αβγά με τον πατροπαράδοτο τρόπο!

Untitled Design 19

 

Και γίναμε δημιουργικοί φτιάχνοντας λαμπάδες για αγαπημένους μας ανθρώπους..

 

Untitled Design 20

Untitled Design 21

 

Διαβάσαμε και ακούσαμε τις αφηγήσεις πασχαλινών παραμυθιών και ψηφίσαμε ως αγαπημένα μας ¨Το Πάσχα της νόνας της χελώνας” της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου και το “Ραγισμένο κόκκινο αβγό” του Λούκα Παναγή.

Ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε από τα παραμύθια και στολίσαμε την τάξη μας!

Κάναμε κι άλλες πασχαλινές χειροτεχνίες..

Διακοσμητικούς λαγούς

279237266 1229846804520445 3413445892750596706 n 279033946 1676557642691005 7682441371042986951 n

279161814 674307760323751 3404443690669013210 n

 

 

Ευχετήριες κάρτες

279420094 663123664784703 1683183187587697409 n

 

Καλαθάκια..που γεμίσαμε με διάφορα πασχαλινά καλούδια!

279041647 1398083447298981 4566257762982799101 n

 

Παίξαμε μαθηματικά παιχνίδια αντιστοίχισης, σειραθέτησης, αρίθμησης με αβγά και κοτοπουλάκια..

 

Untitled Design 23

Αλλά και παιχνίδια γλωσσικά, όπου έπρεπε να σχηματίσουμε λέξεις σχετικές με το Πάσχα, βάζοντας στη σειρά τα γράμματα.

 

Untitled Design 22

Φυσικά δεν έλειψαν τα φύλλα εργασίας με θέμα Πασχαλινό αλλά και το κυνήγι των κρυμμένων πασχαλινών αβγών, το οποίο το διασκεδάσαμε πολύ! 

 

 

“Όλοι μαζί μια αγκαλιά, με τον Αιμίλιο το μήλο, υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα!”(Εργαστήρια 1-3)

Στα πλαίσια του τρίτου θεματικού κύκλου των εργαστηρίων δεξιοτήτων “Ενδιαφέρομαι και ενεργώ, κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη” ασχοληθήκαμε το προηγούμενο διάστημα με τη θεματική ενότητα “Ανθρώπινα δικαιώματα”.

Το πρώτο εργαστήριο αφιερώθηκε στο δέσιμο και τη συνοχή της ομάδας.

Ετσι παίξαμε αρκετά κινητικά παιχνίδια ενεργοποίησης της ομάδας της τάξης μας.

Με δική μας παρότρυνση τα παιδιά περπατούσαν αργά στο χώρο ακούγοντας μουσική και κινούνταν κοιτώντας πάντα στα μάτια όποιον συναντούσαν χωρίς να μιλάνε , μέχρι να συναντήσουν τον επόμενο, σαν το βλέμμα να τα ενώνει με ένα αόρατο νήμα.

Με τη συνοδεία μουσικής τα παιδιά περπατούσαν στο χώρο, σφίγγοντας το χέρι κάποιου άλλου παιδιού και συστήνονταν.

Περπατούσαν ελεύθερα στο χώρο κάνοντας μια υπόκλιση κάθε φορά που συναντούσαν κάποιο άλλο παιδί.

Στέκονταν όρθια κοντά το ένα στο άλλο. Έδιναν τα χέρια τους χωρίς συγκεκριμένη διάταξη και στη συνέχεια προσπαθούσαν να ξεμπερδευτούν και να φτιάξουν έναν κύκλο.

Untitled Design 13

Untitled Design 14

Στη συνέχεια το δέσιμο της ομάδας μας αποτυπώθηκε με τρόπο δημιουργικό σε μια μεγάλη καρδιά που έφτιαξαν τα παιδιά, μια καρδιά που τους χωράει όλους…

Untitled Design 11

Έτοιμοι πλέον, μια ομάδα ενωμένη κάναμε την εισαγωγή στο θέμα μας.

Με αφορμή εικόνες που φέρνουμε στην ολομέλεια αλλά και υλικό από το διαδίκτυο ξεκινάμε τη συζήτηση για την καθημερινή ζωή πολλών παιδιών του τρίτου κόσμου, την έλλειψη σε αγαθά που είναι αναγκαία για την επιβίωση, όπως το καθαρό πόσιμο νερό , την επαρκή και ποιοτική τροφή, για τις δυσκολίες πρόσβασης στην εκπαίδευση, για τα προβλήματα στέγασης καθώς και για τον δύσκολο αγώνα να επιβιώσουν από εχθροπραξίες στις περιοχές τους.

Untitled Design 17

Σειρά είχε η δημιουργία ενός νοητικού χάρτη που αποτύπωνε τις πρότερες γνώσεις των παιδιών με τις βασικές ανάγκες ενός ανθρώπου.Έπειτα από συζήτηση καταγράψαμε τις γνώσεις μας και παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο που περιγράφει τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων.

