Άρθρα ανά μήνα: Δεκέμβριος 2022
Πρωτοχρονιά
Η προετοιμασία για τις γιορτές συνεχίζεται με κατασκευές, πρόβες για τη γιορτή μας, δημιουργία. Γνωρίζουμε τα ήθη, τα έθιμα και τις ιστορίες για την Πρωτοχρονιά. Συζήτηση στην παρέα. Τί μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη Πρωτοχρονιά; Γιατί ονομάζεται Πρωτοχρονιά; Ποια τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα;
“Άγιος Βασίλης”
Ποιος ήταν ο Άγιος Βασίλης; Μαθαίνουμε την ιστορία του. Πώς επικράτησε το έθιμο της Βασιλόπιτας; Παίρνουν όλα τα παιδιά δώρο από τον Άγιο Βασίλη; “Το πορτραίτο του Άγιου Βασίλη”
Εξελικτική ζωγραφική. Τα παιδιά βήμα βήμα φτιάχνουν το πορτραίτο του Άγιου Βασίλη.
Μιλάμε για το νέο έτος. Τον γράφουμε, αναγνωρίζουμε τους αριθμούς που τον αποτελούν. Τί πιστεύετε ότι θα μας φέρει το 2023; Ποιος θα είναι άραγε ο τυχερός του νομίσματος της βασιλόπιτας; Φτιάχνουμε τα δικά μας γούρια για το 2023.
Φτιάχνουμε τα βαζάκια με ρεσώ και εκτός από στολίδια τα γεμίζουμε με καρπούς για τύχη και αφθονία όλη τη χρονιά.
Ετοιμάζουμε το γράμμα μας για τον αγαπημένο μας Άγιο. Εκτός από το δώρο δεν ξεχνάμε να του ζητήσουμε και υγεία, αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
Φτιάχνουμε με πηλό τον Άγιο Βασίλη, με το παλαμοχεράκι μας.
Γράφουμε τις ευχές μας στις κάρτες “Άγιος Βασίλης”.
Ετοιμάζουμε την πρόσκληση για τη γιορτή μας. “Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα”.
Ας μην ξεχνάμε όμως και τους βοηθούς του Άγιου Βασίλη, τα ξωτικά. Γινόμαστε “ξωτικοστολίδια” για το δέντρο μας.
Γιορτή χωρίς γλυκές λιχουδιές δε γίνεται. Έτοιμα και τα κεράσματα μας.
Η εβδομάδα μας κλείνει με τον καλύτερο τρόπο. Παραμυθωνία!!! Ιστορίες της γέννησης, παραδοσιακά παραμύθια για καλικαντζάρους, μουσικές και τραγούδια ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας.
Τραγουδάμε όλοι μαζί τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.
Χριστούγεννα – Πρωτούγεννα
Μπήκε ο Δεκέμβρης και εμείς τον καλωσορίσαμε τραγουδώντας και στολίζοντας την τάξη μας γιορτινά! Μήνας γιορτινός, μήνας αγαπημένος και μήνας της αγάπης. Η τάξη μας μεταμορφώθηκε όπως άλλωστε και η διάθεση μας.
...μετράμε αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα… κάθε μέρα και μια αποστολή…κάθε μέρα και μια σοκολατένια λιχουδιά.
Τα παιδάκια μας στόλισαν με τα έργα τους την κάθε γωνιά του σχολείου και φυσικά χάρηκαν απίστευτα και το στολισμό του δέντρου μας.
Τα λαμπάκια άναψαν και στο όνομά μας!!
Τί γιορτάζουμε όμως τα Χριστούγεννα; Η ιστορία της γέννησης μέσα από ιστορίες και εκπαιδευτικά βίντεο. Βάζουμε τα γεγονότα σε σειρά, μαθαίνουμε τα πρόσωπα της πιο ωραίας ιστορίας στον κόσμο, ανακαλύπτουμε τα ονόματα μέσα από κρυπτόλεξο, παίζουμε ένα κουίζ ερωτήσεων, φτιάχνουμε τη δική μας φάτνη.
Ποιοι ήταν οι τρεις Μάγοι και τί δώρα πρόσφεραν στον μικρό Ιησού; Εξηγούμε ότι η λέξη Μάγος είναι περσική και σημαίνει “μέγα σοφός”, αυτός δηλαδή που κατέχει πάμπολλες γνώσεις. Μαθαίνουμε τα ονόματά τους και τα δώρα προσφοράς τους στο θείο βρέφος. Ακούμε και μαθαίνουμε το τραγούδι “τρεις σοφοί τρεις βασιλιάδες”.
“Το δέντρο των Χριστουγέννων”
Ακούμε και μαθαίνουμε το τραγούδι της Ελευθερίας Αρβανιτάκη ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ. Διαβάζουμε το παραμύθι “Το δεντράκι των Χριστουγέννων”.
Ξαναθυμόμαστε γραμμές και σχήματα και ανακαλύπτουμε τη Συμμετρία με τη βοήθεια του δέντρου μας. Ζωγραφίζουμε και στολίζουμε, ψαλιδίζουμε και φτιάχνουμε τα δικά μας ελατάκια. Μαθαίνουμε τη φωνούλα Ε, ε.
