ΑΡΧΙΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΧΡΟΝΟΣ

Καλή χρονιά , χρόνια πολλά και σε όλους ευχόμαστε υγεία, ευτυχία και αισιοδοξία!

Το 2018 ανέτειλε στον πλανήτη γη και η πατροπαράδοτη βασιλόπιτα μας έκανε την εμφάνιση της σε κάθε ένα από τα τμήματα του νηπιαγωγείου μας .Θερμές ευχαριστίες στις δύο μαμάδες που προσφέρθηκαν και με πολύ μεράκι τις έφτιαξαν και μας τις έφεραν.

Τις κόψαμε λοιπόν και το ένα φλουρί έπεσε στον μαθητή μας

και το φλουρί στην βασιλόπιτα του άλλου τμήματος έπεσε στην νηπιαγωγό Κα Νάνσυ

Το δώρο για τους τυχερούς ήταν ένα λογοτεχνικό βιβλίο.

Και με αφορμή την άφιξη της νέας χρονιάς η θεματική μας αυτή την περίοδο πραγματεύτηκε ενότητες όπως : Ο γέρο χρόνος, οι εποχές , οι μήνες και η ενάλλαγη της μέρας και της νύχτας και ποια η συμμετοχή του ήλιου και της κίνησης της γης σ’ αυτό το φαινόμενο.

Ο χρόνος, οι εποχές και οι 12 μήνες

 

 

Ασχοληθήκαμε και με τον τρόπο που οι άνθρωποι από το παρελθόν μέχρι τώρα μετρούσαν και μετρούν τον χρόνο, γνωρίσαμε το ηλιακό ρολόι, την κλεψύδρα, τα ρολόγια με τον χαρακτηριστικό κούκο κλπ Τα παιδιά επέλεξαν και κατασκεύασαν ατομικά τα δικά τους ρολόγια.

Τέλος φτιάξαμε αφού προσεγγίσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε την έννοια του χρόνου τα φετινά μας ημερολόγια.

Τα γυαλιά του Αι Βασίλη!

Έφτασε λοιπόν και η ώρα της χριστουγεννιάτικης παράστασης του νηπιαγωγείου μας.

Το θέμα: «Τα γυαλιά του Αι Βασίλη » τα οποία «χάνονται» ξαφνικά και τελικά…….

Ετοιμάσαμε λοιπόν τις προσκλήσεις μας

Και ως ακομπλεξάριστοι πρωταγωνιστές πήγαμε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου της Ν. Αγχιάλου και την Πέμπτη 21/12/2017 μπροστά σε γονείς, συγγενείς και φίλους ξεδιπλώσαμε το ταλέντο μας εισπράττοντας το χειροκρότημα όλων όσων ήρθαν οι οποίοι συνέβαλαν στην πρωτοβουλία του νηπιαγωγείου μας να ενισχυθεί το κοινωνικό παντοπωλείο της Ν. Αγχιάλου ,φέρνοντας μας τρόφιμα κατά τη προσέλευση τους στην παράστασή μας.

 


 

Τους ευχαριστούμε θερμά όλους και τους ευχόμαστε ολόψυχα αλλά και σε όλο τον κόσμο

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΝΑ ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΌ ΕΤΟΣ!!!

 


Το καλωσόρισμα από την Προϊσταμένη μας Κα Χατζησταύρου

Οι Μικροί μας Πρωταγωνιστές

Χριστούγεννα , Πρωτούγεννα , πρωτή γιορτή του χρόνου….

Καλέ πως πέρασε ο καιρός , έφτασαν τα Χριστούγεννα και όχι μόνο στο εργαστήριο του Αι Βασίλη αλλά και στο δικό μας το νηπιαγωγείο οι ετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Φτιάξαμε λοιπόν στολίδια και στολίσαμε το δέντρο της συνεργασίας μεταξύ όλων των τμημάτων μας

Οι τάξεις μας λοιπόν …..

 

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ

ΟΙ ΦΑΤΣΕΣ ΜΑΣ ΞΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ ΜΑΣ

 

Δεν θα αφήναμε χωρίς στολίδι το καλάθι που μαζεύουμε καπάκια τα οποία προσφέρουμε στο σωματείο ατόμων με ειδικές ικανότητες «Ιππόκαμπος»

Ο Αι Βασίλης κάθε πρωί μας καλημερίζει..