Untitled Design 16

Ζητήθηκε απο τα παιδιά να φέρουν στο σχολείο πληροφορίες και υλικό σχετικό με το θέμα μας, το οποίο θα αντλούσαν απο διάφορες πηγές,με τη βοήθεια των γονέων.

Το υλικό αυτό το επεξεργαστήκαμε και μέσα στην τάξη στην ολομέλεια!

Τα εργαστήριά μας συνεχίστηκαν με την προβολή της ταινίας “Ειρήνη” που περιγράφει την ιστορία μιας μικρής προσφυγοπούλας. 

Αφού παρακολουθήσαμε την ιστορία της Ειρήνης, συζητήσαμε για τα συναισθήματα που μας προκαλεί, για το τι κατανοήσαμε βλέποντας την αλλα επεξεργαστήκαμε επιπλεόν και τους όρους “δικαίωμα” , “υποχρέωση” , “ανάγκες”.

Διηγηθήκαμε την ιστορία με τη βοήθεια εικόνων που βάλαμε στη σωστή σειρά και ολοκληρώσαμε με ένα φύλλο εργασίας, στο οποίο το ζητούμενο ήταν να ζωγραφίσουμε έναν κόσμο φιλόξενο για την Ειρήνη.

Untitled Design 15

Untitled Design 12

Σειρά είχε η διαδικτυακή ιστορία “Άσπρα και μαύρα πρόβατα”.Η ιστορία αφορά ένα κοπάδι από λευκά πρόβατα τα οποία συναντούν δύο μαύρα πρόβατα και καλούνται να συζητήσουν για το αν θα τα δεχτούν στην ομάδα τους.Θα συζητήσουν μεταξύ τους, θα ακούσουν όλες τις απόψεις και θα αποφασίσουν από μόνα τους πως θα αντιδράσουν, αν δηλαδή θα τα δεχτούν στο κοπάδι τους ή θα τα διώξουν.

Αφού λοιπόν την παρακολουθήσαμε, συζητήσαμε και προχωρήσαμε στη δραματοποίησή της.

Untitled Design 18

Η δραματοποίηση επαναλήφθηκε αρκετές φορές για να υπάρχει εναλλαγή στους ρόλους.Η εξέλιξή της κάθε φορά είχε και διαφορετικά στοιχεία καθώς το κάθε παιδί αντιμετώπιζε ως άσπρο πρόβατο,με τον δικό του τρόπο, τα μαύρα πρόβατα- εισβολείς στο κοπάδι.

Στο τέλος του παιχνιδιού συζητήσαμε με τα παιδιά για τις εντυπώσεις που μας άφησε, τι θα μπορούσε να είναι διαφορετικό στις αντιδράσεις μας, τα συναισθήματα που δημιουργούνταν στο κάθε παιδί όταν έπαιρνε το ρόλου του μαύρου προβάτου… !

Συνεχίζεται…..

25η Μαρτίου – Διπλή γιορτή..διπλή χαρά!!!

Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική αλλά και εθνική εορτή. Ο απανταχού ελληνισμός τιμά τους προγόνους του και γιορτάζει την έναρξη της επανάστασης του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό.

Παράλληλα γιορτάζει την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού.Ο διπλός εορτασμός της ημέρας αυτής, την κάνει μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του χρόνου.

Έτσι κι εμείς στο σχολείο μας αφιερώσαμε χρόνο ώστε..

  • Να μάθουμε για την περίοδο της επανάστασης και τα γεγονότα που έλαβαν τότε χώρα,να γνωρίσουμε τους ήρωες,τα κατορθώματά τους.
  • Ακόμη διαβάσαμε την ιστορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τη στιγμή που ο Αρχάγγελος Γαβριήλ φέρνει το μήνυμα στη Μαρία πως θα γεννήσει τον Χριστό.
  • Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο που εξιστορούν τα γεγονότα της επανάστασης γνωρίσαμε τα ονόματα των ηρώων, παιξάμε γλωσσικά παιχνίδια και παιχνίδια αντιστοίχισης.
  • Γνωρίσαμε τις παραδοσιακές φορεσιές ανά την Ελλάδα και μάθαμε τα μέρη από τα οποία αποτελείται η φορεσία του τσολιά,με διαδραστικά παιχνίδια αλλά και ομαδική εργασία στην τάξη εμπεδώσαμε τις νέες πληροφορίες.

Μερικές από τις δημιουργίες μας…

Untitled Design 7

 

Untitled Design 8

  • Διαβάσαμε την ιστορία “Ασπρογάλανο πανί” της Γαλάτειας Σουρελή

και επεξεργαστήκαμε ένα σχετικό power point με την ιστορία οπτικοποιημένη!

ΑΣΠΡΟΓΑΛΑΝΟ ΠΑΝΙ»

Μιλήσαμε περαιτέρω για την Σημαία μας, τα χρώματά της, τις ρίγες της αλλά και τη Φράση “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ”!