Με αφορμή το στόλισμα του δέντρου – αναφέρουμε ότι είναι ένα ξενόφερτο έθιμο, ότι εδώ στη χώρα μας συνήθιζαν να στολίζουν καραβάκι – αρχίζουμε να μιλάμε για τα “ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων” . Μαθαίνουμε τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα μέσα από εποπτικό υλικό, παραδόσεις και εκπαιδευτικά βίντεο. Διαβάζουμε το βιβλίο “Ο Φον κουραμπιές εναντίον Κόμη μελομακαρόνη” . Ζωγραφίζουμε το έθιμο που μας εντυπωσίασε.
Φτιάχνουμε καμπάνες αγγελάκια και Αγγέλους
.. και τα στεφανάκια μας έγιναν με ψαλιδισμένα καλαμάκια.
….και φυσικά μάθαμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων!!
Που είναι το σπίτι μου;
Εσωτερικός Κανονισμός
Code – name στο Νηπιαγωγείο.
Οι Δραστηριότητες στην κωδικοποίηση ξεκινούν από το όνομά μας! Άλλωστε και τα γράμματα κώδικας δεν είναι κι αυτά;
Δραστηριότητα: Μυστικοί πράκτορες εν δράση!
Μας αρέσει πολύ, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες στο σχολείο, να ψαχουλεύουμε γωνιές, να ανακαλύπτουμε πράγματα, να λύνουμε γρίφους. Αφού εξηγήσαμε πρώτα στα παιδιά τί είναι κώδικας με απλά λόγια, ξεκίνησε η δράση μας. Σε όλες τις αποστολές μας είπαμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το μυστικό μας όνομα. Τί μυστικοί πράκτορες άλλωστε θα είμασταν χωρίς αυτό.
Αρχικά εντοπίζουμε την πρώτη φωνούλα- συλλαβή από το όνομά μας (συλλαβίζουμε πρώτα με παλαμάκια και κατόπιν μετράμε τις συλλαβές από το όνομά μας στα δάκτυλα του ενός χεριού) και την πρώτη φωνή- συλλαβή από το επώνυμο μας στα δάχτυλα του άλλου χεριού. Ενώνουμε τα δάχτυλα μας (οι πρώτες φωνές από όνομα και επίθετο βρίσκονται στους αντίχειρες μας) τι ακούμε να έχει σχηματιστεί; Γράφουμε σε ένα μεγάλο χαρτί τα ονόματα – κώδικες που έχουν σχηματιστεί (βάζουμε μια παύλα ανάμεσα στις δυο φωνές). Στη συνέχεια διαβάζουμε τα κωδικά μας ονόματα και βρίσκουμε σε ποιο παιδί αντιστοιχεί (φωνολογική ενημερότητα) . Φτιάχνουμε τις ταυτότητες μας ως μυστικοί πράκτορες με τα νέα ονόματα- κώδικες. Μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε στις γωνιές και στο παιχνίδι μας, να μπαίνουμε στη σειρά ακούγοντας το νέο μας όνομα, να διασκεδάζουμε και να γελάμε πολύ. Έτσι μέσα από την επανάληψη καταφέρνουμε να κατακτήσουμε και τα ονόματα των υπόλοιπων παιδιών. Δημιουργήσαμε ένα σενάριο και μια πρόκληση που κινητοποίησε τους μικρούς μας μαθητές. Η διασκέδαση και η αβίαστη συμμετοχή είναι και το κριτήριο αξιολόγησης της δράσης μας αυτής.
Με αφορμή λοιπόν δραστηριότητες που αφορούν την εκμάθηση των ονομάτων τους τα παιδιά καλούνται σε ένα παιχνίδι προγραμματισμού με το ρομπότ Bee bot, με σκοπό να το κατευθύνουν σωστά στο αρχικό γράμμα του ονόματος τους.
Δουλεύουν σε ζευγάρια ξεκινώντας από την αφετηρία, το ένα παιδί καταγράφει την διαδρομή σε χαρτί με αντίστοιχο πλέγμα και το άλλο ο “προγραμματιστής” δίνει τις εντολές στο Bee bot.
Με τις δράσεις αυτές πήραμε μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού και την συμμετοχή μας θα την δείτε ΕΔΩ.
Το Βραβείο μας.
Ένα Σποράκι Μεγαλώνει…
Το δικό μου το σποράκι.
Μέρα σποράς στο νηπιαγωγείο μας. Τα παιδιά φύτεψαν τους σπόρους τους, ανέλαβαν την φροντίδα τους, παρατήρησαν και αποτύπωσαν στο χαρτί την εξέλιξη του σπόρου. Τί χρειάζεται ένας σπόρος για να γίνει φυτό;
Συζήτηση, παρατήρηση, προβληματισμός. Τί θα γινόταν αν δεν ποτίζαμε τον σπόρο μας, αν δεν τον έβλεπε ο ήλιος, αν ο σπόρος μας δεν ανέπνεε και δεν έπαιρνε την αγάπη και την φροντίδα μας;
Διαβάσαμε βιβλία σχετικά με το θέμα μας, παρατηρήσαμε μέσα από εικόνες τα στάδια ανάπτυξης του σπόρου, γνωρίσαμε πίνακες μεγάλων ζωγράφων, όπως ο σπορέας του Van Gogh, τραγουδήσαμε και παίξαμε “ο γεωργός πάει στον αγρό”.
Το βιβλιαράκι μας για το “τί χρειάζεται ένας σπόρος για να γίνει φυτό”
Και ναι….ο σπόρος μας τα κατάφερε !!