Και φυσικά δεν θα αφήναμε έτσι τον προθάλαμο μας!!

 

Είμαστε όλοι διαφορετικοί , όμως μοιάζουμε πολύ….

11 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Μια καταπληκτική αφορμή για να προσεγγίσουμε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Το παραμύθι της UNICEF  «Τα δικαιώματα των παιδιών» όπου η κακιά μάγισσα η Αντιδικαιωματούλα κλέβει τα δικαιώματα των παιδιών. Αφού διαβάσαμε το παραμύθι ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε εντύπωση.

Καθίσαμε στην παρεούλα και βλέποντας εικόνες συζητήσαμε για τα δικαιώματα των παιδιών σε τροφή,νερό, στέγαση, οικογένεια, ζωή, αγάπη , ελευθερία , μόρφωση, παιχνίδι κλπ

Με τα παιδιά είδαμε εικόνες παιδιών σε διάφορα μέρη του κόσμου ευχάριστες και δυσάρεστες πχ παιδάκια στην Αιθιοπία , στην Συρία κλπ όπου ζουν σε δύσκολες καταστάσεις και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Συζητήσαμε για το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά για να διεκδικούν και να προστατεύουν τα δικαιώματα τους και πως είναι πολύ σημαντικό να λέμε ΟΧΙ σε οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα.

Ζωγραφίσαμε όποιο από τα δικαιώματα μας άρεσε και καταλάβαμε περισσότερο και την 11η Δεκεμβρίου ετοιμάσαμε ένα αστεράκι με την φωτογραφία του κάθε παιδιού και μια επιστολή με κάποια μυστικά που όλοι οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται για να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά .  Ακολουθεί φωτογραφία της κατασκευής και όχι της λίστας αφού είπαμε η λίστα περιλαμβάνει μυστικά σσσςςς!!!

 

Η Αργυρώ γελάει……

Με τούτα και με εκείνα ήρθε και ο Δεκέμβρης. Η πρώτη θεματική μας ήταν αφιερωμένη στα άτομα με ειδικές ικανότητες με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με ειδικές ικανότητες . Η αφόρμηση δόθηκε από την ιστορία της Αργυρούς ένα κοριτσάκι με κινητικές ανάγκες. Παρακολουθήσαμε με τα παιδιά την ιστορία της στην οποία μόνο στο τέλος αποκαλυπτόταν ότι η Αργυρώ ήταν ένα κοριτσάκι σε αναπηρικό αμαξίδιο. Τα παιδιά μόλις είδαν την Αργυρώ στο τέλος της ιστορίας αναφώνησαν : «Κυρία η Αργυρώ δεν έχει πόδια» Η απάντηση μου ήταν: «Δείτε καλύτερα , δεν έχει πόδια;;;» Και τότε τα παιδιά παρατηρούν το αναπηρικό αμαξίδιο . Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση μας και η περιπλάνηση μας στον κόσμο των ατόμων με ειδικές ικανότητες και παρατηρήσαμε πως οι άνθρωποι για να μπορέσουν να καλύψουν μια αδυναμία τους αναπτύσσουν άλλες ικανότητες τους, Είδαμε άτομα διαφορετικά ως προς το βαθμό της αδυναμίας που αντιμετωπίζουν πχ κινητικά προβλήματα, ζητήματα με την όραση , την ακοή κλπ , προσπαθήσαμε να μπούμε για λίγο στην θέση τους και να καταλάβουμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα όταν χάνουμε κάποια ικανότητα μας που θεωρούμε δεδομένη και όταν γεννιόμαστε χωρίς αυτήν  πχ την όραση και πως τα άτομα αυτά βρίσκουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την όποια δυσκολία αντιμετωπίζουν.Τέλος επιμείναμε πολύ στο τι πρέπει να κάνουμε εμείς και ποιες στάσεις συμπεριφοράς οφείλουμε να υιοθετούμε για να διευκολύνουμε τους συνανθρώπους μας με αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το κυριότερο όλων όμως και αυτό στο οποίο δώσαμε έμφαση ήταν  ότι δεν λυπόμαστε αυτούς τους ανθρώπους αφού πέραν της αδυναμίας τους είναι και αυτοί όπως και εμείς αλλά τους αποδεχόμαστε και τους φερόμαστε ως αναπόσπαστο και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Η φίλη μας η Αργυρώ….