λήψης

Τι συμβολίζει η Ελληνική σημαία;

Τα χρώματα γαλάζιο και λευκό συμβολίζουν το Γαλάζιο της Ελληνικής θάλασσας και το Λευκό των αφρισμένων κυμάτων.

Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης, “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ”.

Ο Λευκός Σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και την συμβολή της Εκκλησίας στον σχηματισμό του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

  • Ακούσαμε τραγούδια και τα μάθαμε..

“Ο ΘΟΥΡΙΟΣ”

Ως πότε παλληκάρια, θα ζούμε στα στενά,
μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες στα βουνά;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.

Σπηλιές να κατοικούμε, να βλέπουμε κλαδιά,
να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμο, για την πικρή σκλαβιά;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.

Να χάνωμεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς,
τους φίλους, τα παιδιά μας, κι όλους τους συγγενείς;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.

 

“ΝΑ’ΤΑΝΕ ΤΟ ’21”

Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα
να ‘τανε το 21 να ‘ρθει μια στιγμή
Να περνάω καβαλάρης στο πλατύ τ’ αλώνι
και με τον Κολοκοτρώνη να ‘πινα κρασί
Να πολεμάω τις μέρες στα κάστρα
και το σπαθί μου να πιάνει φωτιά
και να κρατάω τις νύχτες με τ’ άστρα
μια ομορφούλα αγκαλιά
Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα
να ‘τανε το 21 να ‘ρθει μια βραδιά
Πρώτος το χορό να σέρνω στου Μοριά τις στράτες
και ξοπίσω μου Μανιάτες και οι Ψαριανοί
Κι όταν λαβωμένος γέρνω κάτω απ’ τους μπαξέδες
να με ραίνουν μενεξέδες χέρια κι ουρανοί
Να πολεμάω τις μέρες στα κάστρα
και το σπαθί μου να πιάνει φωτιά
και να κρατάω τις νύχτες με τ’ άστρα
μια ομορφούλα αγκαλιά
Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα
να ‘τανε το 21 να ‘ρθει μια βραδιά.
“ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ” 
Σαράντα παλληκάρια
από τη Λε μωρ’ απ’ τη Λεβαδιά
πάνε για να πατήσουνε
την Τροπο , μωρ’ την Τροπολιτσά

Στο δρόμο που πηγαίνανε γέροντα,
μωρ’ γέροντ’ απαντούν.
Ώρα καλή σου γέρο
καλώς τα τα, καλώς τα τα παιδιά.

Πού πάτε παλληκάρια
πού πάτε βρε, πού πάτε βρε παιδιά.
Πάμε για να πατήσουμε
την Τροπο , μωρ’ την Τροπολιτσά.

 

“ΔΕΚΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ”

Δέκα παλληκάρια στήσαμε χορό
στου Καραϊσκάκη το κονάκι
πέφταν τα ντουβάρια από το χορό
κι από τις πενιές του Μιχαλάκη
Κι όλη νύχτα λέγαμε τραγούδι για τη λευτεριά
κι όλη νύχτα κλαίγαμε γοργόνα Παναγιά
Και το βράδυ βράδυ ήρθαν με τα μας
Μάρκος Βαμβακάρης με Τσιτσάνη
σμίξαν τα μπουζούκια και ο μπαγλαμάς
με τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη
Κι όλη νύχτα λέγαμε τραγούδι για τη λευτεριά
κι όλη νύχτα κλαίγαμε γοργόνα Παναγιά
Έβαλα ένα βόλι στο καριόφιλο
κι έριξα τη νύχτα να φωτίσει
κι είπα να φωνάξουν το Θεόφιλο
τον καημό μας για να ζωγραφίσει
Κι όλη νύχτα λέγαμε τραγούδι για τη λευτεριά
κι όλη νύχτα κλαίγαμε γοργόνα Παναγιά
“ΤΑ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ”
Μάνα μου τα, μάνα μου
τα κλεφτόπουλα τρώνε
και τραγουδάνε, άιντε
πίνουν και γλεντάνε.

Μα ένα μικρό μα ένα μικρό
κλεφτόπουλο δεν τρώει,
δεν τραγουδάει, βάι
δεν πίνει δε γλεντάει.

Μόν’ τ’ άρματα,
μόν τ’ άρματά του κοίταζε,
του τουφεκιού του λέει:

Γεια σου Κίτσο μου λεβέντη,
πόσες φορές, πόσες φορές
με γλίτωσες απ’ των εχθρών
τα χέρια κι απ’ των Τούρκων
τα μαχαίρια

 

Χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς και είπαμε ποιήματα….

Untitled Design 9

Untitled Design 10

 

Φυσικά δεν έλειψε ο Εθνικός μας ύμνος

Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή,
σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη.

Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά.

 

*Τα παιδιά του σχολείου μας πήραν μέρος και στις εορταστικές εκδηλώσεις του χωριού

ανήμερα της 25ης Μαρτίου με απαγγελία ποιημάτων,κατάθεση στεφάνων αλλά και παρέλαση!*